Maaliskuu 2019: Anja Kokkonen, 63

Maaliskuu 2019: Anja Kokkonen, 63

"Mennään pienin askelin, sitäkin suuremmin aatoksin. Rakkaat, meissä ilo, voima ja huominen."

Anja omaa karjalaiset sukujuuret, ja sieltä on peräisin runosuoni, joka pulppuaa pintaan eri tunnetiloissa ja elämäntilanteissa. Alkuaan Anja on kotoisin Parikkalan Koitsanlahdesta maalaistalosta. "Olen ollut tarinankertoja lapsesta saakka", Anja kertoo ja jatkaa:"Varmaan se juontuu siitä, että olen evakkoperheestä, ja ihmiset olivat paljon tekemisissä toistensa kanssa kiertäessään kyläilemässä toistensa luona. Siihen aikaan ei ollut  vielä televisoita, ja illat pitkät kerrottiin tarinoita."  Lähinnä Anja on tehnyt runoja läheisilleen lahjaksi. "Äidin elämästä pidin puheen hänen hautajaisissaan, josta se jäi  muistoksi lapsilleni. Kirjoittelen yleensä pieniä pätkiä kännykälläni, jonne ne myös tallentuvat." Anja kertoo.

Elämänkumppani

Puolisonsa Pertin Anja löysi Bingosta ollessaan siellä bingoemäntänä, ja yhdessäoloa on kestänyt nyt 45 vuotta. "Se oli sillä selvä kun tavattiin. Mentiin nopealla kyydillä kihloihin ja naimisiin. En oo vaihtanut. Vaikka on isokokoinen järkäle, niin ei oo perkele", Anja nauraa. Lapsia on kertynyt kolme ja lastenlapsiakin siunaantunut kolme. Lisäksi vielä koiralapsia kolme, jotka ovat säännölisesti hoidossa mummolassa. Pertti on kotoisin Vihtijärveltä, jonne hän tuli alunperin vuonna 1963 ottolapseksi. Paluumuutto Pertin lapsuuden kotimaisemiin tapahtui 2011, jonne nousi uusi kotitalo entisen lapsuuskodin paikalle. Ennen sitä tuli Vihtijärvellä vietettyä kesiä. "Kun Pertti tykkää kalastamisesta, niin päätimme muuttaa pysyvästi kalavesien äärelle."

Työura pankkialalla

"Halusin kamalasti töihin vaikka isä kannusti lukioon. Muutin kotoa aluksi kummitädin luokse Helsinkiin." Kummitäti vihjaisi Anjalle Bingohallissa olevasta avoimesta työpaikasta, jossa vierähti 11 kuukautta. Varsinaisen työuransa Anja on kuitenkin tehnyt pankkialalla, johon työnantaja antoi  myös koulutuksen. Työrupeama alkoi Helsingin Osakepankista siirtyen  sieltä Suomen Yhdyspankkiin, Meritaan  ja Nordeaan. "Viisi fuusiota olen läpikäynyt, Anja muistelee. "Työni on ollut vastuullista ja tuloshakuista. Rohkeasti ole tarttunut uusiin haasteisiin. Olen myös kouluttanut henkilökuntaa." Asiakaspalvelutyöstä Anja jäi eläkkeelle viime syksynä 44 vuoden jälkeen. "Pankkialalla oli tapahtumassa paljon muutoksia, joten oli hyvä aika jäädä pois oravapyörästä".

Sosiaalinen Anja on osallistunut alusta asti kylän talkoisiin, mm. kirppiksen tapahtumiin, jonne naapurissa asunut Anu Kuusela hänet rekrytoi. Erityisen kiitollinen Anja on Tiistaikerholle, johon on päässyt hyvin mukaan. "Olen mielelläni käytettävissä erilaisiin kylän tapahtumiin ja talkoisiin", Anja kertoo. "Talkoissa olen oppinut tuntemaan kyläläisiä ja saanut ystäviä". Anja onkin kutsunut Tiistaikerhon kyläilemään kotiinsa ja laulamaan karaokea. Pertti on luvannut toimia karaokeisäntänä. Karaoke on molempien intohimo, ja yhdessä käydään paljon karaoketapahtumissa ja konserteissa.

 Nyt eläkkeellä ollessa on aikaa sienestää ja marjastaa. Pertti tosin keskittyy kalastamiseen. Lapset ja lastenlapset käyvät usein vierailulla ja tuovat mukanaan koiralapsosia hoitoon tuoden arkeen mukavaa säpinää. Pertin sukulaisia asuu Vihdissä ja Karkkilassa, joten kyläpaikoistakaan ei ole pulaa. Päivisin on mukava seurata rauhassa oman pihan luonnontapahtumia, jossa liikkuu monenlaista väkeä, mm. metsäkauriita, jäniksiä. Nyt talvikin tuntuu paremmalta, kun ei aamuhämärissä tarvitse lähteä ajamaan töihin.

(K.K.)