Kappeli ja hautausmaa

Kappeli ja hautausmaa

Vihtijärvi on siksikin erityinen kylä, että sillä on oma kappeli ja hautausmaa.  Kappelissa pidetään jumalanpalvelus keskimäärin kerran kuussa. Lisäksi suoritetaan vuosittain mm. useita vihkimisiä ja siunaamisia. Suosittuja kappelin tapahtumia ovat mm. ensimmäisen adventin vietto, kauneimmat joululaulut, pääsiäisen ajan tapahtumat sekä kesävieraiden kirkkopyhä juhannuksen aikaan. Istumapaikkoja kappelissa on noin sata. Lisätietoja tapahtumista kappelin ilmoitustaululla ja Vihdin seurakunnan kotisivuilla www.vihdinseurakunta.fi.

Vihdin seurakunnan esite Vihtijärven kappelista löytyy tästä linkistä.

Hautausmaalta löydät myös veteraani- ja lottamuistomerkit, muualle haudattujen muistopaikan sekä muistomerkkialueen.

Kappelin osoite:  Koulunummentie 16, 03790 Vihtijärvi.
Tiedustelut: Suntio Päivi Putkonen-Hegazi 040 593 5923

 


Kesällä 2017 Vihtijärven hautausmaalle perustettiin Vihdin seurakunnan ja Hiiskulan kartanon yhteistyössä muistomerkkialue. 

 

Vihtijärven kappelin ja hautausmaan historiaa

1940-luvulla erään traagisen onnettomuuden jälkeen paikallisen Hiiskulan kartanon isäntä, insinööri Brummer lahjoitti Vihdin seurakunnalle 3,255 hehtaarin maa-alueen hautausmaaksi ja kappelin rakennuspaikaksi. Lahjoituksen ehtona oli, että alue saa nimekseen Anteron rukoushuone ja hautausmaa pienen juuri hukkuneen pojan muistoksi.

Hautausmaa siunattiin syksyllä vuonna 1947 ja lääninrovasti V.K. Kuuliala suoritti hautausmaan vihkimisen. Vuonna 1961 kirkkohallintokunnan päätöksen mukaisesti valmistui Tarja ja Esko Toiviaisen suunnittelema arkkitehtonisesti erikoislaatuinen kappeli. Kappeliin on sijoitettu Severin Falkmanin jouluaiheinen teos alttaritauluksi. Viisi-äänikertaiset urut on rakentanut Veikko Virtanen v. 1975.


Tiilestä ja graniitista rakennetun kappelin etuosan risti-ikkunassa on kirkkaiden ruutujen joukossa 11 punaista ruutua, joiden muodostama kaunis kuvio on Kristuksen sovintoveren symboli (Kuva: PP-H)

Hilja Kymäläinen lahjoitti 200.000 markkaa kirkonkelloa varten. Hänen toivomuksestaan 62 cm ja 150 kiloa painava kello tilattiin Velj. Friisiltä. 4.6.1961 kappelin vihki Helsingin hiippakunnan piispa Martti Simojoki.

Seurakunnallista toimintaa kylällä

Vihtijärven diakoniakerho kokoontuu kyläläisten kodeissa noin kerran kuukaudessa keskiviikkoisin klo 19-21. Ilmoitus illoista paikallislehtien seurakuntailmoituksissa sekä kotisivujen tapahtumakalenterissa.

Vihtijärven kappelikuoro harjoittelee koululla tiistaisin klo 19 - 20:30. Kuoroa johtaa Bernice Brummer, puh. 0400 859 132. Uusia laulajia toivotaan mukaan toimintaan!