Vihtijärven vene -ympäristötaideteos

Vihtijärven vene -ympäristötaideteos

Jo kauan on puhuttu siitä, että kylän keskustassa tulisi olla jokin kiintopiste, joka kertoisi sinun olevan Vihtijärvellä.
No nyt on.

Kysymyksessä on alati muuttuva tilataideteos neljän tien risteyksessä. Vene kuvastaa Vihtijärven lukuisia järviä. Kivikko veneen alla taas Yoldianmeren muinaisrantaa, joka levittäytyy majesteetillisena vielä 10 500 vuotta meren vetäytymisen jälkeenkin Ylimmäisen pohjoisrannalla linkkitornin kohdalla. Vuodenaikojen mukaan muuttuva teoksen ulkoasu elävöittää kylän keskustaa vuoden ympäri. Teoksen puuhanaisten, Eila Rouvalin, Riitta Rinteen ja Leena Weisteen toive on, että se tuo iloa ohikulkevien ihmisten mieliin.

Alkunsa tilataideteoksen suunnittelu sai betonityökurssilla kesällä 2017. Idea oli lahjoittaa sata kukkaa satavuotiaalle Suomelle. Ensimmäisessä suunnittelukokouksessa Rouvalien keittiössä oli paikalla Eila ja Juhani Rouvali, Riitta Rinne, Kaarina Pullinen ja Sari Ahvenharju. Kaikki ihastuivat Juhanin visioon veneestä, joka kesällä kasvaa ääriään myöten kukkia.

Sittemmin teoksen suunnitteluun ja toteutukseen ovat osallistuneet ainakin Hiiskulan kartano, tielaitos, Lasse Petrell, Tero Pullinen, Risto Peltola, Tuomas Auvinen, Keijo ja Outi Rouvali, Jorma Vihtkari, Seppo Salo, Esko Kuusela, Leena Viitaniemi, Päivi Putkonen-Hegazi ja lukuisia kyläläisiä, jotka toivat kynttilälyhtyjä ja soihtuja valaisemaan teosta vuoden pimeimpinä aikoina.

Toistaiseksi teoksen teemoina ovat olleet sata sinivalkoista kukkaa satavuotiaalle Suomelle, joulutontut hiippalakkineen, Väinö-pääsiäispupu virpomisvitsoineen sekä kesäkukkien meri. Kesän kynnyksellä 2018 veneen vierelle ilmaantui myös Kaino Kalastaja, joka on väsymättömänä kokeilut kalaonneaan läpi kesän.

Jos haluat osallistua tähän jatkuvaan projektiin, ota yhteyttä Riitta Rinteeseen, 050-501 2319.

(Teksti: Tero Pullinen)


Satavuotiaan Suomen kunniaksi joulukuussa 2017.


Pääsiäispupu piristi kylämaisemaa keväällä 2018.

Päiväkotilaisten Tomi-tontuksi nimeämä hahmo päivysti veneen vierellä joulun 2018 yli.

Joulua piristi huurteiset tontut vuonna 2020.

Pääsiäinen 2021