VPK vieraili Saksassa

VPK vieraili Saksassa

Vihtijärven VPK vieraili toukokuun alussa ystävyyspalokuntansa luona Saksan Lubtheenissa. Ystävyyssuhde Lubtheenin vapaapalokuntaan on solmittu valtakunnallisella ja kansainvälisellä palokuntanuorten suurleirillä Lohtajalla, Keski-Pohjanmaalla vuonna 2018. Suomi ei ollut lainkaan tuntematon Lubtheenin vapaapalokunnalle ennen tätäkään, vaan Suomessa ja erityisesti palokuntanuorten leireillä oli ehditty käydä jo useampaankin otteeseen. Molemmille palokunnille oli tullut tarve löytää ystävä toisesta maasta ja näin ystävyys sai alkunsa.

Lubtheen on käynyt tutustumassa palokuntatoimintaan Nummituvalla yöpyen siellä Lohtajan leirin päätteeksi. Tämän jälkeen Lubtheen tutustui talvisiin leiriolosuhteisiin 2020-luvun vaihteessa Karjalohjalla Uudenmaan palokuntanuorten talvileirillä. Toukokuun alussa tuli viimein Vihtijärven VPK:n vuoro tehdä vastavierailu ystävyyspalokuntansa luona.


Palokuntanuoret vasemmalta oikealle: Eemil, Aapo, Rasmus, Verneri, Leevi, Max, Riia, Olivia, Milja ja Viivi.

Nelipäiväinen reissu toteutettiin heti vappupäivän jälkeen ja määränpäähän saavuttiin niin lentäen kuin laivalla. Matkaan osallistuttiin 19 hengen voimin: 10 nuorta ja 9 aikuista. Vieraanvaraiset, lämminhenkiset ja huomaavaiset ystävämme pitivät meistä mitä mainiointa huolta! Päiviin mahtui monenlaista ohjelmaa: pääsimme seuraamaan ja osallistumaan Lubtheenin palokunnan nuoriso- ja hälytysosastojen harjoituksiin, tutustumaan Lubtheenin kylään ja sitä ympäröivään luontoon, shoppailemaan ja uimaan! Ikimuistoisimmat hetket täyttyivät ilosta, naurusta ja yhdessäolosta, kun tutustuttiin uusiin ystäviin ja jaettiin yhdessä yhteinen ilo.


Ystävät yhdessä - Vihtijärvi ja Lubtheen.

Matkan ajankohta valikoitui siten, että saman viikonlopun lauantaina kilpailtiin Berliinissä kansainväliset palomiesten porrasjuoksukilpailut, jotka järjestettiin nyt kahdettatoista kertaa. Kilpailussa noustiin Alexanderplatsin ParkInn hotellin kattoterassille rappusia 39 kerrosta kiiveten, päätyen lopulta yli sadan metrin korkeuteen. Juoksu tehtiin täydessä sammutusasussa ja paineilmalaitteet paineistettuna. Näin ollen kilpailijan oman painon lisäksi tuli noin 20 kiloa lisäpainoa. Kilpailu toteutettiin kahden hengen joukkueissa. Kilpailuun osallistui noin 400 joukkuetta, joista suomalaisia joukkueita oli kuusi. Vihtijärveltä kilpailuun osallistui kaksi joukkuetta: Mika Nilsson ja Olli Saira sekä Antti Saari ja Olli Kuusela. Suinkaan ensimmäistä kertaa ei Vihtijärven VPK ollut mukana Berliinin porrasjuoksukilpailuissa, vaan kyseessä oli jo neljäs kerta.


Vihtijärven vpk:n porraskisatiimillä riitti hymyä, kun kisa oli takana ja mitalit kaulassa. Vasemmalta oikealle Mika Nilsson, Antti Saari, Olli Kuusela ja Olli Saira.

Teksti Kaisa Kuusela, kuvat vpk

Berliinin porrasjuoksukilpailu - ensikertalaisen silmin

Ensikertalaiselle porrasjuoksu oli yllättävä kokemus. Alkuvalmistelut olivat alkaneet Suomessa jo helmikuussa porrasnousuharjoituksilla. Kilpailuun liittyvät viimeiset valmistelut, kuten viime hetkellä paikalliselta palokunnalta hankitut paineilmapullot, lisäsivät suuren kilpailun aiheuttamaa alkujännitystä. Ennen varsinaista kilpailusuoritusta tuli huumaava tunne: ympäri Eurooppaa olevia savusukeltajia samalla aukiolla ja kohti yhteistä päämäärää - kohti korkeuksia!


Porraskilpailun suomalaiset osallistujat yhteiskuvasssa. Taustalla näkyy kiivettävä tornitalo. Täydessä kisavarustuksessa Mika Nilsson (vas.) ja Olli Saira.

Kilpailusuoritukseen lähdettiin cheerleadereiden ja useiden läpyjen kannustamana. Ensimmäiset kerrokset alkoivat vaivalloisesti; hengitystahti oli jo kiihtynyt, pulssi kasvanut, jännitysmomentti oli tapissa ja vasta kerros kolme oli alullaan. Rytmi löytyi; kun kymppi oli saavutettu, kisajärjestäjien kaikille suunnattu huuto antoi lisäpontta reisiin. Tästä selvitään - aivot narikkaan ja kaasua koneeseen. Ei mennyt kuin hetki ja 39. kerros löytyi: aikakatkaisimen nappi pohjaan, kasvo-osa pois, mitali kaulaan, vesikuppi käteen ja maisemia ihailemaan – kuinka järjestelmällistä ja nopeaa. Porrasjuoksu ei todellakaan ollut pelkkä kilpailu vaan asia, joka antoi savusukeltajille yhden ansion lisää.

Teksti Olli Kuusela, kuva vpk

***

Lue lisää vpk:n reissusta:

Lubtheenin paikallisjulkaisu
https://www.svz.de/lokales/luebtheen/artikel/finnische-jugendfeuerwehr-in-luebtheen-zu-gast-46979200

Vihdin Uutiset
https://www.vihdinuutiset.fi/paikalliset/6773574

Kiinnostuitko palokuntaharrastuksesta?

Vihtijärven vpk etsii aktiivisesti uusia jäseniä kaikkiin osastoihinsa. Jos portaiden kiipeäminen paineilmalaitteissa ei olisikaan se ensimmäinen asia, jota harrastusta etsiessä mieleen tulee, löytyy palokunnasta runsaasti myös muita tehtäviä. Ota rohkeasti yhteyttä keneen tahansa osastoiden vetäjistä ja etsi sitä kautta oma paikkasi kylän omasta palokunnasta.

Hälytysosasto: Mika Nilsson, p. 040 732 5341.

Nuoriso-osasto: Noora Kallela, p. 040 7738355

Tukiosasto: Mervi Kannisto-Kallela, p. 0400998712