Koulutilojen äänimaailmaa ja porrasturvallisuutta parannettiin syyslomalla

Koulutilojen äänimaailmaa ja porrasturvallisuutta parannettiin syyslomalla

Vihtijärven koulun tilojen akustiikasta ja sen toteuttamisvelvollisuudesta on keskusteltu jo vuosia. Sileä ja kova MDF-paneeli korkealla katossa sai aikaan luokissa melkoisen kaiun. Kun molemmissa luokkahuoneissa toimii lisäksi kolme luokkaa yhtä aikaa, aiheutti kaiku ikävää hälinää.

Syyslomalla tapahtui viimein, kyläyhdistyksen toimesta: luokkien kattoihin asennettiin yhteensä noin kuusikymmentä neliötä akustiikkalevyä, noin 30 m2 luokkaa kohden. Levyt ovat kotimaista tuotantoa, ne toimitti Konto Oy Karvialta. Yhteistyötä Konton kanssa on tehty aieminkin: kylätalon salin katon akustiikka sekä suuret printtikuvat seinillä ovat samaa materiaalia – kotimaista pintaturvetta.


Akustiikkalevyjen asennuksesta vastasivat Erik Lindell ja Esa Pyykkönen.

Kevyet, ekologiset ja myös kunnan laatuvaatimukset täyttävät turvelevyt kiinnitettiin kattoon ruuveilla. Liimaakin olisi voitu käyttää, mutta haluttiin että levyt saa tarvittaessa irrotettua alustastaan. Hieman pohdintaa aiheutti kysymys siitä, mitä tapahtuu luokkien täysspektrivalaistukselle, kun alakaton pinta ei enää heijasta yhtä voimakkaasti kuin aikaisemmin. Lopputulos on kuitenkin nyt hyvä.

"Oppilaat huomasivat heti tapahtuneen muutoksen äänimaailmassa", kertoi 1-3 luokkien opettaja Matilda Oksanen. Kaiun poistuminen sai aikaan rauhallisempaa tunnelmaa luokissa.


Yläkerran kylppäri sai tukikahvan ja nyt liukastumisvaaran uhatessa tai uupumuksen yllättäessä saa koulunpuoleisen rapun kaiteista tukea. Toisen, "keittolan" puolen rapussa on tuolihissi ja kaiteiden asennus myös sinne olisi kaventanut poistumistietä liiaksi.

Syysloman aikana asennettiin lisäksi kylätalon isompaan wc-tilaan tukikahva koulun puoleiseen rappuun käsijohteet eli kaiteet. Kaiteiden maalaustalkoissa ammatillista jälkeä saivat aikaan Eija Jokinen ja Juhani Huhtinen. Suurkiitos heille!

(KP)