Syyskuu 2016: Soile Petrell, 59
Viranojan riihen emäntä on kätevä käsistään
Hanhet kaakattavat ja kukko kiekuu lähiympäristössä, kun aurinkoisena aamuna istutaan syyskuun kuukauden kyläläisen, Soile Petrellin, 59, kanssa Lapoontien varrella vanhalla riihellä kahvittelemassa. Viranojan riihi on saanut Soilen ja Pave-puolison käsissä uuden elämän ja paikka huokuu historiaa hienolla tavalla. Vanhaa vaalien on rakennus kunnostettu ja hienovaraisesti tuunattu pienimuotoiseen majoitus- ja kokoustoimintaan sopivaksi. Paikassa näkyvät luovuus ja taitavien tekijöiden kädenjälki.
Riihen ”huvimajan” seinät ovatkin vanhoja ikkunoita ja kattorakenteita koristaa villiviini.
Mutta mistäs sitä tullaan ja kenenkäs tyttöjä ollaan? Alun perin Vanjärveltä kotoisin oleva karjalaistaustainen Soile on Sarven tyttöjä. Isä päätyi karjalaisasutuksen myötä Vanjärvelle ja perheen koti olikin aivan seurojentalon vieressä. Kivaa oli lapsena kuunnella viikonloppuiltoina naapurista musiikkia ja iloista menoa. Joitakin vuosia myöhemmin kohtasivat Soile ja Petrellin Paul toisensa ensimmäistä kertaa siinä samassa seurojentalossa. Yhteiselo alkoi vähän myöhemmin ja jatkuu edelleen. Tyttärillä, Elisalla ja Karolinalla, on jo omat perheet, mutta läheisissä tekemisissä ollaan koko ajan.
Siihen aikaan kansa- ja oppikoulun jälkeen mentiin Vanjärveltä Karkkilaan lukioon. Sieltä valmistuttuaan Soile muutti Helsinkiin ja pyrki Ateneumiin. Parikin kertaa. Mutta kohtalo päätti toisin, ja Dipolissa toiminut rakennustekniikan opisto kutsui – Soilesta tuli rakennuspiirtäjä. Nousujohteinen ura oli vauhdikas ja vei isoihin yrityksiin ja suuriin ympyröihin eri maailman kolkkiin aina Dubaista Pekingiin.
Mutta ennen oli ennen ja nyt on nyt. Toimistovaatteet jäivät kaappiin ja elämä muuttui, kun Soile päätti noin kymmenen vuotta sitten jättää hektisen uraputken ja osakkuuden yritysmaailmassa. Nyt elämä on erilaisella mallilla, kun aikaa on viiden lapsenlapsen mummottamiseen, Viranojan riihen emännöimiseen ja oman kylän sekä varsinkin rakkaan Lapoojärven asioihin. Myös oma fysiikka kiittää, kun ylipitkät toimistopöydän ääressä vietetyt päivät ovat jääneet taakse ja voi keskittyä käsillä tekemiseen.
Järvien tulevaisuus on sydämen asia
Soile liittyi silloiseen Vihtijärven Luonnonsuojeluyhdistykseen 1990-luvulla – Lapoojärven rannalle Paven kotitilalle kun oltiin asetuttu asumaan. Kuten tämän vuoden kylälehden välissä olleesta yhdistyksen 40-vuotishistoriikista voi lukea, alkoi yhdistyksen toiminta hiipua 1990-luvun puolivälissä ja tyrehtyi lopulta 1996. Soile oli kuitenkin valittu yhdistyksen rahastonhoitajaksi, ja asia jäi kaivelemaan – eikä vähiten siksi, että kirstuun oli jäänyt jonkin verran yhdistyksen varoja.
Lapoojärven kunto on vuosien varrella heikentynyt, sen huomaa veden laadun muutoksista. Veden väri on tummentunut ja simpukat hävinneet. Pari vuotta sitten oli aika herätellä vanha yhdistys henkiin, ja syyskuussa 2014 se nimettiin uudelleen Vihtijärven-Lapoojärven Suojeluyhdistys ry:ksi. Samassa kokouksessa Soile nimitettiin yhdistyksen puheenjohtajaksi.
Paljon onkin jo saatu aikaan: Lapoon patotoimikunta, johon Soile kuuluu, toteutti yhteistyössä suojeluyhdistyksen kanssa alapuolen laskujokeen rakennetun kalojen kulun mahdollistavan pohjakynnyspadon ja Lapoojärven kunnostamismahdollisuuksia tutkitaan ja puntaroidaan parhaillaan. ”Vesiensuojelu on kiinnostavaa”, kertoo Soile, ”järvet ovat herkkiä ja hyvää tarkoittavalla korjaustoimenpiteellä voi olla juuri päinvastaiset vaikutukset vesistöjen tilaan”. Siksi toimenpiteet pitää harkita tarkoin ja opiskella asiaa, lähiviikkoina Soilen onkin tarkoitus osallistua rehevien järvien kunnostuskurssille.
Kotisivujen ja kylälehden toimitus eli ”Mediatiimi”, ilahtui suuresti tänä kesänä, kun Soile lupautui pienen taivuttelun jälkeen mukaan remmiin. Tulevaisuudessa kyläläiset saattavat kohdata Soilen myös toimittajanhattu päässään.
(8.9.2016, KP)
Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai merkkipäivää. Riittää, että asuu kylällä – tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.