Pajuja kannattaa säilyttää

11.05.2017

Pajuja kannattaa säilyttää

Lauantainen luontoretki starttasi Nummituvan pihalta, jossa heti alkuun esitettiin kysymys: mikä on Suomen luonnon tärkein kasvi? Heti ei arvattu, että kyseessä on yleinen, rakastettu ja vihattukin, jokapaikan kasvisuku, pajut (Salix).

Pajut ovat kimalaisten tärkein ravinnonlähde, ja kimalaiset puolestaan ovat useimpien kasvien tärkeimpiä pölyttäjiä. ”Ilman pajuja ja kimalaisia ei saataisi esimerkiksi mustikoita”, retken oppaana toiminut Seppo Parkkinen kertoi. Seppo Parkkinen on Vihtijärvellä kesäaikaan viihtyvä biologi, tietokirjailija ja luontotoimittaja, joka myös valokuvaa paljon.

Luontoretki järjestettiin osana Vahvistuva Vihtijärvi -hankkeen luontokurssia, ja se polkaisi uuden kauden käyntiin. Retkeläiset kokoontuivat Nummituvan parkkialueella, josta jatkettiin kävellen Laihue-lammen maastoihin.


Kukkiva paju löytyi heti kokoontumispaikalta. Kukinnoista bongattiin monenlaisia hyönteisiä.


Suomen luonnon tärkein kasvi.

Reitti kiemurteli noin kolmen kilometrin matkan nousten ensin ylös harjulle, ja sieltä hiljalleen lammen rantoja mukaillen takaisin. Matkan aikana pysähdyttiin kuuntelemaan mm. viherpeipon, punarinnan ja pajulinnun ääniä. ”Pajulintu on Suomen yleisin lintu”, Seppo Parkkinen kertoi. 


Polun varrella pysähdyttiin tutkimaan erilaisia lintujen ja hyönteisten jättämiä jälkiä. Tähän lahoon koivuun ovat tikat nakuttaneet varsinaisen kerrostalon. 


Kahvit ja voileivät maistuivat lammen rannalla. Veden ääreltä bongattiin mm. telkkiä.

Rannan tuntumassa oli useita lahoja puita, jotka ovat tärkeitä erilaisille pieneliöille. Myös maassa hyöriviä kimalaisia pysähdyttiin tutkimaan.


Käpytikan tyly kohtalo. Seppo Parkkinen kertoi, että asialla on todennäköisimmin ollut kanahaukka.


Pajukkomaamehiläiset pörräilevät Nummituvan pihalla etsiessään hiekkaisesta maastosta sopivaa paikkaa pesäkolon kaivamiseen. Kuva: Seppo Parkkinen


Seppo Parkkinen lahjoitti retken päätteeksi kyläyhdistykselle kaksi julkaisemaansa kirjaa. Viime syksynä julkaistu Kotka – 50 vuotta unelmista kuviksi on Sepon uusin teos yhdessä Hannu Hautalan kanssa.
Teoksia säilytetään kyläyhdistyksen kirjastossa kylätalolla, jossa kaikki voivat niihin tutustua.

Luontokurssin seuraavia teemoja ovat maisemanhoito sekä luoliin tutustuminen:

  • Raivaussahakurssi järjestetään lauantaina 27.5. klo 10 alkaen. Kurssin perään käytännön harjoittelua Avaimet maisemaan -hankkeen järjestämissä talkoissa koulu- ja kylätalon läheisyydessä. 
  • Luolaretki Rokokalliolle kansallisena Avoimet kylät -päivänä, lauantaina 10.6. klo 13.

Tarkemmat tiedot luontokurssista piakkoin kylän kotisivuilla www.vihtijarvi.fi, voit myös kysyä lisää Heliltä (044 2760 001) tai Kaarinalta (044 2760 004).

(11.5.2017 HE, kuvat Kaarina Pullinen, Leena Weiste, Seppo Parkkinen)

 

Vuoden kylä 2010: Vihtijärvi.

Vihtijärven kyläyhdistys ry

Kouluntie 23
03790 Vihtijärvi