Helmikuu 2017, Jari Lindström, 55
Helmikuun kuukauden kyläläinen löytyy aivan Vihtijärven keskustasta, Pyysyrjäntieltä, Kaurialan tallista. ”Tänne vaan!”, huikkaa talon uusi isäntä ja raottaa tallin ovea, josta toimittaja astuu toiseen maailmaan. Vau! Talli on kokenut melkoisen muodonmuutoksen viimeisen vuoden aikana ja nyt sen tilaviin karsinoihin mahtuu neljä hevosta. Myös tallikissat viihtyvät.
Kaurialan uusi isäntä, Jari Lindström on syntyperäinen vihtiläinen, Otalammelta kotoisin.
Jari Lindström ja puoliso Heidi olivat etsineet sopivaa paikkaa itselleen ja hevosilleen jo kauan. Vihdoin tärppäsi; ensimmäisenä ihastutti alun perin hyvin rakennettu talo. Vanhan kirjoituspöydän laatikosta löytyy vieläkin Rakennusliike L. K. Virrankosken rakennustapaselostus, joka on päivätty 5.6.1960. Perusteellista työtä.
Reilun vuoden Vihtijärvellä asunut pariskunta on viihtynyt hyvin. Tosin tekemistä on ollut niin paljon, että paljon ei ole ehtinyt ympärilleen katsoa. Lindströmit muokkaavat Kaurialaa itselleen mieleiseksi, remontti aloitettiin tallista ja sisälläkin ollaan menossa jo hyvässä vaiheessa. Pihakin on pienessä myllerryksessä, täyspitkän ratsastuskentän pohjat ovat valmiit.
Jari Lindström kuulostaa kyllä ministerismieheltä, mutta tämä meidän Jari Lindström ei käy palkkatöissä Eduskuntatalossa, vaan Liikennevirastossa, rataliikennekeskuksessa. Valtion virkamies siis sittenkin.
Rautateiden leivissä Jari on ollut jo 36 vuotta. Tällä hetkellä hän toimii rautateiden liikennepäällikkönä ja valvoo koko Suomen rataliikenneverkkoa. ”Haukkuja tulee välillä”, hymähtää muun muassa häiriötilanteiden tiedottamisesta vastaava Jari. Raideliikenne on vuosien saatossa muuttunut hurjasti, niin kuin moni muukin asia. Muutosta kuvaa jo henkilöstön määrä: ”Neljännesvuosisata sitten Helsingin ja Turun välisellä rataosuudella toimi 20 liikenteenohjaajaa, nyt heitä on kaksi”.
Kaurialan pihassa voi joskus nähdä myös laitospalokunnan johtoauton. Silloin on Jarilla päivystysvuoro tasoristeys- ja muiden raideliikenteen onnettomuuksien varalta, alueena Etelä-Suomi.
Talon vieressä olevalla kentällä päivystää aurinkoisena päivänä neljä komeaa hevosta, tallissa asustelee neljä kissaa ja taloon tulijaa tervehtii neljä koiraa. Vilskettä ei siis puutu. Onnekkaat kyläläiset ovat voineet bongata Lindströmien kirkkoreen, joka joskus valjastetaan käyttöön. Löytyypä tallista myös oikeat vanhanajan vaunutkin – ne otetaan esiin juhlien tullen. Lindströmit ovat olleet tyytyväisiä siihen, että Vihtijärvellä autoilijoiden asenne hevospelillä matkaaviin on kiitettävä. ”Yhteiselo vaatii molemminpuolista kunnioitusta onnistuakseen, täällä se tuntuu sujuvan”, kiittelee Kaurialan isäntäväki.
Vanhat vaunut ovat todella komeat. Niitä voi tiedustella juhlakäyttöön.
Onko terveisiä kyläläisille? ”Juu; meiltä saa hakea hevosenlantaa kasvimaalle”, sanoo Jari. Kuivikkeena on käytetty hamppukortta, joka tuntuu toimivan erinomaisesti – sopii varmasti myös maanparannusmateriaaliksi. Kiitos vinkistä!
Ja kun ensi joulun jälkeen on aika vielä kuusi pihalle, voi sen riisumisen jälkeen viedä vaikka Kaurialan hevosaitaukseen – ”Niistä ne tykkäävät”, hymyilee Jari.
(Teksti Kaarina Pullinen, kuvat KP ja Heidi Lindström)
Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai merkkipäivää. Riittää, että asuu kylällä – tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.