Kunnanjohtaja vieraili Vihtijärven kyläkokouksessa.
Vihtijärven kyläyhdistyksen kevätkokousta pidettiin pienellä, mutta keskustelevalla porukalla kylätalolla keskiviikkoiltana. Vieraaksi oli saatu kunnanjohtaja Erkki Eerola, joka oli ajellut kylälle kirjastoauton perässä ja Teams-kokoukseen vielä Vihtijärven rannan levähdyspaikalle pysähtyen.
Eerola kertoi kunnan ajankohtaisista kuulumisista, joihin heijastuvat niin yleinen, Ukrainan sodan leimaama maailmantilanne kuin soteuudistuskin. Merkittävä talouteen liittyvä muutos tulevaisuudessa on se, että suuri osa kuntien verotuloista ohjautuu valtiolle, joka vastaavasti rahoittaa hyvinvointialueiden toimintaa. Eli vaikka kunnallisveroprosentti tulee jatkossa pienenemään yli 12 prosenttiyksiköllä, veroa maksetaan vastaavasti enemmän valtiolle. Kuntalaisen kukkarossa verotaso pysyy siis käytännössä ennallaan, mutta kunnassa montaa asiaa ja palvelua pitää tarkastella uudelleen. Esimerkiksi TE-keskukset tulevat siirtymään kuntien hallinnoimiksi.
Eerola korostikin, että jatkossa on entistä tärkeämpää nostaa sote-palvelut kunnan elinvoimatekijäksi – käytännössä säilyttää hyvät palvelut oman kunnan alueella.
Kuntastrategia työn alla
Ilahduttava uutinen on se, että uudessa kuntastrategiassa kuntaa halutaan kehittää kokonaisuutena. Esimerkiksi haja-asutusalueille rakentamista halutaan helpottaa, mikä on tärkeää vähäisen lapsimäärän kanssa kamppaileville kylille. Yleisön joukosta todettiin, että Vihtijärvellekin tulijoita olisi, jos vain rakentaa saisi.
Eerola kertoi, että luonnosvaiheessa olevan strategian tueksi tehdyssä kuntalaiskyselyssä esiin nousivat myös toimivat – tai toimimattomat – tietoliikenneyhteydet. Myös Vihdin tunnettuus huoletti. Kunnanjohtaja kertoikin, että Vihdin saavutettavuutta on jatkossa korostettava. Vihtijärveläiset totesivat iloisesti, että kylän mainion sloganin ostamisesta käydään mielellään kauppaa. Sehän sopisi osuvasti koko kunnan sloganiksi: Tarpeeksi lähellä – riittävän kaukana.
Koulurauha säilyy toistaiseksi
Kyläläiset totesivat, että kylän elinvoima kumpuaa koulun säilymisestä. ”Kyläkoulu on kuin telakka – jos se loppuu, se ei tule koskaan takaisin.”
Kunnanjohtaja kertoi, että kyläkouluihin tuskin tullaan puuttumaan tällä valtuustokaudella. Näin syksyllä, kun talouden suuntia taas suunnitellaan, asia saattaa perinteiseen tapaan nousta keskusteluun. Eerola kuitenkin kertoi, ettei aio viedä mahdollista lakkautuskeskustelua esitykseksi asti.
Eerolalta kysyttiin, miten hän näkee palveluverkon säilymisen tulevaisuudessa, pidemmällä jaksolla.
”Näen sen siten, että omaa tulopohjaa on ehdottomasti lisättävä. Kyläkoulujen säilyttäminen vaatii lisää asukkaita kyliin, ja pian vireille tulevat osayleiskaavat ovat oikea väylä sitä kohti.”
Vihtijärvenkin osayleiskaava on vihdoin nytkähtämässä liikkeelle. Veturina toimii kuitenkin ensin Tervalampi, joka sekin on odotellut kaavaansa jo parikymmentä vuotta. Eerola kertoi, että osayleiskaavatyön aloituskokous järjestetään vielä huhtikuun lopulla.
Kyläläisten mielipide koulun säilyttämisestä tuotiin vahvasti esiin. Yleisön joukosta todettiin, että esimerkiksi Vihtijärven koulun säilyttäminen tai lopettaminen on enemmän hallinnollinen toimenpide, ei niinkään säästötoimenpide. Samaan aikaan kun kunnassa investoidaan kymmenien miljoonien uuteen koulukeskukseen alueelle, jonne vasta havitellaan toivottua asukasmäärää, tuntuisi nurinkuriselta ajaa alas kylää, jossa tarvittava infra on jo olemassa. Lisäksi muistuteltiin, että kylän verokertymä lienee reilusti suurempi kuin se arvo, mitä vihtijärveläiset saavat takaisinpäin palveluina.
Kunnanjohtaja toi keskusteluun vielä lisääntyneen pahoinvoinnin koulumaailmassa. Osaavaa työvoimaa ei ole saatavilla niin paljon kuin sitä tarvittaisiin. Ongelma on merkittävä ja valtakunnallinen.
Tapahtumakausi on aluillaan
Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Karoliina Suomalainen kertoi puolestaan Vihtijärven ajankohtaiset kuulumiset. Koronapandemian väistyessä erilaiset tilaisuudet ja tapahtumat heräilevät. Tulevana viikonloppuna järjestetään Syökerin sauhut, seuraavana lauantaina vietetään Vihtijärven vappua kirpputorin miljöössä.
Karoliina kertoi myös, että kirpputorille on tulossa Vihdin kierrätyskeskuksen organisoimana tekstiilikeräys. Se on käytännössä rullakko, jonne saa tuoda kaikenlaista käytöstä poistuvaa tekstiiliä – myös rikkinäisiä siis.
Kyläyhdistyksellä riittää puuhaa, sillä työlistalla ovat tänä vuonna ainakin kyläsuunnitelman päivittäminen, Lumoavat kylät -hankkeeseen osallistuminen sekä koulun ulkorakennuksen tyhjennys ja remontointi. Rakennus siirtyy kunnalta kyläyhdistyksen omistukseen, maapohjasta tehdään pitkäaikainen vuokrasopimus.
Myös kirpputorin toimintaa on tarkoitus kehittää entisestään, ja tähän on haettu rahoitusta LIVE7 -hankkeesta. Kyläkahvilat ovat auki lauantaisin ja Kesäkuun avoimet kylät -päivänä 11.6. kirpputorilla nähdään koko perheen teatteriesitys.
Edellisvuosien tapaan kyläyhdistys myös työllistää paikallisia nuoria. Kesätöihin on palkattu yhteensä neljä nuorta, ja lisäksi yksi aiemmilta vuosilta kokemusta kerryttänyt nuori aikuinen on palkattu heidän ohjaajakseen.
Hyvällä mielellä
Kokouksen loppukevennyksenä katsottiin vielä yhdessä Ylen Puoli seitsemän -lähetystä, jossa oman kylän iskelmäkonkari Eija Sinikka Jokinen oli vieraana juuri kokouksen aikaan. Eija Sinikka saapui itsekin paikalle hieman jälkijunassa seuraamaan tallennettua lähetystä kokouksen jälkimainingeissa. Vaikka tv-vierailun varsinainen syy oli Eijan pitkä ura, uusi single ja tulevat konsertit, Eija nosti lähetyksessä myös Vihtijärven hienosti esille, ja vilahtipa kylätalokin taustakuvissa.
Hyvällä mielellä paikalta poistui myös kunnanjohtaja, jolle vielä pitkän työpäivän päätteeksi pakattiin kokouseväitä kotiin viemisiksi. Eerola kiitteli kokouskutsusta, ja hieman kehaisikin kyläläisiä.
”Vihtijärveläiset huolehtivat hienosti omista asioistaan, ja vielä vähän päälle. Teistä voivat muut kuntalaiset ottaa mallia.”
Teksti HE, kuvat KP ja HE