Vihtijärven Kappelikuoro 1957-2017
eli 60 vuotta laulua kuorossa
Eletään vuotta 1957, Vihdin seurakunta valmistautuu 450-vuotisjuhliinsa. Valmistelujen yhtenä kantavana osana ovat Vihdin Kirkkokuoron harjoitukset. Isossa kuorossa on mukana monta vihtijärveläistä, joten kuoron johtaja kanttori Eino Kanto saapuu harjoittamaan tuttuja kuorolaisia paikan päälle Vihtijärvelle 14.4.1957. Juhlaan valittujen laulujen harjoittelu aloitetaan ja mukana on lähes 30 laulajaa. Kun juhlaa sitten on vietetty, vihtijärveläiset päättävät jatkaa hienoa kuoroharrastustaan yhdessä. Näin Vihtijärven oma kuoro on syntynyt. Ohjelmistossa on lauluja, joita voidaan esittää jumalanpalvelusten yhteydessä. Kuoron ensimmäinen oma johtaja on pastori Antero Valtonen.
Opettaja Pentti Häkkinen muutti Vihtijärvelle vuonna 1959 ja oli seuraava johtaja. Hän hoiti jumalanpalvelusten soitot koululla ja oli ”jämpti ja hyvä johtaja”. Lauluvalikoima monipuolistui ja vaikeutui. Vihtijärvi sai oman Kappelin vuonna 1961 ja jumalanpalvelukset hoidettiin nyt siellä, kun aiemmin ne oli pidetty koululla. Häkkinen antoi myös kuorolle sen nimen. ”Muistakaa että olette Kappelikuoro”. Häkkinen teki uuden sovituksen kansanlaulusta Kaanaanmaa. Tämä sovitus esitettiin ensi kerran Kappelin vihkiäisissä 4.5.1961. Sovitus kuuluu edelleen kuoron ohjelmistoon.
Bernice Brummer oli laulanut kuorossa jo syksystä 1958 lähtien. Erkki Koivisto koulun uutena opettajana oli valmis kantamaan vastuun jumalanpalvelusten soittamisesta kappelissa, mutta kuoronjohtajan puute oli ongelma. Bernice otti haasteen vastaan ja hänestä tuli uusi kuoronjohtaja vuonna 1964.
Alkuaikoina nuottikustannukset olivat pieniä, sillä painettuja nuotteja ei juuri käytetty. Antero ja Liisa Valtonen kirjoittivat käsin ”sinisiin nuottivihkoihin” kullekin stemmalle omat nuotit, useita kappaleita kutakin, jokaiselle omansa. Myöhemmin tuli tarve saada myös painettuja nuotteja, ruskeita, violetteja, valkoisia , punaisia, vihreitä sekä mustia vihkosia.
Myös kuorokuljetukset hoidettiin alkuaikoina talkootyönä. Vielä 1980- ja 1990-luvuillakin Risto Laalahti ja Henrik Brummer toimivat kuljettajina harjoituksiin. Ajokilometrejä kertyi noin 60 kilometriä harjoitusta kohden.
Kuoro rekisteröityi yhdistykseksi 7.2.1968 ja sai viralliseksi nimekseen Vihtijärven Kappelikuoro ry. Kuoroyhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja oli Antero Valtonen. Johtokunnan jäseniä olivat Svea Salo, Bernice Brummer, Vihtori Meromaa ja sihteeri Erkki Koivisto. Varajäseninä toimivat Ensio Andersson ja Annikki Rantala.
Kappelissa toimittiin ilman urkuja aina vuoteen 1975 saakka, jolloin kauan odotetut urut vihdoin saatiin. Monia kolehteja ja rahankeruita olivat vihtijärveläiset ehtineet vuosien mittaan tehdä. Tilaisuutta juhlittiin asiaan kuuluvasti: Antero Valtonen piti puheen, Kappelikuoro oli tilaisuuteen harjoitellut Ossi Elokkaan Isänmaan rukouksen. Brummerin musiikkiperhe esitti musiikkiohjelmaa ja kirkkoherra W.J.P. Hiden lausui loppusanat ja rukouksen.
Monia muitakin soittimia on vuosien mittaan kuultu musiikkitilaisuuksissa, Päivi Putkonen-Hegazi ja Heikki Heikkilä ovat soittaneet käyrätorvellaan ja baritonitorvellaan Hoosiannaa. Bernice, Nikolai ja Maria Bürgi-Brummer (o.s. Brummer) sekä Elias Pullinen ja Jasse Vihtkari ovat olleet mukana jousisoittimineen, Karin Fougstedt (o.s. Brummer) ja Matias Pullinen huiluineen sekä Pertti Vikgren ja Raine Oksa hanureineen ja Lauri Jämsänen kitaransa kanssa. Monia muitakin soittimia on kuultu. Esimerkiksi muutama vuosi sitten sähkökatkon seurauksena Kauneimmat joululaulut säestettiin melodikalla kynttilöiden loisteessa.
Laitosvierailut vanhainkoteihin ja sairaaloihin ovat alusta alkaen kuuluneet kuoron esiintymisohjelmaan. Antero Valtosen perintö elää yhä, ja kuoro vierailee vuosittain Hopearinteessä ja Hiidenpellon hoitokodissa. Vierailut tuovat mukavaa vaihtelua ja virkistystä paitsi kuulijoilleen, myös esittäjilleen.
Yhteistyö Vihdin kirkkokuoron kanssa on vuosien mittaan ollut antoisaa. Erityisesti kanttori Martti Kilpeläinen järjesteli mahdollisuuksien mukaan vihtijärveläiset mukaan isoihin suurkuoroihin ja esiintymistilaisuuksiin yhdessä Vihdin kirkkokuoron kanssa. Ison suurkuoron osana oleminen on ollut mielenkiintoinen ja kohottava kokemus monelle.
Vuosien mittaan kuorolaisille on jaettu yli 100 erilaista kuoromerkkiä. Kuoron pitkäaikainen sihteeri Risto Laalahti luonnehti vuonna 1997 asiaa kuoron 40-vuotisjuhlassa: ”Kaikista veteraanilaulajista on pidetty kiinni. Leikillisesti sanottuna eläkkeelle ei ketään ole voitu päästää, vaikka ansiot siihen olisivat riittäneetkin. Erityisesti kuoron on olemassaolostaan kiittäminen tarmokasta ja toiminnaltaan horjumattoman uskollista johtajaansa Bernice Brummeria. Ilman hänen sinnikkyyttään emme olisi tätä juhlaa viettämässä.” Nyt 20 vuotta myöhemmin voimme sanoa aivan samoin sanoin.
Viime vuosina Kappelikuoron jäsenmääräksi on vakiintunut 16 enemmän tai vähemmän aktiivista laulajaa. Kuoron nykyisenä puheenjohtajana toimii Raili Leivo ja musiikillisena johtajana edelleen Bernice Brummer. Kuoro osallistuu mahdollisuuksien ja voimavarojen mukaan laulullaan tapahtumiin ja tilaisuuksiin. Esimerkiksi Kauneimmat joululaulut -musiikkitilaisuus on jokavuotinen esiintymistilaisuutemme. Vuonna 2003 Kappelikuoro tallensi cd-levylle koko senhetkisen ohjelmistonsa, yhteensä 33 laulua vuosien varrelta, Martti Kilpeläisen aloitteesta.
Vuonna 1972 Erkki Koivisto on liittänyt toimintakertomukseen riimin joka yhä edelleen kuvailee harjoitustunnelmia:
Milloin ei tahtonut tajuta.
ojentua outo kohta,
päähän painua sävelmä,
jalka tahtia tapailla,
silloin sopraano sisusi,
altto apeana jatkoi,
haroi hiuksiaan tenorit,
bassot parkuivat poloina.
Mi ei tahtonut seletä,
sen me uudelleen otimme.
Mi ei soinnuiksi sopinut,
tapailimme toisen kerran.
Kunnes siitä taito karttui,
sujui sukkelat sävelet,
hymy huulehen hyrähti,
mesi mielehen monelle.
Näitä Kappelikuoron muistoja sekä muita juttuja kuvineen voi lukea lisää Vihtijärven kyläyhdistyksen Vihdin Kruunu –kirjasta. Anna Olsonen (o.s. Brummer) kirjoitti kirjaan kuoron vaiheista kertovan artikkelin.
Tervetuloa juhlimaan kanssamme
60-vuotiasta Vihtijärven Kappelikuoroa
ma 17.4.2017 eli toisena pääsiäispäivänä.
Messun jälkeen pidetään pieni juhla
Vihtijärven Kappelissa, alkaen noin klo 11.30
Siellä iloitsemme yhdessä pitkään jatkuneesta musiikkimatkastamme laulaen ja kahvitellen.
Tervetuloa!
Anna Olsosen tekstin on tähän uutiseksi referoinut nykyinen Vihtijärven kappelikuoron sihteeri Pirkko Karjalainen.
(28.3.2017 Pirkko Karjalainen)