Ennen joulua tuli Vihtijärven kotisivujen toimitukseen tieto siitä, että koulun teknisen työn luokkaan oli saatu joululahjaksi uusia työkaluja. Kuva lahjoituksesta lähetettiin toimitukseen pyynnöstä ja siellä näkyivätkin tutut tyypit Veeti, Valtteri ja Emma. Mutta kuka on tuntiopettaja Tomi Salonen?
Sähköinsinööri, reservin sotilaslentäjä, rumpali ja ravintolapäällikkö
”Sano Tomppa vaan”, huomauttaa Vihtijärven koulussa tuntiopettajana syksystä 2020 lähtien toiminut Tomppa kiivettyään koulun yläkertaan kylätalolle haastattelua varten ja kuorittuaan maskin suun ja nenän edestä koulupäivän jälkeen. Luonnollisesti turvavälin säilyttäen.
Tomppa asuu Helsingissä vaimonsa ja heidän yhteisen kissansa kanssa ja on koulutukseltaan alun perin sähköinsinööri. Hän on myös reservin sotilaslentäjä ja toiminut rumpalina bändissä 90-luvulta lähtien.
Valmistuttuaan Helsingin tekusta sähköinsinööriksi, ehti Tomppa tehdä se alan töitä vain vähän aikaa. Lama iski kovaa 90-luvulla ja 160:n työhakemuksen jälkeen tuntui paremmalta vaihtoehdolta tehdä rakkaasta harrastuksesta työ ja perustaa bändi. Sähköinsinööriys ei tietenkään kaduta, mutta suurta intohimoa ei alalle sitten ollutkaan. Myöskään asepalveluksen aikana suoritettu lentolupakirja ei poltellut sen kummemmin – ajatus lentoaseesta työkaluna oli tietyllä tavalla rumpukapuloita huonomman tuntuinen.
Vieläkin pysyvät rumpukapulat Tompan käsissä, myös Remu-imitaatio onnistuu uskottavasti.
Hyvän tovin ehti Tomppa kierrellä paikkoja bändinsä kanssa ja kokeilla myös ravintola-alan töitä. Sitten vuonna 2002 tapahtui jotakin: Tomppa auttoi kaveria ja lupautui opettajan sijaiseksi kahden viikon ajaksi Hakunilan kouluun. Sen jälkeen alkoivat kasvatustieteen, sosiologian, viestinnän ja yleensä opettamiseen liittyvien aineiden opinnot avoimessa korkeakoulussa ja kasvatustieteen maisterin (KM) tutkinto on suoritettu. Nyt takana on kokemusta opettajana pääkaupunkiseudulta yhdestätoista eri koulusta ja tekeillä on Sijaisopettajan käsikirja.
Mutta miten ihmeessä Tomppa on päätynyt opettajaksi Vihtijärvelle?
Pieneen kouluun töihin
Kun kokemusta pääkaupunkiseudun suurista kouluista oli kertynyt riittävästi ja esimerkiksi noin viiteenkymmeneen työkaveriin tutustuminen 770:n oppilaan koulussa olisi kestänyt useita vuosia, päätti Tomppa hakeutua pienempään kouluun töihin. Vihtijärven kouluun hakeutumiseen vaikutti pienuuden lisäksi se, että mökille Läyliäisiin on Vihtijärveltä lyhyt matka. Tompan tädillä oli mökki Lopella, joten suunta tuli jo lapsuudessa tutuksi ja Tomppa vaimoineen päätyi joitakin vuosia sitten hankkimaan remontoitavan mökin Vihtijärven naapurikylästä. Tosin matkan pituutta Konalastakaan Vihtijärvelle ei Tomppa valita; ohikulkutie on sujuva, vaikka onhan välillä ihan mukava ajella Klaukkalankin halki. Mutta Läyliäisten mökiltä työpaikalla Vihtijärvelle voi ehtiä vajaassa vartissa.
Perustaidot kunniaan
Nykylasten digitaidot ovat vahvoja. Myös englantia osaavat monet aiempia sukupolvia paremmin. Mutta koska Tomppa on oman sukupolvensa edustaja ja lisäksi pitää musiikista, käsitöistä ja liikunnasta, harmittaa häntä välillä huomata joidenkin perustaitojen hukkuneen digiosaamisen jalkoihin. Ja myönnettävä se on: lasten jatkuva puhelimella roikkuminen keljuttaa opettajaa.
Tomppa hankkikin koululaisten käyttöön sähkörummut pian aloitettuaan työt Vihtijärvellä. Rumpujen soitto kehittää motoriikkaa, rytmitajua ja keskittymiskykyä. Vaikka usein puhutaan musiikillisesta, kielellisestä, matemaattisesta ja liikunnallisesta lahjakkuudesta, väittää Tomppa, että kuka vaan voi oppia mitä vaan, kun tarpeeksi harjoittelee. Itse hän on kokenut sen insinööriopintojensa yhteydessä matematiikan osalta.
On hieno juttu, että vanhempainyhdistys hankki hiljattain hyvä määrän soittimia koululle – ne ovat rumpujen lisäksi olleet suhteellisen ahkerassa käytössä. Lähiaikoina on koululle tulossa myös nettikaupasta edullisesti löydetty pingispöytä ja pienemmille oppilaille lahjoituksena eräältä perheeltä lasten versio. Näin päästään sopivina hetkinä tekemään muutakin, kun pelaamaan kännykällä. Olisi hieno juttu, jos pystyttäisiin myös pitämään jonkinlaista iltapäiväkerhoa, jossa voitaisiin käyttää hyväksi teknisen luokan parantunutta varustetasoa, pingispöytiä ja ehkä myös soittimia vastapainona sosiaaliselle medialle ja digitaalisille peleille.
Oppilaita on tällä hetkellä Vihtijärven koulussa enää 31. Tompan tärkeimmät terveiset vihtijärveläisille ovat tässä: ”Pitäkää kynsin ja hampain kiinni koulustanne”. Pieni koulu on hyvä ja yhteisöllisyys sellaisessa voi olla aivan toisella tasolla, kuin satojen oppilaiden yksikössä.
Tämä on kyläläisillä tiedossa, nyt tarvitsemme vain lisää lapsiperheitä kylälle, ettei koulun oppilasmäärä pienene enää yhtään.
(KP)
Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai merkkipäivää. Riittää, että asuu kylällä – tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.