Mari Hennola, tytär Peppi ja perheen uusin tulokas Milli-kissa.
Vihtijärvellä toteutui haave omasta kodista
Heinäkuussa 2018 ilmaantui mukava viesti Vihtijärven facebook-sivulle: Taikapaja marihennola Joensuusta muuttaa elokuussa Vihtijärvelle! Mutta mikä ihmeen Taikapaja? Hennola kumminkin kuulosti varmaan monelle muullekin tutulta.
Asiasta piti tietysti ottaa selvää, ja kun Hämeen rajoilla ollaan, niin elokuussa kylälle muuttanut joulukuun 2018 kuukauden kyläläinen haastateltiin vasta tammikuussa 2019.
Pohjoiselta Vihtijoentieltä löytyi haastateltavaksi Mari Hennola. Marin perheeseen kuuluvat puoliso Hannes sekä lapset: 6-vuotias Emil, 5-vuotias Peppi, 3-vuotias Enna sekä 1,5vuotias Ronja. Hetken tutustumisen jälkeen ilmaantui näyttämölle myös pikkuinen kissanpentu Milli.
Juuret Vihdissä
Mari Hennola on alun perin kotoisin Vihdin Ojakkalasta. Kyllä vaan, ainakin menneiltä vuosilta Vihtijärven päiväkodin väelle ja ehkä joillekin koulun oppilaille tuttu Hennolan kotieläinpiha on Marin kotipaikka. Tervetuloa takaisin Vihtiin, Mari!
Alakoulun Mari kävi Ojakkalassa ja yläasteen Vihdin kirkonkylässä. Lukuaineet eivät tuntuneet Marin jutulta ja käsityöt kiinnostivat, joten yläasteen jälkeen hän opiskeli vaatetusalan artesaaniksi Nummelassa. Yrittäjäperheen tyttärenä ei ajatus omasta yrityksestä tuntunut hankalalta, yrittäjyyteen oli kasvanut jo pienestä saakka. Hennolan Kotieläinpihalla on myös käsityömyymälä, johon kaivattiin jatkuvasti uusia ideoita. Kaksikymppisenä Mari perusti Taikapajan ja alkoi tehdä alan töitä. Tie Vihdistä vei Helsinkiin mallimestarin erikoisammattitutkintoon tähtääviin opintoihin ja sen jälkeen Nummelaan töihin. Tärkeimmät työvälineet ja -koneet Mari osti lopettavalta käsityöläiseltä ja hetken kaupan mukana tullutta materiaalia pyöriteltyään alkoi ideoita syntyä. Mitä voi tehdä nahkasta ja heijastavasta kankaasta? No tietysti heijastavia asusteita.
Joensuun kautta takaisin Vihtiin
Joensuusta kotoisin oleva Hannes tuli mukaan kuvioihin tuttavien kautta ja niin vietiin kuukauden kyläläistä Pohjois-Karjalaan. Hannes on töissä isänsä kuljetusalan yrityksessä ja kun töitä alkoi olla eteläisessä Suomessa yhä enemmän, alkoivat Mari ja Hannes etsiä kotia lähempää Hanneksen töitä. Omalle kodille asetetut kriteerit täyttyivät Vihtijärvellä: riittävän kaukana, tarpeeksi lähellä. Joensuulaisen 70-neliöisen paritaloasunnon jälkeen tilava uudehko omakotitalo tuntuu luksukselta: luonto on lähellä, tilaa riittää ruhtinaallisesti koko perheelle ja vieläpä omalle työhuoneelle. Mari mainitsee myös oman puutarhan olevan tärkeä. Muuttopäätöstä saattoi auttaa myös se, että Marin kotipaikka, vanhemmat ja sisarukset ovat lähellä. Ajatuksena Vihtijärvi kuulosti kaukaiselta, mutta kartasta katsottuna sijainti on erittäin hyvä ja keskeinen.
Vihtijärvelle muuton jälkeen Marin elämässä vipinä vain kiihtyi: sisarensa Pirjon kanssa Mari taikoi marraskuussa 2018 Nummelan keskustaan pop-up-myymälä Joulukadun, jossa myytiin noin 40:n kotimaista käsityötä ja designia tuottavan yrityksen tuotteita. Myymälässä toimi myös kotileipomo Hennolan kahvila. Pop-up-myymälä onnistui yli odotusten. Taikominen on kovaa työtä ja nyt alkuvuodesta onkin pieni hengähtämisen aika. Seuraavana to-do-listalla on työhuoneen järjestäminen.
Toimittajan vieraillessa kuukauden kyläläisen kodissa, oli tunnelma rauhallisen raukea. Lapsilla on flunssan takia kotipäivä päiväkodista ja päiväunet meneillään. Olisiko uudella kyläläisellä toiveita tai ideoita kylän kehittämisestä? Kyllä on. Työpäivän jälkeisen kaupassakäymisrumban helpottamiseen olisi saatavissa helpotusta, jos riittävän moni tulisi mukaan kimppaan. Entäpä jos saataisiin pystytettyä kylälle yhteinen paikka kangaspuilla kutomiselle – mattoja tarvitaan aina ja yhteinen loimi voisi olla hyvä juttu. Ei varmaan tarvitsisi kauaa miettiä, niin muitakin hyviä ideoita viriäisi.
Perhepotrettiin ehtivät nukke, Peppi, Mari ja juuri päiväunilta herännyt Ronja. Enna ja Emil parantelivat flunssaa, Hannes oli käymässä Joensuussa.
Syksyllä Mari ehti käydä pari kertaa sienimetsässä Vihtijärvellä. Metsässä kohdattujen ihmisten kanssa virisi keskustelu helposti. Joensuu oli mukava paikka asua, mutta kaupunki on kaupunki, myös Pohjois-Karjalassa. Naapureihin ei siellä juuri tullut tutustuttua. Vaikuttaa siltä, että Mari liputtaa maaseutuasumisen puolesta.
(11.1.2019 KP)
Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai merkkipäivää. Riittää, että asuu kylällä – tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.