Huhtikuu 2013: Heini Romo-Lappalainen, 47
Joogasta terveyttä ja tasapainoa
”Virvo, varvon, tuoreeks, terveeks”, toivottelivat virpojat menneenä Palmusunnuntaina. Terveys ja hyvinvointi ovat meille jokaiselle tärkeitä; terve sielu terveessä ruumiissa, sanotaan.
Jooga on yksi muoto hoitaa terveyttä ja hyvinvointia. Jooga on syntynyt Intiassa Himalajan rinteillä noin 4.500 vuotta sitten, kehittynyt ajan myötä ollen välillä unohduksissakin ja rantautunut lopulta Suomeen 60-luvulla yhtenä uranuurtajanaan Mielikki Ivalo. Yksi tarina joogan alkuperästä kertoo, että Intiassa jo vanhoiksi katsotut (n. 40-vuotiaat) ihmiset lähtivät viidakkoon mietiskelemään ja valmistautumaan kuolemaan. He elivät luonnon keskellä ja seurasivat villieläimiä, jotka pysyivät notkeina ja terveinä, pystyivät pyydystämään ruoan elämänsä loppuun asti ja kuolemaan sitten luonnollisen kuoleman. Tarkkailemalla eläinten elintapoja, päiväjärjestystä ja sitä miten ne voimistelemalla, verryttelemällä ja rentoutumalla pitivät lihaksensa ja elimistönsä kunnossa, ottivat ”vanhukset” villieläimistä esikuvan itselleen ja elivät terveinä korkeaan ikään.
Kuukauden kyläläisemme Heini Romo-Lappalainen on toiminut kylällämme viikoittain joogaohjaajana nyt toista vuotta.
Alun perin Etelä-Savosta, Haukivuorelta kotoisin olevan Heinin kuljetti elämä Vihtijärvelle vuonna 2005. Hänen perheeseen kuuluvat mies Robert, lapset Marisa, 9 ja Miro, 7, Roopen pojat Max, 20 ja Lex, 18 tämän edellisestä liitosta, sekä koirat Holly ja Hilla.
Heini aloitti joogaharrastuksen lasten synnyttyä, kun keho ja elämänmuutoksen myötä mielikin kaipasi lisäryhtiä. Aluksi Heini tutustui joogaan kotona DVD:tä seuraten, kävi sitten pikkuhiljaa eri kursseja ja kun huomasi joogan kokonaisvaltaisen myönteisen vaikutuksen itseensä, päätyi aktiiviharrastajaksi. Kolmena aamuna viikossa hän nousi kukonlaulun aikaan, ehtiäkseen joogata tunnin ennen töiden alkua. Joogan avulla hän on saavuttanut hyvän fyysisen kunnon ja joustavuuden sekä oppinut päästämään irti, olemaan entistä vähemmän takertumatta epäolennaiseen.
Alun perin sairaanhoitajan koulutuksen hankkineen Heinin harrastuksesta tuli niin tärkeä, että hän kouluttautui lopulta joogaohjaajaksi – osittain sattuman kautta. Hän halusi jakaa joogan tuomaa kokonaisvaltaista hyvää oloa myös muille. Perinteisen lääketieteen mukanaan tuomasta kehon tuntemuksesta on ollut Heinille paljon hyötyä.
Jooga on tarkoitettu kaikille
Jooga ja uskonto ovat Heinille kaksi eri asiaa. Tietämättömyys voi joskus saada aikaan epäluuloisia reaktioita, mutta sanottakoon vielä, että jooga ei ole sidottu mihinkään uskontoon, yhteiskuntaluokkaan, ikään eikä sukupuoleen. Jooga on tarkoitettu kaikille.
Joogaa on useita eri lajeja, joiden piirteitä Heini yhdistelee sopivasti aina ohjattavan porukan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Joskus tehdään voima- ja tasapainoharjoituksia, toisinaan keskitytään syvävenyttelyyn ja rentoutukseen. Tärkeää on keskittyminen. ”Unohda joogahetkeksi päivän touhut ja tapahtumat, tehdyt ja tekemättömät asiat. Pysähdy ja keskity vain siihen kuinka ilma virtaa keuhkoihin ja sieltä ulos”, kehottaa Heini tunnin alussa. Välillä, ikään kuin joogaryhmäläisten ajatuksia lukien hän muistuttaa kesken tunnin: ”älä päästä ajatuksia karkaamaan mihinkään, vaan keskity hengittämiseen ja omaan kehoosi”.
Joogaohjaajan työ on Heinille ainakin vielä toistaiseksi sivutoimista. Ansiotyössä hän toimii lääkealalla myyntitehtävissä. Tähän mennessä Heini on jo kuitenkin oppinut, että elämässä voi tapahtua ihmeellisiä asioita, kun uskaltaa olla vastaanottavainen ja luottavainen.
(Teksti ja kuvat: Kaarina Pullinen)
Ehdota tulevia kuukauden kyläläisiä toimitukselle!