Wilhelm Brummer vietti 50-vuotispäiviään viime toukokuun 24. päivä perhepiirissä Hiiskulan kartanossa. Lapset olivat yllättäneet sankarin ja valmistaneet Valkoiselle laiturille juhlat. Syntymäpäiviä vietettiin Wilhelmille tärkeimpien kanssa: Vaimo Kia ja lapset ovat hänelle elämässä tärkeintä!
Wilhelm Brummer on Henrik ja Bernice Brummerin viidestä lapsesta nuorimmainen. Hän kävi ensimmäiset neljä vuotta koulua Vihtijärvellä. Vuonna 1977 koululla oli hiljaisempi kautensa ja koulun aloitti sinä vuonna vain kolme lasta. Viidennen ja kuudennen luokan Wilhelm kävi ruotsinkielisessä koulussa Helsingissä. Haga lågstadieskola-koulun jälkeen piti siirtyä Munkkiniemeen yläasteelle, joka oli Munksnäs högstadieskola, mutta lukio olikin taas tutussa paikassa Haagassa; Gymnasiet Lärkan. Vaikka ruotsinkieliseen kouluun siirtyminen suomenkielisestä kylästä olikin vaatinut aluksi paljon ”kesäharjoittelua” kielen parissa, lukiossa Wilhelm kirjoitti peräti viisi laudaturia kielissä. Edelleen hän aktiivisesti käyttää kaikkia ja onpa lisäksi opiskellut hieman venäjääkin.
Koko kouluaikansa Wilhelm Brummer asui Vihtijärvellä, sillä bussiyhteyksillä pääsi kulkemaan ehkäpä jopa paremmin kuin nykyisin.
”Ensimmäisen” ammattinsa hän hankki sosiaalikasvatuksen alalta ja ehti valmistuttuaan toimia muutaman vuoden lastentarhan johtajana, ennen kuin jo lapsena kiinnostanut historia veti puoleensa ja hän jatkoi opiskeluaan sen parissa.
Armeijan aikoihin hän tapasi tulevan vaimonsa Kian ja kihlat vaihdettiin 1990. Heidät vihittiin Kian kotikirkossa Pyhän Katariinan kirkossa Karjaalla 10.8.1991. Nuoripari asui Helsingissä ja ajatuksissa oli Vihtijärvi, mutta Ylähuvila kartanon pihassa ei vielä silloin ollut asuttavassa kunnossa, sillä se oli ollut jo 60-luvulta lähtien käytössä lähinnä kesäisin ja tietysti täyttynyt kaikesta suvulle tärkeästä tavarasta.
Perhe kasvoi ja ensimmäisenä heille syntyi Saga 1997, sitten Constantin 1998, kaksoset Alexander ja Severin 2001, ja kuopus Nikolai 2007. Näin täyttyi toive iloisesta hälisevästä porukasta (ranskalainen sanonta ”La ribambelle”) ja elämä oli tapahtumarikasta! Tällä välin Vihtijärvellä oli ehditty kunnostaa Ylähuvila ja siitä muodostui perheen kakkosasunto, sillä Saga oli jo ehtinyt aloittaa koulunsa ruotsinkielisessä korttelikoulussa, eikä kotipaikan muutto ollut ihan vielä ajankohtaista.
Constantinin syntymävuonna Wilhelm aloitti työn Mannerheim-museossa. Jo lapsena he olivat kotona lukeneet isän kanssa läpi koko Mannerheimin elämänkerran ja kirjeet ja pohja historian tutkimukselle oli luotu. Edelleen hän on siellä aika ajoin työssä, sillä hän viihtyy interaktiiviisessä kanssakäymisessä.
Eräs työpaikoista on ollut Ritarihuone, jossa hän sai kipinän sukututkimusta käsittelevään Pro graduunsa. Sen valmistumista vauhditti kivasti Nikolain saapuminen maailmaan. Vuodesta 2015 on Wilhelm työskennellyt Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien palveluksessa (www.ritarikunnat.fi sivuilta löytyy mielenkiintoista tietoa kunniamerkkien maailmasta).
Kuvassa Suomen Valkoisen Ruusun suurristi ja Suomen Leijonan suurristi. |
Kaiken muun tekemisen ja työuran keskellä Wilhelm Brummer on ehtinyt myös apurahan turvin julkaista Antti Matikkalan kanssa vuonna 2011 tieteellisesti toimitetun kirjan ”Henkilö- ja sukuvaakunat Suomessa”. Teoksessa tarkastellaan vaakunoiden käyttöä ja kehitystä aina 1200-luvun sineteistä moderneihin porvarisvaakunoihin. Tiesittekö että mm. Antti Hammarbergillä, alias Irwin Goodman, on oma vaakuna? Se löytyy internetistä osoitteesta www.heraldica.fi nro 434.
Severin Falkmanin v. 1871 maalaama alttaritaulu ”Paimenten kumarrus” on Wilhelm Brummerille jo lapsesta asti ollut tärkeä teos. |
Kysymykseen, onko tästä korona-ajasta mitään henkilökohtaisesti positiivista seurausta, Wilhelm vastasi, että nyt Ylähuvila on muuttunut perheen vakituiseksi asunnoksi! Ja että täällä Vihtijävellä saa niin sanotusti ”laittaa kätensä multaan ja tehdä fyysistä työtä” vastapainoksi omalle työsaralleen. Hän on mm. 2019 suorittanut metsästäjäntutkinnon ja aloittanut jälleen uuden harrastuksen.
(SP, kuvat SP ja ritarikunnat nettisivulta )