Helmikuu 2018, Aleksi Silvasti, 23

15.02.2018

Helmikuu 2018, Aleksi Silvasti, 23

Aleksi Silvasti valittiin VPK:n hälytysaktiiviksi vuonna 2017

Aleksi Silvasti on ollut VPK:n hälytysosaton aktiivisin jäsen vuonna 2017. Hän on osallistunut hälytystehtäviin aina kun se on hänelle ollut mahdollista. Hälytyksen tultua matka Nummituvan paloasemalle ei ole kovinkaan pitkä, sillä Aleksi asuu Koulunummentien varressa.

Aleksi on Timo ja Marja Silvastin nuorimmainen. Aleksin paikka on aina ollut Vihtijärvellä, vaikka hän on asunutkin ensimmäiset elinvuotensa Espoossa. Loma- ja vapaa-aikana on kuitenkin suunnattu Vihtijärvelle mummon ja papan luo, ja toisesta luokasta lähtien Aleksi onkin ollut jo täysipainoinen vihtijärveläinen. Koulutie on alkanut Vihtijärven ala-asteesta ja Otalammen koulukeskuksen kautta Aleksin tie on kulkenut Perttulan ammattioppilaitokseen. Siellä Aleksi opiskeli sähkö- ja automaatiolinjalla kolme vuotta ennen armeijaan menoa. Armeijan hän suoritti Vekaranjärvellä jääkärinä.

Aleksi muistelee olleensa joskus junnuna VPK:n nuoriso-osastolla, mutta harrastus ei ottanut alkuun tuulta alleen ja se jäi. Puolitoista vuotta sitten Aleksi innostui asiasta uudelleen. Innostus tarttui ja nyt hän on yksi Vihtijärven VPK:n hälytysosaston aktiivisimmista. Aleksi on käynyt ensimmäisen noin kuukauden kestävän sammutustyön kurssin, jonka jälkeen hän on osallistunut hälytyksiin. Kurssiin kuului peruspalomiehen eri töihin tutustuminen, teoriaa, sammutustyövälineitten käyttöön valmentava osio, sekä tutustuminen eri työkaluihin. Savusukelluskurssille olisi tarkoitus mennä heti kun aika antaa myöden. Lisäkoulutuksena olisi tarkoitus käydä myös ensiapukursseja. ”Yleensä ambulanssi tai vakiopalokunta on paikalla auttamassa, jos on kyse jonkinlaisesta onnettomuustilanteesta” Aleksi kertoo.

Liityttyään VPK:aan Aleksi on suorituttanut C-luokan ajokortin, joka mahdollistaa paloautolla ajon. Siitä on paljon hyötyä, sillä kaikilla vapaapalokunnassa olevilla ei ajo-oikeutta ole. Aleksi tykkää käydä VPK:ssa, koska se hänen omien sanojensa mukaan on mielenkiintoista ja porukassa on hauskaa.

Aleksi on mukana myös reserviläistoiminnassa maakuntajoukoissa ja häntä kiinnostaa erilainen viranomaistoiminta. Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK järjestää erilaisia maanpuolustukseen liittyviä kursseja ja harjoituksia ympäri Suomen. Aleksi on käynyt kahdella MPK:n järjestämällä kurssilla ja aikoo käydä niillä myös jatkossa. Maakuntajoukkoihin kuuluvan tulee käydä harjoituksissa vähintään kaksi kertaa vuodessa. Sen lisäksi on vielä erilaisia vapaaehtoisia kursseja.

”Kyseessä on ennakoiva koulutus, josta saattaa olla hyötyä tulevaisuudessa” Aleksi selittää kiinnostustaan. Häntä motivoi se, että maanpuolustusporukoissa on hyvä porukka samanhenkisiä ihmisiä sekä mukavaa toimintaa. ”Koulutuksissa ja harjoituksissa on mahdollisuus haastaa itseänsä ja osaamisensa.” Aleksi kertoo. ”Koulutusta on laidasta laitaan; kunnon ylläpitämistä, suunnistusta, taisteluensiapua, ajokoulutuksia, ammuntaa ja niin edelleen”. Aleksi jatkaa. Punttisalilla käyntiä ja lenkkeilyä Aleksi harrastaa muutoinkin vapaa-aikana. Ne auttavat pitämään kunnosta huolta ja on hyväksi niin harrastustoiminnassa kuin työssäkin.

Lokakuun alussa 2017 Aleksi aloitti oppisopimuskoulutuksen nuohoojaksi Nuohous Ahvenharjun ohjauksessa. Ennakkoon hänellä ei ollut juurikaan tietoa alasta. Nyt oltuaan jo muutaman kuukauden nuohoojan hommissa, hän pitää parhaana sitä, että saa olla ihmisten kanssa tekemisissä, työ on rentoa ja mukavaa. Oppisopimuskoulutus sisältää suurimmaksi osaksi työssä oppimista, mutta Aleksi on ehtinyt myös jo käymään ensimmäisellä kurssilla. Kyseessä oli niin sanottu mustan puolen teoriakurssi, jossa käydään läpi erilaisten tulisijojen nuohoamista. Parhaiten jäi mieleen käynti Tulikivi Oyj:ssä, joka valmistaa erilaisia tulisijoja. Nuohouksen lisäksi Aleksi on päässyt myös jo tutustumaan ilmastointipuhdistukseen, joka on osa nuohoojien koulutusta

Aleksi pitää parhaana oppisopimuskoulutuksessa sitä, että jo ennen kursseille menoa on kertynyt kokemusta, jonka perusteella on helpompaa ymmärtää ja sisäistää kurssilla käytyjä asioita. ”Kun on jo jonkinlainen perustaso olemassa, mahdollistaa se kurssilla osallistumisen eri tavalla”, Aleksi kertoo. Koko koulutus kestää noin puolitoista vuotta. Ensimmäiset työnäytöt ovat näillä näkymin tulevana keväänä ja kesällä.

(Teksti ja kuvat Sari Ahvenharju)

Ehdota tulevia kuukauden kyläläisiä yhteydenottolomakkeella tai lähetä sähköpostia toimitukselle: toimitus@vihtijarvi.fi

Vuoden kylä 2010: Vihtijärvi.

Vihtijärven kyläyhdistys ry

Kouluntie 23
03790 Vihtijärvi