Heinäkuu, 2017: Johannes Lokka, 25
Johannes tavoitettiin haastatteluun Hiiskulan Väensaunan päätyasunnosta, remontin keskeltä.
Työmatkaliikenteessä vastavirtaan
”On tavallaan helppoa tulla tähän työhön kylän ulkopuolisena”, Johannes Lokka miettii, kun työpestiä Vihtijärvellä on takana noin kuukauden päivät. Helsinkiläinen Johannes toimii kesän ajan Hiiskulassa kesätyöläisten ohjaajana. Tänä kesänä Hiiskulan kartano työllistää jopa yhdeksän nuorta, joista suuri osa on kyläläisiä. Johanneksen tehtävänä on organisoida ja ohjata nuoria erilaisissa töissä aina pihatöistä remonttihommiin. On eduksi, ettei tunne ketään nuorista ennalta.
”Kaikki ovat automaattisesti samalla viivalla”, Johannes miettii.
Työmatka Arabianrannasta Vihtijärvelle sujuu melko mukavasti omalla autolla, pääosin ruuhkoja vasten. Jyväskylästä kotoisin oleva nuori mies viihtyy maaseutuympäristössä, ja pitää tätä työtä sopivana kontrastina kaupunkiasumiselle. Mikkelin lähellä sukutilalla on tullut tehtyä nuorempana töitä, joten maaseutuelämä ei ole aivan vierasta.
”Vihtijärvi vaikuttaa aktiiviselta ja positiiviselta kylältä.”
Johannes opiskelee Helsingin yliopistossa kolmatta vuotta kotitaloustiedettä. Jos tie vie kotitalousopettajaksi peruskouluun, on kokemuksesta nuorten parissa työskentelystä hyötyä. Tästä syystä Johannes alun perin kiinnostui Hiiskulan työnohjaajan paikasta. Lisäksi monipuolinen työnkuva tuntui heti omalta jutulta, ja remonttityötkin kiinnostivat.
Työt ovat lähteneet mukavasti käyntiin. Sen vahvistaa myös Hiiskulan tilanhoitaja ja Johanneksen esimies Timo Syrjänen, joka osui haastattelutilanteessa paikalle.
”Johannes oli kaikista hakijoista ehdottomasti paras, ja samaa mieltä olen edelleen”, Timo sanoo empimättä. Lisäplussaa hakuvaiheessa oli se, että Johannes oli aidosti kiinnostunut vanhoista rakennuksista.
Nuorten ohjaajana Johannes haluaa olla ennen kaikkea reilu ja tasapuolinen. Nuoret tarvitsevat myös kannustusta ja rakentavassa sävyssä annettua palautetta, Johannes sanoo. Vaikka Johanneksen päätehtävä on ohjata muita, on usein luontevaa olla itsekin käytännön työssä mukana. Kotitaloustieteen opinnoista on tässäkin työssä yllättävästi hyötyä. Esimerkiksi nyt, kun tehdään remonttia Väensaunan päätyasunnossa ja tehdään muutostöitä myös keittiössä.
Kokkailu on luonnollisestikin Johanneksen sydäntä lähellä. Harvassa taitavat olla ne nuoret miehet, jotka ovat leiponeet omiin lakkiaisiinsa kaikki makeat herkut täytekakuista pikkuleipiin. Kotitaloustieteen opinnot olivatkin luonteva jatke leipomisharrastukselle. Voi kuitenkin olla, että kotitalousopettajan työ ei ole se lopullinen määränpää. Johannes voisi kuvitella ryhtyvänsä myös yrittäjäksi, ja ehkä jatkaa opintoja vaikkapa ravitsemustieteessä. Tai jos ryhtyisi vaikka ruokatoimittajaksi, kuka tietää. Sopivilla sivuainevalinnoilla tie on avoinna moniin eri suuntiin, Johannes miettii.
Tänä kesänä kuitenkin paiskitaan töitä nuorten kanssa, ja nautitaan Hiiskulan kauniista miljööstä. Lisäksi olisi tarkoitus ehtiä aika ajoin narrailla kaloja. Vanha kalastusharrastus on nimittäin virinnyt uudelleen sen jälkeen, kun Johannes opinnoissaan oppi käsittelemään kalaa. Itse ongittu, ruodottomaksi käsitelty, pannulla paistettu ahvenfilee on kaiken vaivan arvoinen.
”Sekään ei tosin haittaa, jos saalista ei tule. Itse kalastustapahtuma ja veden ääressä oleminen nollaa hyvin muut mielessä pyörivät asiat ja katkaisee arjen.”
Luonnossa mieli lepää. Jos vielä ehtisi tehdä pienen eräreissun Lapin maisemiin elokuussa, voisi palata opintojen ääreen syyskuussa täysin akuin.
(Teksti ja kuvat HE)
Haluatko ehdottaa seuraavaa kuukauden kyläläistä? Vinkkaa omaa ehdotuksesi toimitukselle sähköpostitse: toimitus@vihtijarvi.fi tai anonyymisti palautelomakkeella. Kuukauden kyläläisen ei aina tarvitse asua kylällä, ja varsinkin kesäaikaan tutustumme mielellämme esimerkiksi kesäasukkaisiin, jotka tuplaavat hetkeksi kylän asukasmäärän. Kuukauden kyläläinen voi olla myös kylällä työssä käyvä, tai vaikkapa vastaantulija, jolle Vihtijärvellä on jostain syystä erityinen paikka sydämessä.