Elokuu 2014, Suvi Virkki, 32

07.08.2014

Elokuu 2014, Suvi Virkki, 32

Lapsissa on tulevaisuus

Koulu alkoi tänään, torstaina 7. elokuuta. Koulun pihalta löytyi tyytyväinen eka- ja kolmasluokkalaisten äiti, kuukauden kyläläisemme Suvi Virkki. Iloa aiheuttaa tietysti se että kolmasluokkalaisen Juuson lisäksi Jenni-kuopus aloitti koulun tänään. Sekin ilahduttaa että samat tutut opettajat, joita tänäkin vuonna on kolme, ovat oppilaita vastassa koulun ovella. Suuri tyytyväisyyden aihe on myös se, että Vihtijärven koulun vanhempainyhdistys päätti järjestää iltapäivätoimintaa, jonka Vihdin kunta oli päättänyt lopettaa. Suuri kiitos kuuluu tästä aktiiviselle ja aloitekykyiselle Suville itselleen. ”Ensi- ja kolmasluokkalaisen yksinäinen iltapäivä kotona olisi kyllä aika riskiä, mitä tahansa voi tapahtua”, tuumaa Suvi. ”Ehkä vielä näin valoisalla, mutta entä kun syys- ja talvipimeät koittavat? Tai entä jos lapset päättäisivät vaikka ruveta halkomaan polttopuita äidin ja isän avuksi – yllätyksenä? Tai järjestää matkauintikisat keskenään?”.

Vanhempainyhdistys järjesti ip-toimintaa aiemminkin, mutta kunta otti asian hoitaakseen 2013 alusta. Puolitoista vuotta sitä kesti, mutta sitten piti taas säästää. Ip-toiminnan loppumisesta Suvi kuuli liikkakerhon jälkeen Nummituvan pihalla viime keväänä. Ensimmäinen reaktio oli närkästys, mutta tarmokkaana ihmisenä Suvi otti yhteyttä niin kuntaan kuin vanhempainyhdistykseenkin sillä seurauksella että toiminta jatkuu taas tänä syksynä. Iloa aiheuttaa myös kovasti pidetty ohjaaja, Tuula Vehmas, joka on lapsille tuttu jo viime vuodesta.

Mahdollisuus Vihtijärvelle muuttamiseen tuli yllätyksenä

Suvin perheeseen kuuluu Juuson ja Jennin lisäksi aviomies Viki, sekä usein vierailevat Vikin jo aikuiset lapset. Perheen asettuminen Vihtijärvelle oli nopeatahtinen tapahtumien sarja. Virkit asuivat Tikkurilassa ja Vantaalta oli jo hankittu tontti, jolle oli tarkoitus rakentaa oma talo. Virkkien talo Lapoon rannalla oli alun perin Perttulasta kotoisin olevan Vikin lapsuuden kesäpaikka, josta oli 80-luvulla tullut isä-Virkin ympärivuotinen koti. Vikin isä kuoli kuitenkin yllättäen alkukesällä 2012 ja tuon heinäkuun aikana Suvi ja Viki tekivät päätöksen muuttaa Vihtijärvelle.

Päätös oli helppo eikä sitä ole kertaakaan kaduttu. Lasten kohdalla vaakakuppiin asetettiin Tikkurilassa 700 oppilaan koulu ja Vihtijärvellä vähän yli 40 oppilaan koulu. Valintatalo Röykässä on yhtä lyhyen ajan päässä kuin Tikkurilassakin, työmatka kirjanpitäjänä toimivalla Suvilla kestää saman verran kuin Vantaalla asuessa. Muutenkin tuntui siltä, kuin kotiin olisi tullut – tämä mahdollisuus tuli perheelle todellisena lahjana. 

Kylän maisemat ovat myös Suville lapsuudesta tuttuja; partiossa ollessa on tullut kolutuksi Rokokallion ja Kurikanjärven tienoot. Luonto ja luonnossa liikkuminen ovat säilyneet Suvilla harrastuksina läpi elämän, nyt luonto on lähellä – riittää kun astuu kotiovesta ulos. Suvin lapsuudenhaave toteutui myös: kodin pihapiiriin on rakennettu leikkimökki. Kaupungista on tullut perheelle lähinnä lomanviettopaikka.

Päätökset ovat pitkävaikutteisia

Palataan kuitenkin vielä ajankohtaiseen aiheeseen. Kevään ja kesän aikana Suville on valjennut ip-toiminnan lakkauttamispäätöksen myötä se, että kunnallinen – saati sitten valtakunnallinen – päätöksenteko on vaikeata. Näyttää siltä, että päättäjät eivät aina edes tiedä tai ymmärrä mitä ovat päättämässä ja kuinka todellisuudessa päätöksen seuraukset vaikuttavat ihmisten ja perheiden elämään. Tehtyjä päätöksiä on kuitenkin vaikea vetää takaisin. Vihtijärven iltapäivätoiminnan lakkauttamisesta laskettiin kunnalle kertyvän 8000 euron säästö lukuvuodessa (kasvatus- ja koulutuslautakunnan ptk 13.5.2014). Entä jos ip-toimintaa tarvitsevat perheet olisivatkin päättäneet että toinen vanhemmista jää pois töistä? Jo yhden perheen toimiessa näin, on säästö menetetty kunnan verotuloista – saati jos useampi perhe olisi joutunut tekemään vastaavan päätöksen.

Kysymys on muustakin kuin rahasta. On kysymys lasten turvallisuudesta ja hyvästä olosta, joka tuntuu välillä olevan unohduksissa. Pienten koulujen lakkauttamista perustellaan nykyään muun muassa sillä, että opetus yhdysluokissa ei voi olla yhtä tasokasta kuin jos ollaan yksisarjaisessa koulussa. Tästä ei Suvi ole samaa mieltä. Alaluokilla tärkeintä on – tietysti perusasioiden lisäksi – sosiaalinen oppiminen. Yhdysluokassa ja pienessä koulussa kaikki oppilaat tuntevat toisensa, ovat ja tekevät yhdessä enemmän luokka-asteesta riippumatta. Myös opettajat ehtivät tutustumaan kaikkiin oppilaisiin ja jopa heidän perheisiinsä. Tietopuolen vaatimusten vuoro tulee yläasteella ja toisen asteen opinnoissa.

”Lapset ovat maailman tärkeimpiä”, sanoo Suvi vakavana. Lasten asioiden ja elämän oltava kunnossa, koska lapset ovat tulevia tekijöitä ja päättäjiä. Tasapainoiset ja tyytyväiset ihmiset tekevät yleensä hyviä asioita ja päätöksiä.  Siksi lapsiin ja heidän hyvinvointiinsa täytyy satsata, kysymys on tulevaisuudesta.

(Teksti KP, kuvat AN)

Kuukauden kyläläinen -sarjassa tutustutaan Vihtijärven asukkaisiin. Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai merkkipäivää. Riittää, että asuu kylällä – tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.

Vuoden kylä 2010: Vihtijärvi.

Vihtijärven kyläyhdistys ry

Kouluntie 23
03790 Vihtijärvi