Vihtijärven vpk mukana Berliinin porraskisassa

Vihtijärven vpk mukana Berliinin porraskisassa

Saksan Berliinissä järjestettiin tänä keväänä yhdeksättä kertaa kilpailu, jossa palomiehet ympäri Euroopan testaavat voimiaan. Toukokuun alussa järjestetyssä Berlin Firefighter Stairrun -kilpailussa Vihtijärven vpk oli tänä vuonna toista kertaa mukana, kilpailijaparina Antti Saari ja Mika Nilsson. Kilpailun järjestää TFA Team Berlin.

Kilpailussa on koetuksella lähinnä fyysinen kunto, mutta myös kunnianhimoa tarvitaan. Kilpailussa juostaan ensin kahdensadan metrin matka, ja kiivetään sen jälkeen rappuset ylös 39-kerroksisen hotelli Park Innin kattoterassille. Askelmia kertyy 770 ja vertikaalista nousua 110 metriä.

Haastavaksi suorituksen tekee se, että tehtävä suoritetaan täydessä savusukellusvarustuksessa paineilmalaitteineen. Hengittäminen paineilmalaitteiden kanssa on erilaista, sillä uloshengitys tapahtuu painetta vastaan. Lämpö on toinen haaste: asu, joka kestää +700 asteen lämpötilan, ei päästä lämpöä myöskään ulospäin.

Kisassa parin pitää olla koko ajan lähietäisyydellä toisistaan. Aika katkeaa huipulla, kun jälkimmäisenä tuleva painaa kattoterassilla maalinappulaa.

Itsensä ylittäminen

Mika Nilsson kertoo, että pari vuotta sitten idea osallistumiseen heitettiin ensin vitsinä. Yllättäen vähän hullultakin kuulostava haaste sai kannatusta, ja vpk osallistui kisaan vuonna 2018 kahden kaksikon voimin. Sekä Mika että Antti olivat jo silloin mukana.
”Ensimmäisellä kerralla lähdettiin mielenkiinnosta, toinen kertaa lienee jo vähän hulluutta”, Antti hymyilee. Kyse lienee jonkinlaisesta itsensä voittamisesta.

Mika kertoo, että nimenomaan itsensä haastaminen onkin homman juju.
”Jotkut juoksevat maratoneja, tämä oli meille vähän samankaltainen juttu.”  Tänä vuonna päämääränä oli lyödä oma viimevuotinen aika, ja tuo tavoite saavutettiin. Aikaa suoritukseen meni reilut 13 minuuttia – tarkalleen 13.03.9. Keli Berliinissä oli vähän lämpimämpi kuin viime vuonna, mutta muutoin puitteet olivat samat.

 
Team Vihtijärven vpk: Mika Nilsson (vas.), Antti Saari (oik.), jälkimmäisessä kuvassa toisin päin. Huipulla on helppo hymyillä!

Treeniportaat Klaukkalassa

Fyysisen kunnon ylläpitäminen on palokuntalaiselle tärkeää, ja oikeastaan edellytys sille, että toiminnassa voi olla mukana. Peruskunto oli siis molemmille miehillä hyvä, ja sitä täydennettiin lajitreenillä. Miehet kävivät testaamassa porraskiipeämistä viime vuonna Suomen korkeimmassa asuinrakennuksessa, Vuosaaren Cirruksessa. Se ei yllä berliiniläisrakennuksen mittoihin, mutta antoi perspektiiviä siihen, mistä hommassa on kyse. Tänä vuonna Mika ja Antti löysivät treenipaikan lähempää, ja kävivätkin kipuamassa uusia Klaukkalan Tornimäen kuntoportaita. Kätevää, että myös näin lähellä voi treenata, sillä miehet toteavat yksissä tuumin lähtevänsä mukaan myös ensi vuonna.


Kaikki suomalaiset yhteiskuvassa.

(HE, kuvat Mikan ja Antin kisa-albumista)