Vihtijärvelle rakennetaan laavu - talkoolaisia tarvitaan

Vihtijärvelle rakennetaan laavu - talkoolaisia tarvitaan

Vihtijärvelle rakennetaan laavu Ykkösakselin LIVE4-hankkeen turvin

Vihtijärven kyläyhdistys haki ja sai rahoitusta Ykkösakselilta viime syksynä LIVE4 - Lisää elämää kylille pienillä investoinneilla - hankkeesta. Rahoituksen avulla rakennetaan tämän vuoden 2020 aikana kylän keskustan alueelle, päiväkodin alapuolella olevalle peltosaarekkeelle laavu. Sellaista on toivottu erityisesti päiväkodin taholta.

Kaunis maisema laavulta avautuu pellon yli Niemenjärvelle, muinaisen kyläpaikan ja laskevan auringon suuntaan. Näin mahdollistamme kylän luontoelementeistä nauttimisen myös erityisryhmille (pienet lapset ja lievästi liikuntarajoitteiset), jotka eivät pysty käyttämään vuonna 2018 toteutettuja luontoreittejä.  Kulku laavulle sovitaan luonnollisesti peltoviljelijän kanssa viljely huomioiden. Maanomistaja Hiiskulan kanssa on tehty kirjallinen sopimus laavun rakentamisesta ja käytöstä. Vihdin kunnasta on haettu ja saatu laavua varten toimenpidelupa.

Työt on jo aloitettu - osallistu omatoimitalkoisiin

Lauantaina 25.4.2020 aloitti luontotiimin porukka laavuprojektin valmistelut. Yksi talkoolainen kävi kaatamassa puut tulevan laavun alta edellisenä päivänä. Kuusi muuta hyöri risusavotassa, siisti tulevan laavun pohjan ja teki mestat valmiiksi puiden halkomista varten. Turvavälejä noudatettiin huolellisesti.


Kaadettujen puiden risut kasattiin nätille kasalle, samoin halottavat pölkyt. Kuntoilumesta on valmiina: nakkaa halot halkokasaan kallion päälle, niin päiväkotilaisilla on polttopuita laavulle ensi talvena. Ota oma kirves mukaan ja noudata äärimmäistä varovaisuutta - toimit omalla vastuullasi, koska nämä ovat omatoimitalkoot. Muista ladata puhelimeesi 112-sovellus.

Vaaleat haapapölkyt halkesivat helposti, ja vielä olisi tehnyt mieli jatkaa. Mahdollisuus helppoon halkomiseen haluttiin kuitenkin antaa myös muille. Koska idea laavusta saatiin päiväkodilta, olisi tietysti mukavaa, että päiväkotilaisten käyttöön tarkoitettuja polttopuita kävisivät halkomassa myös päiväkodin vanhemmat. Mutta koska homma on niin mukavaa, on siihen mahdollisuus kaikilla. Nopeat syövät hitaat. Ota mukaan oma kirves halkomista varten. Kulku peltosaarekkeelle vain Syökerin tuvan pihan kautta - mansikkakasvuston jätämme rauhaan vielä noin viideksi vuodeksi. Ilmoita kyläkoordinaattorille halkotaloisiin menostasi numeroon 044 2760 001. Laitetaan tunnit ylös hankkeen omarahoitusosuutta varten.

EDIT 2.5.2020 - Loputkin haapapölkyt on nyt tehty klapeiksi. Kiitos reippaat talkoolaiset! 

Urakan päätteeksi risusavottalaiset ja halkomisporukka hörppäsivät tietysti kahvit.

(KP, kuvat LW ja KP)

PS: Jos menet pilkkomaan polttopuita, niin katsele ympärillesi; saatat bongata pari Vihtijärvi-logolla varustettua linnunpönttöä.