Venetiimi kaipaa vahvistusta

Venetiimi kaipaa vahvistusta

Kylän maamerkkinä toimiva tilataideteos eli Vihtijärven vene kaipaa puuhatiiminsä lisää väkeä. Käytännössä kolmen tehokkaan naisen voimin toiminut porukka kertoo, että mukava työ kaipaisi vahvistuksekseen uusia innokkaita, kenties nuoremman sukupolven tekijöitä.

Kyseessä on alati muuttuva tilataideteos kylän sydämessä, Lopentien, Kytäjäntien ja Vihtijärventien risteyksessä. Vene on saanut inpiraationsa kylän lukuisista järvistä ja lammista. Kivikko sen alla kuvastaa Yoldianmeren muinaisrantaa, josta osa on yhä näkyvissä Ylimmäisen pohjoisrannalla.

Tilataideteoksen suunnittelu sai alkunsa betonityökurssilla kesällä 2017. Elettiin Suomen itsenäisyyden juhlavuotta, ja ideana oli lahjoittaa sata kukkaa satavuotiaalle Suomelle. Suunnitelma toteutettiin muutaman aktiivisen ja luovan kyläläisen toimesta, Hiiskulan kartanon tukemana ja tielaitoksen luvalla. Vene saatiin lahjoituksena kyläläiseltä.

Varsinaisina vetureina vuosien mittaan ovat toimineet Riitta Rinne, Eila Rouvali ja Leena Weiste, jotka ovat loihtineet veneelle mitä hämmästyttävämpiä teemoja. Aina on oltu myös ajan hermolla, kuten viime keväänä, kun paikkaa koristivat kirkkaanvihreät sävyt euroviisujen ja Käärijän hengessä. Veneestä on vuosien mittaan muodostunut vuodenaikojen mukaan muuttuva teos, joka herättää huomiota ja tuottaa iloa paitsi kyläläisille, myös muille ohikulkijoille läpi vuoden.


Eila Rouvali (vasemmalla) ja Riitta Rinne (oikealla) sekä kesällä 2018 veneen luona kalaonneaan koetellut Kaino Kalastaja.

Paikalla on nähty niin kesäkukkien meriä, joululyhtyjen ja tonttujen tunnelmaa kuin pääsiäis- ja vappukoristeita ja sympaattisia hahmojakin. Liputuspäivinä salkoon on vedetty siniristilippu, muulloin tuulessa on keinunut Vihtijärven oma viiri.

Nyt hieno projekti kuitenkin kaipaa vahvistusta! Jos koet voivasi antaa venetaideteokselle panoksesi – ison tai pienen – ota yhteys joko kotisivujen kautta tai puhelimitse Leena Weiste, p. 040 735 3093.

(Teksti HE, lähteenä käytetty mm. Tero Pullisen tekstiä Vihtijärven vene -ympäristötaideteos, www.vihtijarvi.fi)