Tiistaikerhossa nähtiin työntekoa 1950-luvun lopulta

Tiistaikerhossa nähtiin työntekoa 1950-luvun lopulta

Joka toinen viikko Vihtijärven kylätalolla kokoontuvassa tiistaikerhossa nähtiin ti 25.10.2022 Henrik Brummerin (1926-2006) 1958-1959 kuvaamaa filmiä Hiiskulan pelto- ja metsätöistä sekä muusta toiminnasta.

Filmi oli kuvattu hienolla MOVIKON 8- kaitafilmikameralla, jolla Henrik kuvasi paljon. Filmille pystyi kuvaamaan 1,5 minuutin pituisen pätkän kerrallaan, jonka jälkeen filmi käännettiin ja voitiin kuvata toinen pätkä. Yhteen filmiin mahtui siis kolme minuuttia elävää kuvaa.

Noin puolen tunnin mittaisen digitoidun koosteen tiistaikerholaisille esitti Hans Brummer. Filmissä näkyi Hiiskulan vanhoja työntekijöitä sekä työkoneita ja -tapoja. Tiistaikerhossa filmiltä tunnistettiin ihmisiä ja paikkoja, tunnelma oli ehkä vähän nostalginen. Fyysisiä voimia vaatineita työtapoja muisteltiin ja hämmästeltiin – tuosta vain lensivät painavat tukit rekeen ja valtavat heinähangolliset korkealle kuorman päälle.


Historia kiinnostaa - tiistaikerhossa oli tällä kertaa hieman tavallista enemmän osallistujia. Mukana oli myös uusia kasvoja. Kuvassa vasemmalla selin Hans Brummer edessään Henrikin legendaarinen kaitafilmikamera.

Radiotoimittaja vieraili kylätalolla

Toimittaja Anna-Liisa Haavikko on tekemässä radio YLE Ykköselle dokumenttisarjaa ”Yhdistysten maa”. Kylätoiminnan osuudesta ohjelmaan hän halusi haastatella vihtijärveläistä Uudenmaan Kylät ry:n toiminnanjohtajaa Anu Nilssonia. Ja koska Anu myös palvelutaloyhdistyksen puheenjohtajana toimi koneenkäyttäjänä tiistaikerhon filmihetkessä, oli haastattelu sovittu Vihtijärven kylätalolle tiistaikerhon jälkeen.

Haastateltaviksi pääsivät myös Hiiskulasta Hans Brummer, palvelutaloyhdistyksen sihteeri Änise Haapalainen ja kyläkoordinaattori Kaarina Pullinen. Dokumenttisarja on tarkoitus esittää YLE:n Radio Ykkösellä ensi kevään aikana. Toimittaja kertoi olevansa päivän annista oikein tyytyväinen. Kylätoimintaa käsiteltiin usealta eri kantilta maakunnallisella ja paikallisella tasolla.

(KP, kuva tiistaikerhosta AN)