Sammutustaitoja kerrattiin taas

Valtakunnallinen paloturvallisuusviikko pyörähti käyntiin lauantaina perinteisellä Päivä Paloasemalla -tapahtumalla. Vihtijärven VPK oli mukana aiempien vuosien tapaan, ja Nummituvalla vietettiin iltapäivää pienellä, mutta aktiivisella porukalla.

Tänä vuonna paikalla oli myös sammuttimien tarkastaja Jari Havantola, joka esitteli erilaisia kodin sammutusvälineitä. Havantola painotti palovaroittimien tärkeyttä, ja suositteli myös häkävaroitinta ainakin kaikkiin niihin koteihin joissa on tulisija. 

Havantola kehotti myös pohtimaan varoittimien oikeaa sijoituspaikkaa. Savu nousee ylös, mutta häkä painuu alas. Markkinoilla on yhdistelmävaroittimia, jotka reagoivat sekä savuun että häkään, mutta niiden sijoittaminen oikein voi olla hankalaa. 

"Koska häkä painuu lähelle lattiaa, reagoi kattoon asetettu varoitin häkään vasta siinä vaiheessa, kun huone on sitä täynnä - ja siinä vaiheessa on jo myöhäistä", Havantola opastaa. Järkevintä on hankkia erilliset palo- ja häkävaroittimet, ja esimerkiksi isossa omakotitalossa niitä täytyy olla useita. Tärkeää on myös muistaa vaihtaa patterit säännöllisesti, sekä tarkistaa laitteiden toimivuus. 

Paikalla olijoiden oli myös mahdollista tarkistuttaa oma sammuttimensa, sekä ostaa uusia varoittimia ja sammuttimia. Kuvassa Jari Havantola.

Tehtävärasteilla sai mm. harjoitella ja kerrata omia sammutustaitojaan. Tällä rastilla pohdittiin palovaroittimien sijoittamista kotona. Hannu Silvasti opasti.

 

Oikean paloauton kyytiin pääsy oli monille pienimmille päivän parasta antia. Aaro Määttä, 3, hurautti kierroksen isosiskonsa Nooran, 8, kanssa, eikä tarvinnut kuulosuojaimia vaikka oli niiden mukaan ottamista harkinnutkin.

Sisätiloissa sai piipahtaa hernekeitolla tai kahvilla, ja lapsille oli järjestetty omaa puuhaa. Kotiinviemisiksi sai paloturvallisuudesta kertovaa lukemista, ja perheiden pienimmille oli jaossa joulukalentereita.

Lisätietoja Vihtijärven VPK:n toiminnasta tästä linkistä.

 

(25.11.2012 HE)