Sademittari ylsi viime yönä kesän ennätyslukemiin Vihtijärvellä

Viime yönä saavutettiin tämän kesän Vihtijärven uusi sade-ennätys. Vettä satoi keskiviikon ja torstain välisenä yönä 23 mm. Kesän 2012 tähänastinen ennätys oli 18. kesäkuulta, jolloin satoi 22,5 mm.

Sateinen kesä on puhuttanut ihmisiä tänä vuonna. Satoiko todella niin paljon kuin voisi kuvitella? Vastauksen tähän tietää Hans Brummer. Hän tietää myös vuorokauden sademäärät vuodesta 1924 lähtien.

 

Joka aamu, jos on satanut, Hans käy mittaamassa vuorokauden sademäärän Hiiskulassa sijaitsevasta sademittauspisteestä. Kysymyksessä ei ole mikä tahansa sademittari. Hiiskulan mittauspiste on ainakin vielä Ilmatieteen laitoksen virallinen sadevesimittauspiste. Päivittäin, aina kun mittaastiaan on vettä tullut, ilmoittaa Hans puhelimitse lukemat Ilmatieteen laitokselle. Toinen Ilmatieteen laitoksen virallinen mittauspiste Vihdissä on tällä hetkellä Maasojan sääasema. 

Sademäärämittauksia tehdään Hiiskulassa jo kolmannessa polvessa. Hansin isoisä, insinööri Hans Brummer aloitti mittaukset siis vuonna 1924. Tehtävää on sen jälkeen vuodesta 1956 jatkanut hänen poikansa Henrik Brummer, jonka jälkeen vuodesta 2003 on ollut Hansin vuoro. ”Tämä on mielenkiintoinen tehtävä”, kertoo Hans. ”Virallisen sadevesimittauksen lisäksi kartanolla merkitään muistiin lämpötilat ja tuulet. Isä ja isoisä mittasivat lisäksi veden korkeutta Alimmaisen järven padolla. Säätiedot ovat tallella viidenkymmenen vuoden takaa”.

Alkuperäinen mittauspiste oli päärakennuksen pihalla, mutta kun Hans otti tehtävän vastaan, siirtyi mittauspiste tilanhoitajan talon pihaan. Kalusto on muuttunut hieman vuosien varrella; mittalasi oli ennen oikeasti lasinen, nyt tilalla on muovinen versio. Sadeveden keräävä pönttö oli aiemmin peltiä, nykyään alumiinia.

Talvipakkasella kun sade tulee lumena, tuodaan mitta-astia sisään sulamaan, mittaus tapahtuu kun lumi on sulanut. Lumen määrän mittaus talvella ja maanpinnan laadun raportointi aamuisin kuuluu lisäksi sopimukseen.

Mutta varsinaisiin sademääriin: Heinäkuun sademäärä tänä vuonna oli 49,7 mm. Viime vuonna heinäkuussa satoi 117,4 mm. Touko- ja kesäkuu olivat sateisempia kuin edellisvuonna; toukokuussa satoi 34,6 mm joka on 17,1 mm enemmän kuin 2011 vastaavana aikana, tämän vuoden kesäkuun sademäärä 75,4 mm peittoaa viime vuoden 22,3 mm:llä.

Tähän mennessä vuoden 2012 sateisin kuukausi oli tammikuu – silloin on mitattu peräti 85,9 mm.

(23.08.2012 KP)