Nurmijärven oma ”The King´s Singers” konsertoi Vihtijärvellä

Vihtijärven kappelin yleisö sai kokea korkealuokkaista laulutaidetta, kun nurmijärveläinen Lauluyhtye Kivi konsertoi syyskuun toisena päivänä. Lauluyhtye Kivi koostuu kahdeksasta pitkän linjan laulajasta, joita yhdistää yhtyelaulun kehittämisen tahto. Viiden naisen ja kolmen miehen koostama yhtye kävi jo viikolla harjoittelemassa sisustukseltaan uusitussa kyläkappelissa.

Ohjelman aloitti kaksi tunnetun nurmijärveläisen musiikkimiehen Urpo Rauhalan Kiven sanoihin säveltämää laulua. Nimiä ”Hidas valssi” ja ”Tuskaton ikävyys” ei tosin löydy Kiven runonimistössä, mutta aitoa Kiveä nuo sanat sisälsivät. Säveltäjäkynän jälki oli tunnistettavaa ja huolella valittu ohjelman alkunumeroiksi. Yleisökin totutteli, joten aplodeja vielä pidäteltiin.

Esityskielenä siirryttiin englantiin. Säveltäjänimi oli Thomas Morley, 1500-luvun lopulla vaikuttanut urkuri, Englannin ensimmäinen madrikalisti. Hän oli sekä säveltänyt että sanoittanut kappaleet ”Sing we and chant it” ja aika huikean ”Fire, fire”. Jälkimmäinen nopealla tempollaan sytytti laulajia niin, että sävelsavun sokaisemana oli syytä aloittaa se uudelleen, kuten kuuluttajanakin toiminut yhtyeen Juhana Britschgi taisi todeta.

Siirryttiin tuttuihin sävelkulkuihin. Amerikkalaisten ikivihreiden säveltäjiin kuuluvan Jerome Kernin ”Smoke gets in your eyes” oli sovittanut David Blackwell. Kun sitten satakieli ilmestyi Lontooseen Manning Sherwinin säveltämässä laulussa ”A nightingale sang in Berkeley Square”, oltiinkin päästy kunnolla sisälle yhtyeen taitoihin. Sovittaja oli mm. Malmön musiikkikorkeakoulun opettajana toiminut Sven Inge Frisk.

Eipä konserttia ilman parivaljakkoa Lennon-McCartney. Nyt herkistä herkin ”Michelle” Graystone Ivesin sovituksena. Sujuvasti siirryttiin Beatles-klassikosta Seal Henri Samuelin ”Kiss from a rose” –sävelmään.

Konsertin loppuosa käsitti tuoreempaakin suomalaista ohjelmistoa. Essi Wuorela ja Jussi Chydenius olivat sovittaneet tutun tradin,  ”Kaipaava”-laulun. Juice Leskisen, suomalaisen ikonin, kynästä oli lähtöisin Timo Lehtovaaran sovittama ”Pyhä toimitus”. Juicen herkkyys-osaston helmi. Niin myös tässä. Konsertin päätti Mikko ja Martti Syrjän ”Voi kuinka me sinua kaivataan”. Merzi Rajala, lahja Suomen musiikkiväelle, oli sovittajana.


Lähes leikkisä vertaus ”The King´s Singers” –yhtyeeseen toi mieleeni rinnastuksen ”kingsien” Johanneksen kirkon konserttiin. Nurmijärveläisten pitkän linjan laulajien ei tarvitse hävetä vertausta. Näin nyansoivaa ja taitavaa lauluyhtyemusiikkia harvoin kuulee!

Osa kappelin tuoleista oli tyhjänä. Liekö kaunis syyssää tai suuret urheilutapahtumat teeveessä osin olleet vaikutteina. Mutta mitä kiitollisin yleisö sai vielä ylimääräisensäkin. Mainittakoon, että kylän oma poika Ville Toiviainen säesti kitarallaan yhtä kappaletta täydentäen siten yhtyeen luomaa tunnelmaa.

Vaatimattomalla käsiohjelman hinnalla kartutettiin hieman myös kyläyhdistyksen kassaa. Toivottavasti jotain jäi kirstun pohjalle, sillä päälle tarjottiin vielä maistuvat kakkukahvit.

Vihtijärven kappeli on toiminut ennenkin korkealaatuisen musiikin näyttämönä. Mainittakoon vain Vihtijärven kamarimusiikkipäivät ja mikseipä oma Kappelikuoro johtajanaan Bernice Brummer.

(3.9.2012 Seppo Ranta-aho)