Nummituvan pikkujouluissa joulun taikaa ja historian havinaa

Nummituvan perinteiset pikkujoulut keräsivät tänäkin vuonna yhteen kyläläisiä niin omalta kuin naapurikyliltäkin. Perinteiseen tapaan juhlat saatiin käyntiin 15 minuuttia ilmoitetusta alkamisajasta, kun autoja vielä ajoi pihaan kellon lyödessä tasatunnit. Onhan perinteistä pidettävä kiinni tässäkin asiassa!

Talon sali oli täyttynyt vauvasta vaariin olevia pikkujoulun viettäjiä, kun kylän oma kuoro V-duuri Henna Kuuselan johdolla nykäisi juhlat käyntiin laulaen kauniisti Joululaulun. Lyhyet mutta ytimekkäät tervehdyssanat lausui Vpk:n päällikkö Harri Hampori. Uutta energiaa Nummituvan lavalle toi Itä-Helsingin musiikkiopiston käyrätorvikvartetti, jonka riveissä kylälläkin tutuksi tullut Petteri Peltola soittaa. Käyrätorvikvartetti soitti sikermän joululauluja ja hienosti soivat käyrätorvet salissa! Pikkujouluyleisö pääsi myös erityislaatuiseen asemaan, kun muutama vaikutusvaltainen henkilö Suomesta ja Suomen rajojen ulkopuoleltakin lausui puhelimitse joulutervehdyksensä. Kun Mika Korpiniitty otti suoran puhelinyhteyden heihin, pääsi yleisö kuulemaan joulutervehdyksen Presidenteiltä Martti Ahtisaarelta ja Tarja Haloselta, Paavo Väyryseltä, Seppo Kääriäiseltä sekä Esko Aholta Harwardista. Yleisölle asiaa ei välittömästi paljastettu, mutta myöhemmin selvisi, että edellä mainittuja julkisuuden henkilöitä imitoi mainiosti Roope Korpiniitty. Roopen esityksen jälkeen laulettiin Hennan johdolla yhteislauluja ja ennen kahvia oli palkintojen jako. Vpk:n nuoriso-osasto palkitsi tsempparipalkinnolla Lauri Vuokilan ja vuoden nuoriso-osastolaiseksi palkittiin Elis Kautonen. Vpk:n hälytysosasto palkitsi aktiivisen jäsenensä Olli Kallelan. Urheiluseura Uhka palkitsi puolestaan pienimpien urheilijoiden ryhmästä Ilona Hulkon ja nuorten ryhmästä Sebastian Sirénin. Uhkan kiertopalkinto ojennettiin aktiiviselle lasten ja nuorten liikuntaryhmän vetäjälle Ismo Hulkolle.

Palkintojen jaon jälkeen päästiin torttukahveille. Kahvin aikana oli tilaisuus vaihtaa kuulumiset tuttujen kanssa innokkaiden arvanmyyjien nykiessä hihasta.

Kahvin jälkeen alkoi tunnelma selvästi tiivistymään, ainakin perheen pienimpien keskuudessa. Tieto siitä, että joulupukki oli matkalla Nummituvalle, sai yhden jos toisenkin mahassa pyörimään perhosia. V-duuri laului tunteikkaasti kappaleen Tonttu ja viimeistään musiikkinäytelmä Joulun taikaa laukaisi joulumielen niillekin, joilla se oli vielä kadoksissa. Itse käsikirjoitettu, ohjattu, sovitettu ja näytelty musiikkinäytelmä oli Mona Rytkösen, Vilma Leivon, Iitu Virmavirran ja Varpu Virmavirran käsialaa. Pikkujoulujen varsinaisen ohjelmaosuuden päätti yleisön pyynnöstä toivottu Vpk:n 80-vuotis juhlanäytelmä. Näytelmä esitettiin viime kesänä palokunnan 80-vuotis juhlilla ja herätettiin jälleen henkiin pikkujouluja varten. Lavalla nähtiin tuttuja, yllättäviä ja legendaarisiakin henkilöitä! Jopa 18-hengen kokoonpano palokuntalaisista toi lavalle kertomuksen palokunnan historian eri vaiheista 80-vuoden aikana. Pieni kurkistus tulevaisuuden verhon taaksekin tehtiin ja mistä tietää, vaikka sanat muuttuisivat teoiksi...

Yhteislaulujen saattelemana saatiin Joulupukkikin mukaan pikkujouluihin. Pieniä haasteita oli Joulupukki matkallaan kohdannut tullessaan Korvatunturilta, mutta perille päästiin! Joulupukin lähdettyä, oli arpajaisten vuoro ja illan musiikkiannista vastasi levynsoittaja Jukka-Pekka Ruuskanen

Ihanaa on tämä joulunaika kaikkine perinteisine tapahtumineen ja hömpötyksineen! Seuraava jouluinen tilaisuus onkin ensi lauantaina, jolloin vuorossa ovat päiväkodin joulumyyjäiset. Sinne siis tapaamaan tuttuja!

Katso lisää kuvia kuvagalleriasta.

11.12.2012 Teksti: Kaisa Kuusela Kuvat: Juha Ahvenharju