Nummituvalla pääsee 50-luvun tunnelmiin sunnuntaina 5.7. klo 17

Ensemble Norma Lainakengissä on konsertti, jossa viiden naisen lauluyhtye sukeltaa Suomi-Filmin, kellohelmojen ja saumasukkien aikakaudelle. Konsertti sai ensi-iltansa kesällä 2014, jolloin se kiersi Suomea kuudellatoista eri paikkakunnalla. Yleisön lämmin vastaanotto vahvisti sen, että kiertue saa nyt jatkoa.

Lauluyhtye Ensemble Norma sai alkunsa syksyllä 2004, jolloin musiikkilukiossa opiskelevat ja samaisen koulun tyttökuorossa laulavat ystävykset päättivät ryhtyä musisoimaan yhdessä pienemmällä porukalla. Matka kunnianhimoisesta harrastuksesta tulevaksi ammatiksi on ollut pitkä ja tapahtumarikas. Vuosien aikana yhtye on tehnyt lukemattomia kiertueita niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, saavuttanut tunnustusta alan kilpailuissa, julkaissut levyn ja viimeisimpänä virstanpylväänään juhlinut 10-vuotista taivaltaan juhlakonsertissa Helsingin Musiikkitalossa. Tällä hetkellä yhtyeen laulajat tekevät musiikkia ammatikseen, ja valtaosalla on vielä opintoja jäljellä Sibelius-Akatemiassa.

Vuosien varrella Ensemble Norma on toiminut pitkälti areenana laulajiensa ikiomille sävellyksille ja heitä kiehtoneille teksteille, vaikka lainakappaleitakin on tasaisin väliajoin tavattu sovittaa ja siten ottaa osaksi ohjelmistoa. Kokonaisten teemakonsertin koostaminen entuudestaan tutuista sävelmistä on siis ollut yhtyeelle aivan uudenlainen projekti – ja selvästikin antoisa sellainen! Laulajat kertovat, että kiinnostus 50-lukua käsittelevään tribuuttikonserttiin syntyi kiinnostuksesta jazziskelmän kulta-aikaan ja sen ajan laulajattariin.

Konsertissa kuullaan monia klassikoita kuten Ranskalaiset korot, Suklaasydän, Pojat ja Illalla. Miten nykypäivän nainen tulkitsee kanssasisarten kappaleita yli viidenkymmenen vuoden takaa? ”Olemme tehneet huolellista taustatyötä ja perehtyneet paitsi kappaleiden alkuperäisversioihin, niin myös muuhun ajankuvaan ja historiaan” yhtyeessä laulava Ida Olsonen kertoo. ”Sen pohjalta olemme sitten lähteneet kehittämään omia tulkintojamme. Olemme osittain pysyneet hyvinkin uskollisina alkuperäisversioille, ja osittain taas vieneet tietoisesti musiikkia aivan toisenlaisiin tunnelmiin!” Konsertissa ei nähdä pelkästään laulua, vaan musiikki yhdistyy saumattomasti draamaan, äänimaisemiin ja tanssiaskeliin. ”Tuntui luontevalta valinnalta lähestyä esitystä hyvin kokonaisvaltaisella otteella. Toivomme, että yleisö unohtaa olevansa perinteisessä konsertissa ja tempautuu mukaan kertomiimme tarinoihin ja tunnelmiin!” Olsonen kuvailee.

Ensemble Norma Lainakengissä -kiertue järjestetään nyt toista vuotta. Vihtijärven Nummituvalle on korkea aika tulla vierailemaan, onhan Vihtijärvi Idan äidin, Anna Brummerin kotikylä ja Idalle rakas kesänviettopaikka. Ida, miltä tuntuu tehdä tällaista kesäkiertuetta jo toista vuotta? ”Odotamme innolla konsertteja ja sitä, että pääsemme vihdoin jakamaan nämä sävelet yleisön kanssa!”

Ensemble Norman Lainakengissä-konsertti kuullaan Vihtijärven Nummituvalla sunnuntaina 5.7.2015 klo 17. Liput 12 €/15 € paikan päältä. Tervetuloa! Lisätietoa yhtyeestä ja konsertistä tässä linkissä. 

(A.B, K.P. kuvat Ensemble Norma)