Muistovakka - runoja elämästä -kirja on ilmestynyt

Marraskuun 25. päivä julkistettiin Karkkilan Fagerkullassa usealle vihtijärveläiselle tutun Tarja Johanssonin ensimmäinen oikea runokirja, Muistovakka - runoja elämästä. Kirja on tehty tiiviissä yhteistyössä kuvittaja Maila Sundbergin kanssa.


Tarja Johansson ja Maila Sundberg
Muistovakan julkistamistilaisuudessa.

Runoilija löytyi haastateltavaksi Vihtijärven kylätalolta ATK-kurssilta. ”Sain ensimmäisen tietokoneeni lapsilta yli kymmenen vuotta sitten - silloin sain pikakurssin laitteen käyttöön”. Hierontatyötä tekevän kuntohoitajan Tarjan ranne oli tuolloin murtunut eikä murtuneella ranteella voinut tehdä työtä. Ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin; itselle löytyi sairauslomalla aikaa ja runoja alkoi taas syntyä monen vuoden jälkeen. Ongelman muodosti runojen muistiin laittaminen - kirjoituskäsi oli paketissa. Onneksi perhepiiristä löytyi joutava tietokone ja runot löysivät tiensä talteen hieman aiempaa helpommin. Nyt Tarja paikkailee tietokoneellisia taitojaan ATK-kurssilla.


Mutta kuinka se runo syntyy? ”En tiedä”, kertoo Tarja. ”Joskus se vaan tulee sen enempiä miettimättä, toisinaan sitä ei millään tahdo tulla. Vahvat tunteet, hiljaisuus, mikä vaan voi saada runosuonen sykkimään. Tehdessäni yhteistyötä Mailan kanssa, tuntui välillä melkein kuin hänen taulunsa olisivat alkaneet puhua”. Usein myös Tarjan runot toimivat Mailan kuvituksille innoittajana, joten tuoreessa teoksessa runot ja kuvat ovat vahvassa vuorovaikutuksessa. Vihtijärveläisille tuttu Lauri Jämsäsen säveltämän Ylimmäisen kimalteet -laulu sai muuten viimeisen säkeistönsä Ylimmäisenjärvellä soutaessa auringonlaskun aikaan.


Tarja singeeraamassa teosta.


Nyt Tarja Johanssonin ja Maila Sundbergin yhteinen teos on siis valmis, mukana on ”ihania enkeleitä, pieniä perkeleitä ja kaikkea siltä väliltä”, huokaisee runoilija. ”Tuntuu ihmeelliseltä olla osa tällaista projektia!”

Kirjan ensimmäinen painos on jo loppuunmyyty, toinen on juuri tullut painosta. 152-sivuisen kirjan on kustantanut Karkkilan Kotiseutuyhdistys. Kirjaa myyvät Kehysliike Kristiina, Valtatie 3, Karkkila sekä Tarja itse, puhelinnumero: 040 548 7081.

(4.12.2013 KP, kuvat Sirkku Kallio ja Kai Jauhiainen)