Tuore kunnanjohtaja tutustui Vihtijärveen

Tuore kunnanjohtaja tutustui Vihtijärveen

Vihdin uusi kunnanjohtaja, Erkki Eerola veti Vihtijärven kylätalon salin sopivasti täyteen kyläläisiä keskiviikkona 3.4.2019. Heinolasta alun perin kotoisin oleva tuore kunnanjohtaja vietiin kyläyhdistyksen toimesta ennen kokousta lyhyelle kiertoajelulle Vihtijärven kylän keskusta-alueen maisemiin. Päiväkoti, Syökerin tupa, Nummitupa, Koulunummentie, Kappeli ja Hiiskula esiteltiin pikaisella kierroksella. Ennakkomateriaalina oli vierailijalle edellisellä viikolla toimitettu viimeisin kylälehti, syksyllä 2018 ilmestynyt luontoreittiesite sekä Vihtijärven kylä- ja turvallisuussuunnitelma 2017 - 2022. Tutustumiskierroksen jälkeen Eerolalle ojennettiin myös Vihtijärven kylähistoria Vihdin Kruunu.


Ennen kyläkokousta juotiin kylätalolla kahvit.

Puheenjohtajan katsaus

Kyläkokouksen aluksi kyläyhdistyksen puheenjohtaja Karoliina Suomalainen kertoi kokousväelle lyhyesti kylän tuoreimmista tapahtumista. Kylätalon sali on kevätlukukauden loppuun saakka vuokrattu päivisin koulun käyttöön, koska alakoululla tehdään huolto- ja parannustöitä.  Hankerupeama on loppusuoralla, mutta kyläyhdistyksen juoksevia asioita kylätalon varauksista aina kesätyöntekijöiden ohjaamiseen hoitaa kyläkoordinaattori Kaarina Pullinen. Luontotiimi jatkaa Vahvistuva Vihtijärvi-hankkeen aikana alkanutta luontoaiheista toimintaa ja uusimpana kyläyhdistyksen aluevaltauksena aloittaa perhekerho toimintansa torstaina 4.4.2019. Lopuksi Karoliina toivotti kaksikuinen poikavauva kainalossaan kaikki tervetulleiksi kyläkokoukseen ja kehotti kyläläisiä maksamaan kyläyhdistyksen jäsenmaksun 2019, käyttämään uuden hoitohuoneen palveluja sekä toimivaa linja-autoliikennettä ja osallistumaan itselle mielekkääseen kylän toimintaan.

Huolia kunnassa

Puheenvuorossaan kunnanjohtaja Erkki Eerola kertoi itsensä esittelyn jälkeen kunnan viime vuoden 2018 tuloksen olevan tappiollinen noin 5,1 miljoonaa euroa. Karviaisen miinusmerkkinen tulos ja vähenevät verotulot aiheuttavat päänvaivaa. Noin 70 % kunnan henkilökunnasta ja näin myös merkittävä osa menoista aiheutuu sivistyspalveluista. Kunnan kiinteistökuluja pyritään pienentämään ja niiden ”salkuttaminen” on jälleen tulossa esille. Elinkeinoverotuksen kertoi kunnanjohtaja olevan myös alhaisella tasolla muihin lähikuntiin verrattuna.

Tavoitteena on Vihdin väestönkasvu. Tähän panostetaanmm. kehittämällä kunnan toimintatapoja asukasystävällisemmäksi ja mainostamalla Vihtiä asuinpaikkana. Käyttöön ollaan ottamassa Tiedolla johtaminen –konseptia, johon liittyvät kunnan talouden tuotteistaminen sekä parantuva ajantasainen tiedottaminen kunnan taloudesta. Kuntalaisia osallistava budjetointi on käytössä tänä vuonna toista kertaa.

Tutuista aiheista keskusteltiin

Kunnanjohtajan ja kokousväen keskustelu oli ennalta arvatusti erittäin vilkasta. Aiheina olivat luonnollisesti kyläkoulujen tilanne kunnan näkökulmasta, uusien asukkaiden houkuttelu myös kyliin ja siihen kytkeytyvät rakentamisen mahdollistamisen keinot. Emätilatarkastelukäytäntö Vihdissä tuomittiin kokousväen taholta, arvostelua herätti edelleen koko kunnan määritteleminen suunnittelutarvealueeksi. Vesihuolto puhutti myös – Vihdin ja Nurmijärven yhteistyö Vihtijärven vesihuollon järjestämiseksi on jollain tasolla meneillään. Kunnanjohtajalle kerrottiin Vihtijärven senioritalohaaveesta, joka on milloin mistäkin syystä kariutunut. Ilmaistiin myös huoli kunnan henkilöstön hyvinvoinnista ja motivoimisesta. Byrokratian purkamiseen kannustettiin ja kunnan työntekijöiden stimuloimisesta luovaan toimintaan ehdotettiin. Myös kunnanvaltuuston kokouksia haluttaisiin seurata verkossa. Kuten kunnan tekniselle johtajalle Matti Kokkiselle, esitettiin myös kunnanjohtajalle Vihtijärven tiestön parantamisen tärkeyttä turvallisuusnäkökohtiin perustuen.

Tieto- ja toivomustulvan kiitettävästi vastaanottanut Eerola toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi Vihtijärvelle uudelleen.

Kylän yhdistykset saivat kiitosta

Kyläkokouksen jälkeen kyläyhdistyksen kevätkokouksen avasi kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Veikko Virkki. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Risto Kivistö ja pöytäkirjan pääsevät tarkastamaan Riitta Rinne sekä Änise Haapalainen.

Sääntömääräinen kevätkokous sujui rutiinilla. Yhdistyksen tilinpäätös sekä toimintakertomus esiteltiin ja hyväksyttiin ja kyläyhdistyksen hallitukselle myönnettiin vastuuvapaus. Merkittävä toteamus kyläyhdistyksen taloudesta oli, että ellei yllätyksiä ilmaannu, pystyy kyläyhdistys maksamaan vuoden 2019 aikana Hiiskulalta saadun koulu- ja kylätalon remonttilaina pois. Muina asioina käsiteltiin metsästys- ja kalastusasioita. Kokousväki esitti myös lämpimät kiitoksensa niin kyläyhdistykselle kuin muillekin Vihtijärvellä toimiville vapaaehtoisjärjestöille kylän hyväksi tehtävästä toiminnasta.

(KP)