Perjantai-illan pöllöretki kiinnosti

Perjantai-illan pöllöretki kiinnosti

Vihtijärven kyläyhdistyksen luontotiimi järjesti pöllöretken perjantaina, 15.3. klo 19-21. Viimevuotiseen tapaan oppaana toimi biologian lehtori Arto Nurmi Myllylammelta.


Ennen retkeä kokoonnuttiin sateen vuoksi koulun eteisessä. Arto Nurmi (vasemmalla) ohjeisti retkeläiset olemaan hipihiljaa autosta noustessa. Koko porukka mahtui viiteen autoon, joka letkana ajeli Hiiskulasta Riuttarantaan ja Haaviston sekä Ylimmäistentien kautta takaisin kylätalolle.

Kahden tunnin retken aikana liikuttiin autoilla ja pysähdyttiin eri pöllölajien oletetuilla reviireillä. Pysähdysten aikana kuunneltiin, vastaisiko pöllöt oppaan houkutusääniin. Kuultiin varpuspöllön, lehtopöllön, viirupöllön ja huuhkajan ääniä hänen tekemänä, vaan yhtään vastausta ei pimeästä yöstä tällä kerralla saatu. 

Isoin pöllölintumme huuhkaja saattaa huhuilla läpi vuoden. Pienempien pöllöjen ääniä kuulee yleensä vain helmi-maaliskuun aikana. Paras mahdollinen pöllöilta on kuulas, tuuleton pakkasilta. Tällä kerralla saimme tuulisen, räntä- ja vesisateisen sekä sumuisen retkisään. Ei ihme, että emme kuulleet ainuttakaan pöllöä.

Pettyneitä kommentteja 23 osallistujan joukosta ei kuitenkaan kuulunut. Arto kertoi pysähdysten aikana luonnehdintoja eri pöllöjen käyttäytymisestä ja elintavoista. Tiesitkö, että huuhkaja voi elää jopa yli 30 vuotiaaksi, kun taas pienet pöllöt elävät vain 5 vuotta? Tai olitko tietoinen siitä, että sarvipöllö voi muuttaa muotoaan pitkämäiseksi maastoutuessaan puiden lehvistöön?   

Retken lopuksi opas antoi vielä ohjeita omatoimisiin pöllöretkiin. Jäämme tarkkailemaan kevään yöpakkasia ja tuulettomia iltoja.

(teksti TP, kuvat TP ja HE)

Eri pöllöjen ääniä voi kuunnella vaikka tästä linkistä.