Kylätalolla ideoitiin tulevaisuutta
Kylätalolla ideoitiin tulevaisuutta
Syyskuisen tiistai-illan teemana oli keskustella kylän tulevaisuudesta. Mikä on hyvin juuri nyt? Mikä voisi olla toisin? Mitä toivomme tulevaisuudelta? Mitä kyläyhdistys voisi tehdä? Näihin kysymyksiin haettiin vastauksia vapaasti keskustellen tilaisuudessa, jossa keskustelua johti Uudenmaan kyläasiamies Anu Nilsson.
Samalla testattiin myös uudenlaista tapaa keskustella. Kylätalon ovella jokaiselle tulijalle jaettiin värillinen tarralappu. Kun kahvikuppi oli napattu mukaan, etsittiin salista pöytä, joka oli merkitty oman tarralapun värillä. Näin saatiin sopivan sekalaisia pöytäseurueita, joissa oli myös uusia tuttavuuksia. Jokainen pöytä kirjasi omat ideansa, toiveensa ja kehitysehdotuksensa erillisille lapuille, ja ajatuksista tärkeimmät jaettiin lopuksi koko porukalle.
Aivoriihen tuloksena kertyi vino pino paperilappuja, jotka etenevät vielä kyläasiamiehen tarkemmin prosessoitavaksi. Selväksi kuitenkin tuli, että omassa kylässä nähtiin hurjasti hyvää jo tällaisenakin. Kiitosta annettiin esimerkiksi kauniista luonnosta, hyvästä kylähengestä ja mukavista ihmisistä, loistavasta sijainnista sekä aktiivisesta yhdistystoiminnasta. Kehityshaluja olisi ainakin koulutoiminnan säilyttämiseksi, yhteistyön lisäämiseksi naapurikuntiin sekä erilaisten aktiviteettien järjestämiseksi. Haavekuvissa toivottiin esimerkiksi nuorison hengailupaikkaa, isompaa kesäfestaria, kulttuuritapahtumia ja jopa tanssistudiota! Yhtenä pohdinnan aiheena oli miettiä, millaista käyttöä kyläyhdistyksen omistukseen siirtyneelle koulun suurelle ulkorakennukselle voisi löytyä. Voisiko se toimia vaikkapa nuorison kokoontumispaikkana ja moponrassaustilana, tai voisiko sinne rakentaa uudet teknisen työn tilat koulua varten? Tulisiko siitä hieno harrastetila kerhotoimintaan?
Joissakin pöydissä pohdittiin myös vakavampia aiheita kuten kevyen liikenteen väylien tarpeellisuutta sekä ikuisuusaihetta, Vihtijärven mahdollista liittymistä Nurmijärveen.
Kyläyhdistyksen työlistalla ovat yhdistyksen laatukäsikirjan laatiminen sekä kyläsuunnitelman päivittäminen. Näihin molempiin saatiin tilaisuuden myötä runsaasti aineksia.
Kuten Anu tilaisuuden alussa muistutti, myös villeimmät ideat kannattaa aina kirjoittaa ylös. Kuten jo aiemmat kyläsuunnitelmat osoittavat, ne saattavat tilanteiden muuttuessa saada siivet ja yllättäen toteutua.
Teksti ja kuvat HE