Kyläläiset tutustuivat Kiven reittiin

Kyläläiset tutustuivat Kiven reittiin

Kahden sadepäivän väliin sattui poutainen sunnuntai, joka oli mitä parhain päivä ulkoilulle. Kyläyhdistyksen luontoreittihanke oli tullut siihen pisteeseen, että Ylimmäisen muinaisrannan maastoon tehty reitti avattiin juhlallisesti. Tapahtuman järjestäjät yllättyivät iloisesti, kun paikalle saapui kyläläisiä sankoin joukoin. Reitin palaute- ja vieraskirjaan kertyi 46 nimeä, ja väkeä oli kaiken kaikkiaan yli viisikymmentä!

Reitin avasi – eli sinivalkoisen nauhan leikkasi – Rauli Augustin, joka on kulkenut Ylimmäisen järven ympäristössä koko ikänsä. Rauli toivoi puheenvuorossaan reitille käyttäjiä sekä luonnon arvojen kunnioitusta. Myös hankekoordinaattorien puheenvuorossa muistuteltiin tärkeistä retkeilijän etikettiin liittyvistä seikoista, kuten roskattomasta retkeilystä.


Tilaisuuden aluksi kokoonnuttiin lähtöpisteen opastaululle, jonka luona kerrottiin reitin käytännön toteuttamisesta.


Rauli Augustin leikkasi avajaisnauhan vanhoilla keritsemissaksilla.

Vesi ja kivi reitin elementteinä

Kiven reitin teema on veden voima. Reitin varrelle sijoittuu luonnontilainen lähde, ja taukopaikka sijaitsee kauniissa poukamassa Ylimmäisen rannassa. Veteen liittyy myös yksi reitin kohokohdista, jyrkässä rinteessä sijaitseva muinaisranta, joka on jääkauden sulamisvaiheen muovaama.

Nimensä reitti on saanut luonnollisestikin muinaisrannan kivistä, mutta myös alueelle sijoittuvasta tarinasta, josta rannassa sijaitseva kohdeopaste kertoo.

Hankkeen koordinaattorit Heli Einesalo ja Kaarina Pullinen kertoivat, että hankerahoitusta koko kolmen reitin budjettiin on saatu 50 %. Toinen puoli koostuu lähes täysin talkootyöstä. Talkoina on tehty mm. reittien raivaus, merkintä, pitkospuut, haketetut polkuosuudet, opasteiden pystytys sekä reittiesitteen kuvaus ja taitto. Talkoolaisten lisäksi hankekoordinaattorien puheenvuorossa kiitettiin Hiiskulan kartanoa, joka maanomistajana mahdollisti koko projektin. Hiiskulan kartano on osallistunut hankkeeseen myös lahjoituksin ja talkootyöpanoksin. 

Lahjoituksena reiteille on saatu myös puutavara, josta oli valmistettu viitat. Lehtikuusilauta on peräisin puusta, jonka Risto Kivistö oli itse 1940-luvulla istuttanut sekä myöhemmin kaatanut ja sahauttanut. Vuosia tallessa olleet laudat löysivät näin lopullisen käyttötarkoituksensa.


Rantanuotion uusille penkeille mahtui isompikin porukka. Komeat penkit oli tehnyt ja lahjoittanut Pertti Vikgren.


Makkarat maistuivat patikoinnin päätteeksi. Tulimestarina toimi Tero Pullinen.

Esite tulossa jakoon

Vahvistuva Vihtijärvi -hankkeen aikana kylälle päätettiin perustaa kolme luontoreittiä, ja rahoitusta haettiin Ykkösakseli ry:n Pihat ja polut -hankkeesta. Vahvistuva Vihtijärvi -hankkeen koordinoima investointihanke on pyörinyt viime keväästä alkaen, ja syksyn aikana kaikki kolme reittiä avataan käyttäjille. Talkoot aloitettiin Kiven reitin raivauksella toukokuun alussa, ja reitti myös valmistui ensimmäisenä. Muut reitit sijaitsevat Laihue-lammen ympäristössä sekä Rokokallion alueella. Kaikille reiteille on tarkoitus järjestää tutustumisretket syksyn aikana heti, kun opasteet ovat paikoillaan.

Vihtijärven luontoreiteistä on piakkoin valmistumassa myös esite, joka jaetaan kaikkiin kylän talouksiin. Reitti-informaatiota ei ole jalostettu sähköiseen muotoon maanomistajan kanssa sovitun mukaisesti. Reitit on tarkoitettu kyläläisten ja alueen vapaa-ajan asukkaiden virkistyskäyttöön, ja niitä tullaan ylläpitämään talkootyönä.

(HE, kuvat Eeva Rissanen, Leena Weiste)