Keltaisessa koulu- ja kylätalossa kaikki kunnossa!

Keltaisessa koulu- ja kylätalossa kaikki kunnossa!

”Vihtijärven koulu väistötiloihin” otsikoidaan vihtijärveläistenkin postilaatikoihin torstaina 14.2.2019 jaetussa paikallislehti Luoteis-Uusimaan kannessa. Sisäsivulla 7 otsikko kuuluu seuraavasti: ”Vihtijärven koulu väistötiloihin kunnan omistamasta rakennuksesta”.

Kyläkoordinaattori sai torstaipäivän kuluessa säikähtäneitä ja hieman närkästyneitäkin puhelinsoittoja lehtijutun vuoksi. Mistä on kysymys? Pitääkö olla huolissaan?

Lehtijutussa kerrotaan seuraavaa: ”Vihtijärven koulu, joka toimii kunnan omistamassa kiinteistössä, on siirretty toistaiseksi väistötiloihin Vihtijärven kyläyhdistyksen omistaman rakennuksen yläkerran tiloihin sisäilmaongelmien vuoksi. Koulun 45 oppilasta opiskelevat tiloissa siihen saakka, kunnes rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmää päästään parantamaan riittävästi.”

Vihtijärven koulu on toiminut yläkoulun remontin jälkeen vuodesta 2009 tähän saakka kahdessa koulurakennuksessa: kunnan omistamassa ”alakoulussa”, eli 1890-luvulla rakennetussa punaisessa rakennuksessa ja ”yläkoulussa” eli vuonna 1925 rakennetussa keltaisessa rakennuksessa. Vihtijärven kyläyhdistys lunasti keltaisen yläkoulurakennuksen Vihdin kunnalta vuonna 2007 ja teki siihen laajan peruskorjauksen. Syyslukukaudesta 2009 lähtien on kunta vuokrannut kyläyhdistykseltä koulu- ja kylätaloksi nimitetyn rakennuksen alakerrassa sijaitsevia luokkatiloja koulukäyttöön. Käytännössä siis kaksi yhdysluokkaa (tänä lukuvuonna 33 oppilasta) on tähän saakka tehnyt töitä kylätalon alakerrassa ja yksi yhdysluokka (tänä lukuvuonna 12 oppilasta) punaisella koululla.

Kaunis punainen kunnan omistama "alakoulu" on rakennettu 1890-luvun lopulla.

Syksyn kuluessa punaisen alakoulun tiloissa havaittiin sisäilmaongelmia, ja käytännössä jo ennen joululomaa siirtyi kolmaskin yhdysluokka kylätalon tiloihin tekemään koulutyötä. Nyt siis 3-4 luokat ja 5-6 luokat (yhteensä 33 oppilasta) jatkavat entiseen malliin koulu- ja kylätalon alakerran luokkatiloissa. Rakennuksen yläkerta eli kylätalon sali toimii 1-2-luokkalaisten ”väistötilana”. Kaikkia 45 oppilasta ei siis ole sullottu kylätalon tiloihin, kuten joku kirjoituksesta ymmärsi.

Kyläläisten ei siis tarvitse olla huolissaan tästä asiasta. Vihtijärven kyläyhdistys on iloinen, että voi vuokrata käytettäväksi tarkoitetut kylätalon tilat myös koulukäyttöön. Muu toiminta kylätalolla – tiistaikerho, marttaillat, kokoukset, juhlat jne – jatkuu normaalisti. Järjestely vaatii hieman joustavuutta ja viitseliäisyyttä kaikilta osapuolilta, mutta sopu sijaa antaa.

Lutarin jutun mukaan kunta tekee lisätutkimuksia ja parannuksia punaisen koulurakennuksen sisäilman parantamiseksi ja tilapalvelu tulee tiedottamaan rehtorille tutkimusten aikataulut.

(KP, kuvat Juha Ahvenharju)