Kylänpään kirpputoria kehitetään hankerahoituksella

Kylänpään kirpputoria kehitetään hankerahoituksella

Vihtijärven kyläsuunnitelmaan vuosille 2017-2022 on kirjattu kirpputorin ja Kylänpään talon miljöön kehittäminen yhdessä kiinteistön omistavan Hiiskulan kartanon kanssa. Aiempaa kyläsuunnitelmaa tehtäessä oli asukkaiden toivelistalla kesätori. Kyläyhdistys on saanut pitää kirpputoria Kylänpään viehättävässä miljöössä jo useita vuosia ja kehittymistä onkin tapahtunut mukavasti – tänä vuonna on alkamassa kirpparin 15. toimintavuosi.

Yhdestä myyntitilasta on toiminta laajentunut ensin viereisiin asuntoihin ja sittemmin myös ulkorakennukseen. Kylänpään pihalla on varsinaisen kirpparitoiminnan lisäksi nähty muun muassa teatteriesityksiä, laulettu yhteislauluja, opeteltu betonitaiteen tekemistä järjestetyllä kurssilla, nautittu pop-up-katukeittiötapahtumien antimista ja sadonkorjuutorien tuotteista. Joulun 2020 alla suunniteltiin Oikeata Joulutoria, joka koronaviruksen vuoksi jouduttiin supistamaan sitten vain pop-up-joulupuodiksi. Myyjiä saatiin yhdistysten lisäksi kuitenkin myös yksityisistä yrittäjistä ja kauppa kävi Kylänpään ulkorakennuksessa ja pihalla.

Pikkuhiljaa laajentunut kirpputoritoiminta on vakiintunut Vihtijärvellä, ja nyt halutaan parantaa ulkopuolistenkin torimyyjien mahdollisuuksia entisestään. Ykkösakselin teemahanke LIVE5:n avulla hankitaan kyläyhdistyksen kirpputorille kymmenen myyntikojua, pergola/katos kunnollisine pöytineen ja penkkeineen, kuivikekäymälä, opasteita sekä kylttejä vuoden 2021 aikana kirpputori- ja tapahtumatoiminnan kehittämiseksi. Myyntikojuista tehdään siirrettäviä, joten niitä voidaan tarvittaessa käyttää myös muualla kuin Kylänpään kirpputorilla. Hankkeen kustannusarvio on 9650 euroa ja tuki 4825 euroa.

Myös kiinteistön omistaja, Hiiskulan kartano, kehittää Kylänpään miljöötä. Viime vuonna päärakennuksen peittänyt vanha kuusiaita kaadettiin ja nyt pihaan pääsee ilmaa ja valoa. Myös lahonneita vanhoja, mutta kylläkin kauniita puita poistettiin pihapiiristä sekä ihmisten että rakennuksen turvaksi. Tänä keväänä on tarkoitus kaivaa kuusiaidan juurakot pois ja muotoilla pihaa rakennukselle terveellisemmäksi.

Hankerahoituksesta on moneksi

Vihtijärvellä on tehty monenmoisia EU-rahoitteisia hankkeita jo vuodesta 2004. Kyläsuunnitelmat, kylähistoriikki Vihdin Kruunu, koulun peruskorjauksen koordinointi, kylätalon peruskorjaus ja sen kalustus sekä eri laitteet tuolihissistä taulutelevisioon ja akustiikkalevyihin ovat saaneet tukea aluksi Luke ry:n Pomo+- ja sittemmin Ykkösakselin Leader-rahoituksista. VITAL-hankkeen luontoselvitysten innoittamina päädyttiin tekemään luontoreittejä ja viimeisin aikaansaannos on päiväkodin alapuoliselle pellolle viime vuonna 2020 rakennettu laavu, joka sai rahoitusta Ykkösakselin edellisestä teemahankkeesta LIVE4.

Kaikki Vihtijärven kyläyhdistyksen tähänastiset hankkeet ja muun toiminnan näet kyläyhdistyksen CV:stä tässä linkissä.

Pian alkavasta LIVE5 -hankkeesta haki rahoitusta myös Vihtijärven koulun vanhempainyhdistys liikuntavälineiden hankkimiseen lasten ja nuorten käyttöön.

(KP, kuva arkistosta kesältä 2019)