12.06.2012 Kylän keskustan maisema muuttui

Tarkkasilmäisimmät ohikulkijat ovat huomanneet, että Kappelin alapuolella Koulunummentien ja Vihtijärventien risteyksen muodostaman kolmion maisema on muuttunut tämän kevään ja alkukesän aikana.

Alueen yläpäästä on kaadettu koivuja, monirunkoiset jalavat haluttiin säästä. Vanhan tienpohjan leikkaukset on luiskattu loivemmiksi ja entiset sokerijuurikasaumojen paikat on tasoiteltu. Tämän jälkeen alueelle ilmestyi aurauskeppejä merkeiksi.

”Slalomrata?”, arveli eräs kyläläinen. Eipä kuitenkaan, vaan aurauskepit on viime viikolla korvattu suurimmaksi osaksi puilla. Alueen yläpäässä on kolme uutta vaahteraa, muut toistaiseksi istutetut puut ovat tammia. Syksyllä on suunnitelmissa istuttaa vielä muutama lehmus, ehkä vielä muutakin.


Taimien paakuissa on kokoa. Istutusvaiheessa puut saivat kasvualustakseen uutta multaa, tuekseen tangot sekä runkojen ympärille suojat myyriä ja pienempiä jyrsijöitä vastaan.

Maisemaprojekti on suunniteltu ja toteutettu Hiiskulan kartanon toimesta. ”Tavoitteena on saada kylän keskeisellä, arvokkaalla paikalla sijaitseva alue näyttämään hoidetulta ja kappelin ympäristöön sopivammalta”, kertoo Kiinteistöyhtymä Hiiskulan kartanon hallituksen puheenjohtaja Tom Pettersson. ” Vaahterat ovat jatkumo Koulunummentiellä kasvaville komeille vaahteroille ja vanhoja tammia kasvaa kappelin alueen alareunassa ennestään. Tammesta kasvaa näyttävä puu varsinkin avoimella paikalla, lehmuksesta samoin.”

Taimet ovat suurikokoisia, mutta koko komeus valkenee vasta aikojen kuluessa. Tammi on pitkäikäinen ja täysi-ikäisenä suurikokoinen puu. Lehmuksesta kasvaa myös komean kokoinen, vaahtera puolestaan on aluksi nopeakasvuinen ja kehittyy luonnostaan kaunismuotoiseksi, tihealatvustoiseksi puuksi. Suotuisissa olosuhteissa syysväri voi olla todella upea.

”Toivomme että puut saavat kasvaa rauhassa ja tuoda silmäniloa niin kyläläisille kuin ohikulkijoillekin”, toteaa Tom Pettersson toivoen, että vastaavanlaista maisemointia voitaisiin tulevaisuudessa toteuttaa muuallakin kylän alueella.

(KP)