Kylämaisema muuttuu

Kylämaisema muuttuu

Vanhat kuusiaidat väistyvät valon ja ilman tieltä

Hiiskulan kartano panostaa tänä keväänä kylän keskustan maisemaan. Suunnitteilla on kyläkeskuksen maisemanhoitotoimenpiteitä, jotka vaikuttavat kyläläisten ja ohi ajavien näkymiin.

Mikäli kelit sen sallivat, tulee ehkä aivan lähiaikoina näkyvin ja toiminnallisestikin merkittävin muutos tapahtumaan Kylänpään kohdalla. Vanha, arviolta 17 metriä korkea ränsistynyt hoitamaton kuusiaita Lopentien ja Kylänpääntien risteyksessä poistetaan. Tämä tulee luonnollisesti vaikuttamaan aivan kuusien katveessa olevan Kylänpään kirpputorina toimivan rakennuksen ympäristöön. Vanha rakennus tulee tuulettumaan entistä tehokkaammin, lisäksi se tulee näkyviin nykyistä paremmin. On myös oletettavissa, että kirpputorin sisätilojen valo-olosuhteet paranevat. Myös alueen turvallisuus paranee, kun vaara kaatuvista lahoista puista poistuu tien ja rakennuksen välittömästä läheisyydestä.

Varsinkin Lopen suunnasta tullessa, saattaa kylämaisema tämän kevään aikana yllättää. 

Myös muuta puustoa Kylänpään pihalla tullaan harventamaan. Kesäkirpputoria pyörittävältä kyläyhdistykseltä kysyttiin mielipidettä puuston harventamisesta ja kirpputoriaktiivit saivatkin käydä merkitsemässä mielestään säilytettäviä puita tontilla. Vanha, oikeastaan jo kirpputorin tunnuksena toimiva vanha koivu säilytetään, samoin joskus istutettu lehtikuusi. Myös mm. syreenit ja tuomipihlajat jäävät paikoilleen.

Vanhan tiedon mukaan Syökerille kuljettiin aikoinaan Kylänpäästä kuusikujaa pitkin. Nyt on tarkoitus poistaa risuiset ja huonokuntoiset jäänteet tästä kujanteesta. Paikoilleen jätetään joitakin vanhempia puita, mikäli ne saadaan säästettyä ilman kohtuutonta vaivaa.

Syökerin tuvan takana sijaitseva todennäköisesti samoihin aikoihin istutettu ja Kylänpään kuusiaidan kanssa samassa jamassa oleva huonokuntoinen puusto poistetaan myös.

Lisäksi Nummituvan mäellä kasvavaa puustoa tullaan hieman myöhemmin harventamaan. Tavoitteena on muuttaa alueen maisemaa puistometsämäiseen suuntaan. ”Pelkäsin kaljua maisemaa aikoinaan, kun mäen puustoa harvennettiin ja otin valokuvankin ennen hakkuuta. Käytännössä maisema näyttikin sitten paremmalta, kuin ennen harvennusta ja silmä tottui muutokseen nopeasti”, totesi eräs kyläläinen kuultuaan tulevista maisemanhoitotoimenpiteistä.

Uutta rakennetaan kylän keskustan pellon saarekkeelle

Kyläyhdistys on hakenut Ykkösakselilta LIVE4-hankkeen puitteissa rahoitusta kylän keskustaan rakennettavalle laavulle. Rahoitus sekä asiaankuuluvat luvat Hiiskulasta ja kunnasta on myönnetty, ja tämän vuoden kevään ja kesän aikana on tarkoitus rakentaa päiväkotia lähinnä olevalle peltosaarekkeelle laavu. Laavua on toivottu jo pitkään erityisesti päiväkodin väen taholta. Näkymä rakennelmalta antaa Niemenjärven ja ilta-auringon suuntaan.

Mukaan laavun tuleviin pystytystalkoisiin toivotaan tietenkin erityisesti päiväkodin ja koulun lasten vanhempia - yhdessä tehden ei urakka ole kenellekään ylivoimainen. Laavun runko ja rakenteet on tilattu paikalliselta rakentajalta, joten kohtuuttomia ei talkooväeltäkään vaadita. Lisätietoa laavusta ja siihen liittyvistä talkoista on tulossa hieman tuonnempana.

(29.2.2020 KP)