Kylälle useita uusia, luvattomia rakennuksia

Kylälle useita uusia, luvattomia rakennuksia

Kevät sekä koronakaranteenin luoma lisääntynyt kotoilu ja vapaa-aika ovat kannustaneet uusrakentamiseen. Kylän alueelle ilmestyi pääsiäisviikonlopun aikana useita uusia asumuksia.

Rantarakentamiseltakaan ei tässä kahdeksantoista järven ja lammen kylässä voinut välttyä. Ajan trendejä myötäillen asunnot ovat pieniä ja sijaitsevat hyvien yhteyksien varrella kyläkeskuksen alueella.

Onneksi lintujen asumukset eivät toistaiseksi vaadi rakennuslupaa, saati suunnittelutarveratkaisua.  Kyse on siis linnunpöntöistä. Kyläyhdistyksen mediatiimi pahoittelee (vähäsen) klikkiotsikkoa.

Pienten pönttöomakotitalojen toivotaan tarjoavan asumisvaihtoehtoja niillekin siivekkäille, jotka eivät ole kiinnostuneita nakuttamisesta, tai jotka kaipaavat omaa rauhaa kerros- ja rivitaloasumisen sijasta.

Kyläyhdistyksen linnunpönttötempauksen ideanikkarina toimi kylällä asuva Mari Hennola, joka vinkkasi Kolo Designin ekologisista linnunpöntöistä ja esitteli ne kyläyhdistyksen luontotiimille. Kätevä, helposti koottava, naulaton ja ruuviton linnunpönttö sai kannatusta ja valikoitui pian kyläyhdistyksen uudeksi logotuotteeksi.

Pääsiäislauantaiset pöntönripustustalkoot järjestettiin koronatilanteesta johtuen pienimuotoisesti luontotiimin vapaaehtoisten kesken ja Kivistön Riston sponsoroimien, ulkosalla nautittujen peuranmakkaroiden voimin. Hiiskulan kartanon kanssa oli sovittu etukäteen pönttöjen ripustusalueet.


Talotehtaalta tulleet elementit koottiin ulkosalla ennen kuljetusta tonteille.


Pönttöyksiöihin sujautettiin myös hieman pesämateriaalia valmiiksi.


Tietyissä kohteissa katsottiin viisaaksi ripustaa pöntöt hieman korkeammalle.


Ja kuten hyvissä talkoissa aina, yksi tekee homman ja muut valvovat vierestä. 

Kaikissa pöntöissä on kyläyhdistyksen logo ja ne on numeroitu. Jäämme odottamaan, mistä syystä.

(HE, kuvat Leena Weiste ja KP)