Toukokuu 2019: Iiro Johtonen, 19

Toukokuu 2019: Iiro Johtonen, 19

Nuorella miehellä on selvät suunnitelmat

Tunnelmallisen puutalon keittiössä istuu kuukauden kyläläisemme Iiro tyytyväisenä, kun tiukka koitos on ohi. Viikon päästä asettuu valkolakki tuoreen ylioppilaan päähän. Jatkosuunnitelmatkin ovat jo selvillä. Ensin armeijan leipiin Upinniemeen ja sen jälkeen haku Poliisiammattikorkeakouluun Tampereelle. Poliisin ura on ollut mielessä Iirolla jo lukion ekasta lähtien, siis kutsumusammatti. "Suuntautumisesta en vielä tiedä, ekaksi pitää päästä sisään", Iiro tuumii.

Iiro asunut melkein koko ikänsä Vihtijärvellä, jonne perhe muutti Espoosta vuonna 2004. Iiro oli silloin niin pieni ettei muista siitä mitään. Perheeseen kuuluvat isoveli Oskari sekä äiti Rauni ja isä Pekka.

Urheilu on nuorelle miehelle mieluisaa puuhaa. "Muutaman vuoden olen harrastanut pyöräilyä ja käynyt kylän kuntosalilla". Lisäksi Iiro on tutustunut vaellusharrastukseen, esimerkiksi Urho Kekkosen kansallispuistossa on tullut patikoitua viikon pätkä. Kylän luontopolkukin on käyty katsomassa Muinaisrannassa. Näitä kaikkeja lajeja voi harrastaa myös omalla kylällä!

"Maantiepyöräilyssä tykkään vetää pitkiä retkiä kavereiden kanssa. Viime kesänä tuli pyöräiltyä Hankoon, matkaa tuli noin 280 km. Ja Downhilliäkin on tullut testattua Klaukkalan Tornimäessä. Ehkä minulla on halu puskea itseäni äärirajoille", Iiro pohtii.
Kesäkuussa on suunnitelmissa kahden viikon pyöräretki, jota Iiro kutsuu "Suomen läpiajoreissuksi". Tarkoituksena on mennä kavereiden kanssa yöjunalla Rovenniemelle, josta pyöräillään takaisin kotiin. Matkaa tulee siis ainakin 800 km! Pyörälenkkejä Iirolla tulee tehtyä pari kolme kertaa viikossa 60-80 km, kelin ja kavereiden mukaan. "Sadan kilometrin pyöräilyn jälkeen on aika uuvuksissa. Saa syödä aika paljon, koska kulutus on kovaa", Iiro kertoo. Välillä joutuu lepäämään, että ehtii palautuakin pitkistä pyöräilytreeneistä.


Maantiepyöräilyssä Iiro tykkää itsensä äärirajoille viemisestä.

Tänä vuonna Iirolla tulee neljäs kesä täyteen kesäpestissä Hiiskulan kartanossa. Työt alkoivat tänä keväänä heti kirjoitusten jälkeen. Työt koostuvat erilaisista kiinteistön huoltotöistä sekä viheralueiden kunnossapidosta kartanon alueella. Erikoistyönä Iiro on tehnyt raivaussahatöitä jo useampana kesänä, ja ne ovat olleet mieluisimpia tehtäviä. Iiro kommentoi Hiiskulan työpaikkaa mukavaksi, jonne on aamuisin helppo lähteä. Työmatka on lyhyt, jonka voi taittaa vaikka pyöräillen, ja työilmapiiri on kiva. Siellä on töissä myös muita kylän nuoria, joten kavereitakin näkee samalla.

Heinäkuun kahdeksas päivä, reilun kuukauden päästä koittaa Upinniemen maisemat, jonne Iiro astuu armeijan leipiin Rannikkoprikaatin merivoimiin. "Isä ja isoveli ovat myös käyneet siellä armeijan, joten pakkohan se asevelvollisuus on siellä suorittaa", Iiro naurahtaa.

Kesän suunnitelmat ovat siis valmiina aktiivisella nuorella miehellä. "Kotitöitäkin teen sen verran kun kerkeän". Kauniin perinnetalon kunnostus ja puutarhan laitto taitaakin olla lähinnä vanhempien harrastus.

Toimitus onnittelee lämpimästi tulevaa ylioppilasta!

Lämpimät onnittelut menevät myös muille kylän tämän kevään ylioppilaille ja ammattiin valmistuville!

(Teksti K.K & N.K, Kuvat N.K)

Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai merkkipäivää. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.