Toukokuu 2016: Karoliina Suomalainen-Palmola, 33

Toukokuu 2016: Karoliina Suomalainen-Palmola, 33

Karoliina Suomalainen-Palmola 33 v.

Laituri olohuoneen seinällä ja rannassa

 
"Minut on opetettu aina moikkaamaan kaikkia Vihtijärvellä".


Vuosi 2011 oli Karoliinalle monessa mielessä merkittävää aikaa. Tammikuussa valmistui oma koti, huhtikuussa vaihtui työpaikka Hyvinkäälle ja syksyllä alkoi seurustelu vanhan kaverin kanssa.

Ajatus muutosta maaseudulle ei hirvittänyt nuorta Espoolaisnaista. Kylä oli tullut tutuksi jo varhain, sillä äidin lapsuudenkoti on Vihtijärvellä. Maalaismaisema edustaa Karolle pysyvyyttä. Niinpä nyt kun kääntyy Lopentieltä kohti rantaa, tuntee tulevansa omaan kotiin. Kotiin, joka on lapsuusajan kesänviettopaikan naapuritontilla.

Keskustelu Karoliinan kanssa on helppoa ja polveilevaa. Puheeseen livahtaa aika ajoin piirteitä karjalaisesta murteesta. Eikä ihme, sillä hän on Putkosen Helgen tyttären tytär (Lue lisää Helgestä tästä linkistä). Elämänasenteestakin sen huomaa. Paljon tunnetta, naurua  ja hymyä mahtuu lyhyeen rupattelutuokioon.

Naimisiin Karoliina meni Laurinsa kanssa 2014. Kotitalo on avara ja valoisa. Olohuoneen seinää hallitsee aviomiehen tekemä maalaus laiturista. Monimerkityksinen taideteos saa lisää syvyyttä kun sen alkuperä selviää. Kyseisellä laiturilla nuoripari valoi liittonsa perustuksen kesäisen viikonlopun kestäneessä keskustelussa Laurin suvun kesämökillä. Nyt on myös yhteinen laituri omassa kotirannassa.

 
Taideteos olohuoneen seinällä pysäyttää myös kyläilijän.

Lauria ei ollut vaikea houkutella Vihtijärven rantaan Espoosta. Innokas sienestäjä, marjastaja ja kalastaja kotiutui Karoliinan ja koirien kanssa luontevasti yhteiseen kotiin.  Karolle keittiö on vain sisustuselementti, mikä passaa Laurin pirtaan. Hän on perheen kokki.  ”Elämä hymyilee, kun on naimisissa parhaan kaverinsa kanssa”, toteaa Karoliina. Kotityöt jakautuvat ajan, tarpeen ja mieltymysten mukaan tasaisesti.

Viime aikoina arjen rutiineita on tehokkaasti rytmittänyt Aaron- poika ja pikkuveli, jolla ei vielä toistaiseksi ole nimeä. Aaron on 1,5 vuotias ja se toinen syntyi 16.4. 2016 Hyvinkään sairaalassa. Vihtijärvelle uusi tulokas kotiutui jo seuraavana päivänä. Sopivasti kevään juhliin mukaan ehtinyt taitaa olla kylän nuorin asukas juuri nyt.


Kylän ehkä nuorin asukas ottaa rennosti olohuoneen sohvalla.

Juhlapyhät ovat tärkeitä varsinkin pienille lapsille. Toki myös Karoliinan mielestä Vappuun kuuluu  tippaleipä - ehdottomasti putkilomallinen, ei aivomallinen – ja äitienpäivää vietetään perinteisesti Karon isän suvun kesken.  Mutta Karoliinan perheessä jokainen päivä on äitienpäivä, viattomien lasten päivä tai vaikkapa Joulu. Kun antaa asioiden tulla luokseen sellaisenaan, niin löytää arkisestakin arjessa juhlan tuntua.

(3.5.2016 teksti ja kuvat Tero Pullinen)