Toukokuu 2014: Lori Gaddy Kautonen, 47

Toukokuu 2014: Lori Gaddy Kautonen, 47

Toukokuu 2014: Lori Gaddy-Kautonen, 47Taitelija päätyi New Yorkin kautta Vihtijärvelle

Toukokuinen kuukauden kyläläisemme tuleekin alun perin vähän kauempaa. Kautosten kaunista taloa emännöi Lori Gaddy-Kautonen. Lori on syntynyt Raleighin kaupungissa, Pohjois-Carolinassa, Yhdysvaltojen itärannikolla.
Opiskelu tekstiilisuunnittelijaksi kuljetti Loria USA:ssa  Georgian ja Virginian osavaltojen kautta Philadelphiaan, Pennsylvaniaan, jossa kuukauden kyläläisemme suoritti Masters of Arts -tutkintonsa pääaineenaan taiteet. Oppilaitos, Tyler school of Arts, kuuluu maan parhaimpiin muun muassa vierailevien kansainvälisten taiteilijoiden ansioista.

Lori on siis koulutukseltaan tekstiilisuunnittelija ja taiteilija. Opiskelujen jälkeen vastavalmistunut Lori muutti tarunhohtoiseen New Yorkiin. Installaatioita syntyi tekstiileistä, papereista ja muusta materiaalista ateljeessa iltaisin, kun työpäivä tekstiilisuunnittelijan töistä oli ohi. Yhdysvalloissa ei ole samantyyppistä taiteilijoita tukevaa apurahakäytäntöä kuin Suomessa; ”Mitä?! Käytkö sinä töissä taiteellisen työskentelyn lisäksi?”, kysyivät suomalaiset tutut taiteilijat.

Vuoden pesti Suomessa

New York oli kokemus sinänsä. Etupäässä positiivinen. Lori oli opiskeluaikoinaan tavannut suomalaisia taiteilijoita ja käynytkin Suomessa. Jokin maassa viehätti, ja vuonna 1997 Lori päätti ”myydä kaiken” ja lähteä vuodeksi Suomeen. Opetuskeikkoja vierailevana taiteilijana löytyi ympäri Suomea, mutta eräissä uudenvuodenjuhlissa tapahtui Lorin elämässä yllättävä käänne. Lori kohtasi Asko Kautosen.

Häitä vietettiin Tohmajärvellä, Askon kotipaikkakunnalla vuonna 1999. Lori lopetti keikkatyön ja hakeutui taideopettajaksi Espoolaiseen lastentarhaan. Perhe kasvoi sittemmin parilla lapsella ja Mellunmäessä asunut perhe etsi oman oloista taloa kolme vuotta. Jopa Nummelassa kierreltiin asuntoa katsomassa 1-vuotias esikoinen lastenvaunuissa. Kun eräällä talonetsintäreissulla auto kaarsi Vihtijärvelle Kivistön talon pihaan, oli asia sillä selvä. Tässä on Kautosten koti. Lorin perheeseen kuuluvat Askon lisäksi lapset Elis, 13, Mary, 11, Matias, 7 ja Lukas, 5 vuotta.
Perhepyramidi.

Taidekasvatus elämäntehtävänä

Lorilla ja Askolla on yhteinen yritys Kids World Playschool Perttulassa. Englanninkielisen päiväkodin toiminnassa taiteilla on vankka sija. Lorille tärkeä ja rakas asia on edistää taidekasvatusta lastentarhoissa. Omassa työpaikassa taiteet ovatkin keskeinen elementti. Kun taidetta ja musiikkia tehdään leikin yhteydessä, tulee lapsi käyttäneeksi resurssejaan eri tavoin kuin muuten ja pääsee kehittymään entistä monipuolisemmin. Lorin ja Askon päiväkodissa tehdään lasten toimesta muun muassa ympäristötaidetta. Päiväkodin pihalle on noussut afrikkalainen savimaja ja ajankohtainen aihe on keskiaikainen laskusilta. Esikouluikäiset pääsevät tavanomaisen opin lisäksi tutustumaan taidehistoriaan ja musiikin teoriaan leikin kautta, näin väylä taiteen maailmaan saadaan raottumaan jo varhaisessa vaiheessa tulevaisuuden valintoja varten.

Yhteisöllistä kulttuuria
 
Omasta kulttuuristaan on Lori tuonut Vihtijärvelle näkyvän palasen; Halloween-juhlia on Kautosen perheessä vietetty jo vuosia. Hartaan kypsyttelyn, ideoinnin ja yhteisen suunnittelun jälkeen viime syksynä 2013 pääsivät kaikki halukkaat osallistumaan hienoon, kylän yhteiseen Halloween-juhlaan Nummituvalle. Juhlien lavastus ja koristelu, mainonta sekä rekvisiitta oli tehty osana koululaisten taidekasvatusta Lorin ja Askon avustuksella. Järjestelyissä olivat mukana niin koulun vanhempainyhdistys kuin VPK:kin. Tilaisuuden tuotto on käytetty koululaisten luokkaretkiin. Talteen jäi vähän myös tämän vuoden juhlien järjestämiseen, joten lokakuun viimeisen päivän iltana 2014 ovat kaikki tervetulleita Nummituvalle yhteiseen juhlaan. Oman taideteoksen saa tuoda mukana: kurpitsakilpailun voittaja palkitaan jälleen.

(Teksti ja kuvat Kaarina Pullinen)

Keneen sinä haluaisit seuraavaksi tutustua? Ehdota kuukauden kyläläistä toimitukselle!