Toukokuu 2013: Jaana Hellberg, 34

Toukokuu 2013: Jaana Hellberg, 34

Kuukauden kyläläinen, toukokuu 2013: Jaana Hellberg, 34

 
Kotitalon kellaritiloihin tehtiin kuntosali. Siellä viihtyy koko perhe.

Perhe matkusti yhdessä irti arjesta

Kuukauden kyläläiseksi on ehdotettu pirteää ja sydämellistä Jaana Hellbergiä Rauhaniementien kupeesta. Sieltä, kotoaan, Jaana löytyykin, vaan ei löytynyt aiemmin tänä vuonna, kun koko Hellbergin perhe lomaili. Kaksi kuukautta oltiin Floridassa ja vielä pari viikkoa Thaimaassa. Aviomies Antti teki irtioton yrittäjän työelämästä ja järjesti kolme kuukautta yhteistä aikaa perheelle. ”Se olikin tiivistä olemista perheen kera. Ihan uusi ja ainutlaatuinen kokemus. Emmehän aiemmin ole olleet noin pitkää aikaa kaikki yhdessä”, kotiäiti Jaana kertoo. Tytär Iida menee syksyllä ensimmäiselle luokalle kouluun, joten irtiotto arjesta oli vielä hyvin järjestettävissä. Niklas täyttää toukokuussa viisi vuotta. Molemmille lapsille matkailu on tuonut valtavasti uusia kokemuksia sekä opettanut suvaitsevaisuutta ja kielimyönteisyyttä.

”Amerikasta toisin mielelläni tänne Suomeen heidän lapsiystävällisyyttänsä. Esimerkiksi ruuhkabussissa lapsille annettiin heti kohteliaasti tilaa istua penkille.” ”Myös palvelualttius on siellä ihan eri luokkaa kuin Suomessa. Se saattaa johtua osittain tippikulttuuristakin, mutta onko se ollenkaan huono asia?”, Jaana pohtii.

Jaana Hellberg on ammatiltaan sairaanhoitaja. Koko tähänastisen työuransa hän on ollut nuorten psykiatrisella osastoilla. Nyt mielessä muhii ajatus omasta yrityksestä. ”Olisi hienoa, jos saisi tehdä työtä täällä lähiympäristössä.”

Kuukauden ”aboriginaalin” kyläläisemme voi todennäköisesti tavata kylänraitilla juoksemassa tai vaikkapa Nummituvalla zumbaamassa. Ahkera kuntoilija nimittäin juoksee parina päivänä viikossa, treenaa kuntosalilla kolmesti viikossa ja käy vielä ryhmäliikuntatunneillakin 1–3 kertaa viikossa. Yhtenä päivänä levätään. ”Huomaan tulevani hieman kiukkuiseksi, jos en pääse liikkumaan usein, nyt kun siihen on tottunut”, tuumaa Jaana.

Hänellä on ollut parin kuukauden ajan henkilökohtainen valmentaja, joka on suunnitellut Jaanalle oman kunto-ohjelman sekä tiukan, vähähiilihydraattisen ruokavalion.

”Minulle sopii se, että on joku, joka potkii pyllylle”, napauttaa Jaana. Hän kiittää valmentajaansa tavasta kannustaa saliharjoittelussa aina vaan lisää tehoja, vaikka itse ei enää uskoisi jaksavansa ja lihakset olisivat maitohapoilla. ”Olen nyt paljon energisempi kuin aiemmin. Jaksan tehdä ja touhuta ihan eri tavalla nykyään”, hän summaa ruokavalion ja kuntoilun plussia.

Liikuntaa saa myös pihahommissa, näin toukokuun tohinassa. Pihaa ja haravoimista riittää, ja jokakeväinen vitsaus työllistää taas: ”Myyrien kaivamat kasat paljastuvat lumien sulaessa. Kekoja on vieri vieressä, koko piha ja puutarha täynnä!” Tomera nainen on kuitenkin tarttunut toimeen ja niinpä myyrien puskemat mullat on jo lapioitu nurmikoilta.

Äitienpäivän perinteet kuuluvat toukokuuhun. Tämä lempeä äiti saa todennäköisesti aamulla nauttia muun perheen kattamasta aamiaisesta. Ensin juhlitaan Jaanaa, myöhemmin käydään kierrokset molemmilla mummuilla sekä isomummulla. ”Iida tykkää kerätä valkovuokkoja.” Tyttö lienee jo harjoitellut äitienpäivää varten, sillä keittiön pöydällä on pikku maljakko pullollaan leskenlehtiä ja muita kevään ensi kukkia.

 

Teksti ja kuvat: Lea Viitaniemi