Tammikuu 2015: Ella Ranta, 17

Tammikuu 2015: Ella Ranta, 17

Tammikuu 2015, Ella Ranta, 17

Ballerina ja palomies samassa paketissa

Ella Nummituvalla pokaaliensa kera. Punaiseksi maalattu paloauton nokka-akseli on Tulitaistelija-kurssin priimuksen kiertopalkinto. 

Aloitamme vuoden 2015 esittelemällä Ella Rannan, 17-vuotiaan lukiolaisen, jolla on takataskussaan arvostettu kunniamaininta harrastuksensa VPK:n parista. Osa meistä noteerasi tämän kunnianosoituksen jo joulukuussa Nummituvan pikkujouluissa, jossa Ellalle ojennettiin palkinto, tai itseasiassa kaksi palkintoa, saavutuksistaan.

Sympaattinen ja puhelias Ella asustaa Vihtijärvellä isänsä, tämän kihlatun, pikkuveljen ja kahden pikkusiskopuolen kanssa. Äidin ja tämän lemmikkien luona Lohjalla hän vierailee säännöllisesti, ja haastatteluunkin Ella on palannut melkein suoraan joulunvietosta Lohjalta. Ella on lukion toisella luokalla, ja tiedossa on vanhojentanssit helmikuussa. Oppiahjo on Arkadian yhteislyseo Klaukkalassa, johon Ella siirtyi viime syksynä Vihdistä päästyään koulun taidelinjalle. Vanhojentanssimekko on luonnollisesti ollut jo Ellalla ajatuksissa: netistä on löytynyt mieleinen yläosa, mutta alaosa taidetaan tehdä itse yhteistyössä äidin kanssa. Yksi Ellan harrastuksista onkin käsityöt, mm. neulominen ja piirtäminen. Mutta yksi harrastuksista on hänelle yli muiden. Se on VPK.

Ella tuli mukaan VPK:n toimintaan vuonna 2009 ollessaan 11-vuotias. Ella muistelee, että Vihtijärven VPK kävi tuolloin kouluilla esittelemässä toimintaansa. Ellan kaveri innostui ja kävi kokeilemassa toimintaa. Kaverin terveiset harjoituksista olivat: ”Ella, sun on ihan pakko tulla kokeilemaan!”. Ella meni ja innostui, varsinkin kun tuolla ensimmäisellä kerralla päästiin heti kokeilemaan alkusammutusta. Siitä alkaen Ella on käynyt nuoriso-osaston ja myöhemmin myös hälytysosaston harjoituksissa ja suorittanut liudan kursseja. Kuitenkin yhtä tiettyä kurssia Ella kertoo aina katsoneensa ylöspäin ja kunnioituksella. Kyse on Tulitaistelija-kurssista, jonka osallistujat ovat kovinta ja osaavinta porukkaa VPK:laisten joukosta. Kun tuli aika hakea viime kesänä Porin Kirjurinluodolla järjestettävän Viksu 2014 -leirin kursseille, Ella haki vain himoitsemalleen Tulitaistelija-kurssille. Toinenkin kurssivaihtoehto olisi ollut hyvä hakemukseen laittaa, mutta muu ei kelvannut. Tulitaistelijaksi oli päästävä. Kurssi kesti koko viikon ja sisälsi lukuisia erilaisia harjoituksia. Fyysisesti rankin tehtävä oli Ellan mielestä rakennuspalo, josta oli pelastettava potilas. Ella sai vahingon seurauksena selkäänsä rautaiset paineilmapullot, jotka ovat nykyaikaisia komposiittipulloja huomattavasti raskaammat. Ella selvisi kuitenkin parinsa kanssa palavasta rakennuksesta kunnialla potilas mukanaan. Henkisestikin rankan kurssin päätteeksi Ella sai kunniamaininnan, jota ei ollenkaan osannut odottaa: hänet valittiin n. 50 osallistujan joukosta Tulitaistelija-kurssin priimukseksi. Vain vähän yli 157 senttinen Ella arvelee, että fysiikka ei tuonut palkintoa, vaan aivan muut avut. ”Luulen, että priimuspalkinto tuli mun asenteesta. Suhtaudun positiivisesti vastoinkäymisiinkin ja olen kavereille tukena. Palomieshommat on paljon muutakin kuin tietämystä ja fyysistä kuntoa. Osasin pyytää apua kun tarvitsin. Myönsin, että en yritä turhaan, jos en osaa. Sellainen voisi koitua keikalla kohtalokkaaksi”, Ella kertoo. Näistä samoista ominaisuuksistaan johtuen Ella arvelee saaneensa myös samaisissa Nummituvalla järjestetyissä pikkujouluissa vuoden nuoriso-osastolaisen palkinnon, jo toistamiseen VPK-urallaan.

Kaiken kaikkiaan Ella pitää VPK:ta hyvänä harrastuksena. VPK:ssa on me-henkeä ja kaikkia kohdellaan Ellan sanoin VPK-tyyliin. Kun haalarit on päällä, ryhti nousee hieman paremmaksi eikä kiroilla. Käytös on asiallista ja kuten Ella sanoo, ”kun komento tulee, sitä pitää totella”. Rakkaan harrastuksensa suhteen Ellan tavoite on ainakin käydä vielä kurssit, jotka oikeuttavat toimimaan hälytystehtävissä. Ensi kesänä Ella myös ikänsä puolesta pääsisi keikoille mukaan. Myös koulutustehtäviin hän tähtää, erityisesti nuorten kouluttamiseen. Ammattia ei palomieshommista Ellalle tule. Ella harkitsee armeijaan menoa, mutta haluaa hoitaa lukion kunnialla loppuun, ennen kuin suunnittelee tulevaa enempää.

VPK-touhuja kauemmin Ella on harrastanut jotain aivan muuta, jota ei ensikädessä tule pidettyä palokuntaharrastuksen luontevana jatkeena. Ella naurahtaa itsekin yhdistelmälle: ballerina ja palomies. Ellan balettiharrastusta on takana yhteensä jo seitsemän vuotta, ja koulussa tanssitaan nykytanssia. Yhteistä tanssille ja VPK:lle on ainakin se, että molemmissa vaaditaan hyvää kuntoa ja touhu on rankkaa. Vaikka tanssissa Ella kertoo pystyvänsä parhaiten unohtamaan kaiken muun, muun muassa ruotsin läksyt, VPK on silti harrastuksista ykkönen.  

Yksi Tulitaistelija-kurssin tehtävistä oli sammuttaa palava auto. Siniseen kypärään sonnustautunut Ella on työn touhussa. Lopuksi tiimi sai pilkkoa sammuneen auton palasiksi.

(Teksti Laura Rostén-Jokinen, ylin kuva Juha Ahvenharju, alempi Ellan albumista)

Kuukauden kyläläinen -sarjassa tutustutaan Vihtijärven asukkaisiin. Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai merkkipäivää. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.