Syyskuun 2020 kuukauden kyläläinen Mira Järvinen, 37

Syyskuun 2020 kuukauden kyläläinen Mira Järvinen, 37

Syyskuun kuukauden kyläläinen Mira Järvinen on alun perin turkulainen kaupunkilaistyttö. Lukion jälkeen välivuosi vaihtui hevosenhoitajan oppisopimuskoulutukseen. Työ vei mennessään pienestä asti ratsastusta ja raviurheilua harrastaneen tytön. Samalla Mira huomasi olevansa sielultaan kuitenkin maalainen.


Miran voi kohdata eri rooleissa nykyisellä kotikylälläkin. Sporttinen koiraharrastaja ja kiinteistönvälittäjä sopivat hyvin samaan pakettiin.

Tinderin kautta Vihtijärvelle

Kuinka ihmiset nykyään tapaavat toisiaan? Ennen tuleva puoliso tavattiin usein tanssilavoilla tai ravintoloissa. Aika on muuttunut ja valitettavasti tanssilavat ovat menettäneen entisenkaltaisen merkityksensä tapaamispaikkana. ”Enkä minä ehtinyt, enkä halunnutkaan, viettää aikaani baareissa tai ravintoloissa”, puuskahtaa Mira. Mielitietty löytyikin eri vaiheiden jälkeen Tinderin, paikkatietoja hyödyntävän deittailun mobiilisovelluksen avulla. Mira tapasi Mikansa siis netissä ja aika pian sen jälkeen, helmikuussa 2019 hän pakkasi tavaransa rivitaloasunnossaan Paimiossa ja muutti Vihtijärvelle, Ylimmäistentielle. Uskalias ja nopea liike? No ehkä, mutta paljon elämää nähnyt mammakin kannusti muutokseen 92-vuoden kokemuksella: ”Sinne vaan! Turha sitä liikaa on miettiä, kyllä sieltä poiskin pääsee, jos siltä tuntuu!”. Viehättävä turkulaisaksentti kuuluu Miran puheessa edelleen selvästi, eikä se ainakaan kotioloissa pääse hiipumaan, koska myös Mika on alun perin Turusta kotoisin.

Nykyisin Miran perheeseen kuuluvat siis avopuoliso Mika Neuvonen ja liuta kotieläimiä. Kultaisetnoutajat Topi (12,5 v), Sisu (8 v), Jörö (3,5v) ja jackrussellinterrieri Masa (13,5 v), sekä kissat Kalle (13 v) ja Jackie (7 v) elelevät Ylimmäistentielle näkyvässä talossa, Raitalassa.

Kun Miran kotimaisema vaihtui, oli aika vaihtaa myös työpaikkaa. Uran vaihto oli siinäkin mielessä hyvä idea, että kun rakas harrastus on myös työtä, on työn ja vapaa-ajan erottaminen välillä hankalaa.

Mökkimoguli ja kurakauppias

Arkkitehtuuri ja asuinpaikat ovat aina kiinnostaneet Miraa, ja ajatus kiinteistöalalle siirtymisestä oli vetänyt puoleensa jo muutaman vuoden ajan. Aluksi askarrutti työn haku täysin eri alalta, kun CV:ssä oli ”vain” viidentoista vuoden työkokemus hevosalan yrityksessä. Kun työuraa sitten avasi paperille, huomasi Mira, että karttunut osaaminen on sittenkin aika monipuolista.  Vaikka yritys oli pysynyt samana, oli itse työ ehtinyt vuosien varrella vaihtaa täysin muotoaan. Myynti, markkinointi, verkkokauppa sekä tietotekninen osaaminen, asiakkaiden opastus, tukeminen ja sekä eläinten että ihmisten tunteiden ja mielialojen tulkinta osoittautuivatkin oivallisiksi avuiksi missä tahansa työssä. Työpaikka kiinteistönvälittäjänä aukesikin myynnin ammattilaiselle ja LKV-tutkinto on suoritettu työn ohessa. Kiinteistöalan osaamisen lisäksi Mira on perehtynyt työssään oleelliseen rakennustekniikan tuntemukseen.  

Kun Mikan työ puolestaan liittyy muun muassa julkisivumateriaaleihin, vitsailevatkin kaverit siitä, että mökkimoguli ja kurakauppias löivät hynttyyt yhteen.

Julkisuudessa keskustellaan siitä, että ehkä kaupungistumistrendi onkin laimenemassa ja maaseutuasuminen alkaa olla taas haluttua. Miten näkee kiinteistönvälittäjä tilanteen? ”Kyllä maaseutumaisten kohteiden kysyntä on muuttunut ratkaisevasti viime vuoteenkin verrattuna”, kertoo Mira. Ihmiset hakeutuvat väljemmille asuinalueille ja asuntoihin halutaan lisähuone etätyötä varten. Nyt kannattaisi Vihtijärvelläkin miettiä, voisiko ehkä käyttämättömästä rakennuspaikasta tai tyhjillään olevasta talosta luopua. Tulijoita olisi myös kylän ulkopuolelta.

Hävisikö haavakko?

Mira on ollut 13-vuotiaasta lähtien aktiivinen koiraharrastaja. Tällä hetkellä kultaisetnoutajat Sisu ja Jörö ovat SM-tason tottelevaisuusvalioita. Topi on jo vetäytynyt eläkkeelle näistä hommista. Koirien kanssa voi harrastaa ja työskennellä monella eri tavalla ja näitä koiria käytetään myös metsästykseen. Jäljestäminen, kanalintujen ylösnosto ja saaliin nouto tai etsintä onnistuvat hyvin. Mikäli metsästyksen yhteydessä saalis haavoittuu, voivat nämä koirat olla avuksi haavakon löytämisessä. Miran yhteystiedot löytyvät tarvittaessa kotisivujen toimituksesta.

Asuinympäristöönsä, naapureihin ja kylään tuntuu Mira olevan tyytyväinen ja iloitsee siitä, että luonto on niin lähellä. Voit bongata omalta pihalta peuroja, kauriita, hirviä, kettuja, supikoiria, mäyriä ja kanalintuja. Myös Ilves ja suloiset pöllöpojat ovat osuneet Miran tielle ihan kodin tuntumassa. Silti osan vapaa-ajastaan meren rannalla syntyneet Mira ja Mika viettävät mielellään myös mökillä Kustavissa.

(KP, kuvat Miran koti-ja työalbumista)

Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai merkkipäivää. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.