Syyskuu 2019: Harri Hampori, 55

Syyskuu 2019: Harri Hampori, 55

Tammikuussa 1954 saapui Kurikan mies ensi kertaa Vihtijärvelle. Noin kymmenen vuotta sen jälkeen syntyi Annikki ja Tuomo Hamporin nuorin poika, Harri.

Tuore kyläneuvos ällistyi

Vihtijärven kyläyhdistyksen hallitus kuvailee kuukauden kyläläistämme seuraavasti:

  • osoittanut pyyteetöntä auttamisen halua muita kyläläisiä kohtaan toimimalla Vihtijärven vpk:ssa eri tehtävissä jäsenenä, päällikkönä ja puheenjohtajana jo yli 40 vuoden ajan
  • edustanut Vihtijärven kylää Vihdin kunnanvaltuustossa vuodesta 2013
  • vahva taustavaikuttaja monessa Vihtijärven käytännön elämään liittyvässä asiassa huomioiden hienolla tavalla niin kylän lapset, nuoret kuin vanhemmankin väen
  • kiltti, yhteistyökykyinen, vaatimaton, luotettava, esimerkillisen talkoohenkinen - yksi Vihtijärven pitkäjänteisistä ja vahvoista tukipilareista

Harri Hampori ei ollut uskoa korviaan, kun hänet kutsuttiin elokuisessa kyläjuhlassa kahvinkaatourakan jälkeen estradille vastaanottamaan kyläyhdistyksen myöntämää Vihtijärven toisen kyläneuvoksen arvonimestä kertovaa kunniakirjaa.

Vihtijärven kyläyhdistys ry on nimittänyt Harri Hamporin Vihtijärven toiseksi Kyläneuvokseksi tunnustuksena pitkäaikaisesta ja sitoutuneesta toiminnasta Vihtijärven kylän hyväksi”, lukee kunniakirjassa. Nimitys ei olekaan mikään tavallinen presidentin myöntämä Valtioneuvoston kanslian nimitys, vaan peräti Vihtijärven kyläläisten edustajien valitsema epäsäännöllisesti ja vain aiheesta jaettava kunnian ja kiitollisuuden osoitus. Sitä ei voi rahalla ostaa. Vihtijärven ensimmäisen kyläneuvoksen arvonimityksen sai vuonna 2013 Anu Kuusela.

”Tuli ihan puskista”, puuskahtaa Harri. Tai oikeastaan Ikke, jolla nimellä useampi kyläläinen hänet tuntee. Harrista tuli Ikke noin kymmenen ikäisenä 70-luvun puolen välin tienoolla. Ilmeisesti Hullujussin kappaletta Angelina on tapailtu sen verran ahkerasti, että velipoika Hanski päätti nimetä pikkuveljen uudelleen. Onnistui.


Moneen taipuvalta Ikeltä sujuu myös kahvin kaato.

Vihtijärvellä syntynyt ja täällä aina asunut Ikke on todellakin pitkäjänteisesti vihtijärveläinen. Alkuun asuttiin Pyysyrjäntiellä Timosenmäellä, kunnes muutettiin Suntiontielle. Alakoulu Vihtijärvellä, vuosi Haimoossakin - ”Lindellin Raimon keltaisen transitin kyydissä mentiin, lauma vihtijärveläisiä ja moksilaisia”. Sitten tie vei yläasteelle kirkonkylään, jonka jälkeen asentaja-koneistajan ammattia oppimaan Perttulan ammattikouluun Nurmijärven puolelle. Työharjotteluun Ikke pääsi Vaskelan sikalan työmaalle, sitten myös kesätöihin.

Muurauskurssikin tuli käytyä - siitä oli hyötyä muun muassa Nummituvan saunan muuraustöissä. Töitä riitti Niemen Laurin rakennusalan yrityksessä. Ikke on Laurin leivissä ollut rakentamassa muun muassa Vihtijärven päiväkotia ja Tervalammen koulua.

Takaisin kotiin neljännesvuosisadan jälkeen

Oma talo nousi 1990, niin ikään Suntiontielle. ”Ja kaksikymmentäviisi vuotta ehdin olla poissa lapsuuden kodista”, nauraa Ikke. Nimittäin isä-Tuomon kuoltua järjesteltiin niin, että Ikke, vaimonsa Anne ja poikansa Henry muuttivat laajennettuun kotitaloon äiti-Annikin kanssa saman katon alle. Ovi on kylläkin oma. ”Mukava järjestely molemmin puolin”, tuumaavat Anne ja Ikke. Muuttamalla kolmen sukupolven asumisratkaisuun tulivat he samalla mahdollistaneeksi erään toisen perheen Vihtijärvelle asettumisen.

Tulevan vuoden vaihteessa tulee Ikelle kolmekymmentä vuotta täyteen Vihdin kunnan palveluksessa. Ensin timpurina, sitten teknisellä osastolla ja vuodesta 2004 vesilaitoksella työskennelleenä, ovat näköalat kunnan toimintaan melko selkeät. Vuonna 2013 Ikke valittiinkin kunnanvaltuustoon, tällä hetkellä hän kuuluu Vihtijärvenkin kannalta tärkeään lasten ja nuorten lautakuntaan. Myös lautamiehen eli maallikkotuomarin tehtävä on langennut kuukauden kyläläisellemme. Pitkä työkokemus kunnan töissä auttaa ymmärtämään kuntademokratian toteuttamista. Ilman tuota kokemusta, voisi motivaatio hoitaa yhteisiä asioita olla heikommissa kantimissa. Päivätyön lisäksi Ikke auttelee tarvittaessa Annea koulun ja päiväkodin kiinteistönhoidossa sekä pitopalveluhommissa.

Vihtijärven VPK on ollut Iken harrastus jo lapsesta saakka. Isän perässä Ikke sinne meni, ”Lapsena tuntui siltä että faija oli vapaa-ajat enemmän Nummituvalla kuin kotona”. VPK-urallaan jo hieman ”rauhoittunut” aktiivi valittiin vielä uudemman kerran puheenjohtajaksi 2019 alusta.

”Kaikenlaisessa olen saanut olla mukana”, miettii Ikke. Pieneen kylään mahtuu paljon iloja ja suruja. ”Kun joku asia joskus alkaa tuntua liian raskaalta, voi aina siirtyä miettimään seuraavaa juttua”. Positiivisen puolella nyt kuitenkin mennään, myhäilee Ikke.

Jokaiselle löytyy kylästä jotakin

Vapaa-ajalla - kun sellaista vain töiden ja luottamustehtävien lomaan mahtuu - on mukavaa kokoontua perjantai-illan live-facebook-saunailtaan omaan pihasaunaan naapurin äijien kanssa. ”Lauteilla muistellaan ja mietitään maailman menoa, tuleepa saunabaarin puolella joskus soitettua ja laulettuakin” kertoo parissakin epävirallisessa kokoonpanossa laulava Ikke. Pihasaunan pukuhuone ei olekaan aivan perinteinen - seinältä löytyy mm. matkamuistoja taannoin tehdyltä Route 66-turneelta Yhdysvalloista. Myös 1966-vuosimallin Dodgen ropaaminen vie ajatukset mukavasti irti arjesta.

Olisiko jokin viesti kyläläisille jaettavaksi? ”Juu, on: Osallistukaa kylän tilaisuuksiin ja talkoisiin, jokaiselle löytyy jotakin. Näin kylä ja kyläläiset tulevat paremmin tutuiksi, ja hauskaa on varmasti!”, vinkkaa Ikke.

(KP)

Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai merkkipäivää. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.