Syyskuu 2017: Jasse Vihtkari, 18

Syyskuu 2017: Jasse Vihtkari, 18

Syyskuu 2017: Jasse Vihtkari, 18

Eteenpäin avoimin mielin

Syyskuun 2017 kuukauden kyläläinen on vihtijärveläisille eniten tuttu toistaiseksi ehkä urheiluhommista. Jasse Vihtkari on jo ihan pienestä harrastanut aktiivisesti urheilua ja ollut voittamassa Uhkalle ja Vihdin Viestille useampiakin mitaleita. Jalkapallokin on pitkäaikainen harrastus. Hyvästä harrastuksesta on hyvän kunnon lisäksi ollut muutakin hyötyä: Jasse on toiminut useampana kesänä yleisurheilukoulun ohjaajana. No, olisiko kiinnostusta tai kunnianhimoa kilpaurheiluun tai ammattiin liikunnan parissa? ”Ei, kyllä liikunta saa jäädä harrastukseksi”, toteaa ainakin tällä hetkellä kaupallisista aineista kiinnostunut Jasse.


Samu pääsi Jasse-enon syliin.

Jassen perheeseen kuuluvat äiti Saija, isä Jukka ja sisarukset Arttu, Anette ja Janna. Perhe laajentui noin puolitoista vuotta sitten, kun isosisko Aneten ja Tommin poika, Samu, syntyi ja Jassesta tuli eno.

Jasse on viime aikoina harpponut elämässään pitkin, merkittävin harppauksin. Täysi-ikäistymistä seuraavana päivänä viime marraskuussa Jasse sai ajokortin taskuunsa, auto olikin jo valmiiksi hankittuna. Kevään ylioppilaskirjoitukset menivät hyvin ja valkolakkia juhlittiin kesäkuun alussa.

Heinäkuun kolmantena päivänä, pari kuukautta sitten, Jasse meni Upinniemeen, Kirkkonummelle suorittamaan asevelvollisuuttaan rannikkoprikaatin joukko-osastoon. ”Aamuja on jäljellä 284”, hymyilee Jasse. Miltäs tuntuu intti, onko kamalaa?

Ei intti ole kamalaa, ainakaan Jassen mielestä. Kaikille se ei ehkä sovi, mutta mukautuvaisena tyyppinä Jasse näyttää ottavan asiat niin kuin ne ovat. ”Se mitä ei osata, opetellaan”. Armeija-aikana jokainen varusmies ja –nainen oppii elämässä tärkeät perusasiat aina vessassa käymisestä, peseytymisestä ja kengännauhojen solmimisesta siivoukseen ja uimiseen. Ellei nimittäin näitä taitoja osannut ennen armeijaan menoa. Koko kansakunnan kirjon kohtaaminen on armeijassa totta.

Perusasioiden lisäksi armeijassa voi oppia kaikenlaista mielenkiintoista ja itselle tulevaisuudessakin tärkeää. Vaikuttaa siltä, että mielikuvat Puolustusvoimista vanhentuneena ja jäykkänä laitoksena kannattaa heittää romukoppaan. Jo Puolustusvoimien nettisivuista näkee, että informaatio on selkeää ja suoraa ja valtava organisaatio on tosiaan mietitty tarkasti.

Jasse halusi mukaan johtajakoulutukseen ja onkin parhaillaan aliupseerikurssin (AUK) ensimmäisellä jaksolla. Aliupseerikoulussa on jatkoa ajatellen parikin mielenkiintoista linjaa, mutta kyllä reserviupseerikurssillekin (RUK) olisi hyvä päästä. ”No, 2.10. on ”Haaveet kaatuu”-päivä, silloinhan se jatko selviää”, virnistää Jasse.


Silmäys ”Vihtkari-valleyn” kaurapeltoihin ennen Upinniemeen palaamista loman jälkeen sunnuntai-iltana.

Siviili koittaa 14.6.2018, mitä sen jälkeen tapahtuu? ”Saas nähdä”, sanoo Jasse rauhallisena, ”en ota siitä vielä paineita”. Vaihtoehtoja on useampia ja nyt mennään eteenpäin avoimin mielin ja luottavaisena.

(4.9.2017 KP, kuvat KP ja Janna Vihtkari)

Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai merkkipäivää. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.