Marraskuu 2017: Martta Kuusela, 6 vk

Marraskuu 2017: Martta Kuusela, 6 vk

Marraskuu 2017: Martta Kuusela, 6 viikkoa

Martta tuo valoa marraskuuhun

Marraskuun kuukauden kyläläisen tapaaminen vähän jännittää. Liekö edes hereillä? Ja jos on, niin huutaako? Ja miltähän se tuoksuu…

Kuunharjun talo seisoo komeasti mäellä metsän keskellä. Kun oven avaa, ei kuulu huutoa eikä mekastusta. Tyytyväinen kuukauden kyläläinen istuu valtaistuimellaan olohuoneessa ja tarkkailee ympäristöään tyynen rauhallisesti. Ja tuoksuu ihanasti vauvalta.

Martta Liisa Kuusela syntyi Hyvinkään sairaalassa tiistaina, syyskuun 19. päivä 2017 kello 19.43. Laskettu aika oli saman viikon sunnuntaina, joten ainakin näin elämänsä alussa on kyläläisemme osoittautunut topakaksi ja ajallaan saapuvaksi – mieluiten vähän etukäteen kuin jälkijunassa.

Nimeä ei tulokkaalle oltu mietitty etukäteen. Kun vauva tuli kotiin, niin ensimmäisenä iltana isä Olli oivalsi, että Marttahan tässä on. ”No niinpä onkin”, tuumasi myös äiti Henna. Liisa –nimi on molempien vanhempien äideiltä ja sopii Marttaan mainiosti. Ristiäiset pidettiin lokakuun puolivälissä ja kummit löytyivät omalta kylältä. Isovanhempia, tätejä, setiä ja serkkuja on runsaasti, joten vilskettä riittää kun on yhteisen juhlan tai vaikkapa sunnuntailounaan hetki.

Kun pikkuisen kuukauden kyläläisen ensi-ihastelusta on toivuttu, pääsee toimittaja hetkeksi mieleiseen puuhaan: värittämään Ryhmä Hau -värityskirjaa. Tämän suo Martan isoveli Eino, kohta 4 vuotta. ”Voisitko kirjoittaa ylös myös Ryhmä Haun tyyppien nimet?”. No tottahan toki! Tässä ne ovat: Toma, Rekku, Vainu, Rolle, Samppa, Halti ja Kaja. Ja sen pojan nimi on Riku. Einon lempihahmo on ehkä Toma. Martta varmaan tykkää eniten Kajasta. 

Nuoresta iästään huolimatta Martta on ottanut hyvin tuntumaa ympäröivään maailmaan. Saunassa on käyty (tietysti varovasti), myös kylvystä tyttönen tuntuu nauttivan. Kylvettäminen onkin tässä perheessä miesten hommaa, eli Martan iltakylvyistä vastaavat Eino ja Olli yhdessä.

Martan syntymää seuraavalla viikolla saatiin nauttia muutamista harvoista aurinkoisista ja lämpimistä syyspäivistä. Perhe käyttikin tilaisuuden hyväkseen ja ensimmäinen yhteinen makkaranpaistoretki tehtiin Rokokalliolle. ”Ollaan me siellä muutenkin käyty”, toteaa Eino.


Martta pääsi Rokokalliolle retkeilemään jo viikon ikäisenä.

Sylissä Martta viihtyy oikein hyvin, mahdollisimman lähellä. Ja on aivan viime päiviin saakka osoittautunut myös yöihmiseksi – ei mitään kiukuttelua, vaan seurustelua ja ruokailua. Ainoa asia nälän ja Ikean ostoskärryjen lisäksi, joka saa Martan toden teolla hermostumaan, on pipo silmillä. Se on sietämätöntä.

Vauva-arki voi joskus olla aika raskasta koko perheelle, mutta tällä hetkellä on mukavaa ja näistä onnen hetkistä kyllä osataan nauttia. Toimittajakaan ei tahdo saada silmiään irti suloisesta vauvasta. Ilmeet vaihtuvat sekunneissa eikä niitä ole harjoiteltu kameran tai peilin edessä.


Löhöilystä juuri töistä tulleen isän päällä tulikin kuntoiluhetki, kun Martta päätti näyttää miten päätä nostetaan. 

Haastattelua edeltävään päivään saakka toimitus kuvitteli, että kyseessä on takuulla tuorein kyläläinen. Vaan ei. Puskaradio kertoi iloisen uutisen: edellisenä iltana 30.10. syntyi Vihtijärvelle tämän vuoden puolella jo ainakin kolmas tyttövauva.

(1.11.2017 KP)

Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai merkkipäivää. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.