Marraskuu 2015: Antti Saari, 36

Marraskuu 2015: Antti Saari, 36

Kuukauden kyläläinen marraskuu 2015: Antti Saari, 36

Ylimmäistentiellä, marraskuun kuukauden kyläläisen talon pihalla tulijaa tervehtii varsinainen kaunotar: Fordson Super Major traktori vuosimallia 1963.

Ulko-oven avaa Antti Saari. Heti alkaa kyselijän tenttaus traktorista. ”Se on isän” kertoo Antti ja niin käy ilmi että juuret ovat maaseudulla tälläkin miehellä. Antti on maanviljelijän poika Valkealan Selänpäästä.

Antti lähti Selänpäästä Helsinkiin työn perään vähän päälle kaksikymppisenä. Työnantaja onkin ollut jo viitisentoista vuotta YIT ja miehestä on valmistunut työn ohessa kirvesmies jo aikaa sitten. Yhteys Kouvolan seudulle ja Valkealaan, Selänpäähän on kuitenkin säilynyt tiiviinä.

Antti kohtasi samoilta seuduilta kotoisin oleva Pietikäisen Mian yhteisen kummilapsen ristiäisissä vuonna 2005. Yhteen päädyttiin ja haastatteluhetkellä perheen pienimmät, Verneri, 7 ja Viivi, 3 ovat viettämässä syyslomaa isovanhempien luona. Antin tytär Pihla, 13, käy Vihtijärvellä silloin tällöin, mutta asustaa vakituisesti Tampereella. Perheenjäseniksi luetaan myös koira, Siru, sekä uusimpana tulokkaana kissa, Misu.

Antti ja Mia olivat Helsingissä asuessaan haaveilleet talosta jossain vähän rauhallisemmassa paikassa. Röykkä siinteli mielessä hetken aikaa, mutta niin vain kävi että perhe päätyi Vihtijärvelle. Vuonna 2011 muutettiin omaan taloon. Pihalta on bongattu mäyrä, kettu ja kärppä. Pöllön pesäpuu on ihan lähellä ja peurat ovat tavallinen näky. Ehkä tähän voisi tottua.

Päätöstä maaseutukylään muuttamiseen vahvistivat päiväkodin ja koulun olemassaolo. Antin työmatka suuntautuu etupäässä Helsinkiin ja Mian työpaikka on nykyään Vantaalla, joten aika paljon aikaa kuluu ajamiseen. Mietityttää vähän viime aikojen supina siitä, että kunta haluaa siirtää päiväkodin ja koulun naapurikylään, pois työmatkareitin varrelta. Paljonkohan tulisi ylimääräistä lenkkiä päivittäin, jos näin kävisi, tuumaillaan kahvitellessa…

Alkuun asuminen Vihtijärvellä oli kieltämättä aika hiljaista. Mutta sitten alkoi kyläläisiin tutustuminen ja Vihtijärven kaveripiiri onkin löytynyt yllättävän läheltä, oikeastaan aivan naapurista, lasten kavereiden vanhemmista. Vihtijärven VPK:n riveihin Antti kävi tutustumassa naapurin Ollin ehdotuksesta ja solahti luontevasti mukaan - Antin palokuntaharrastus alkoi oikeastaan jo Selänpään VPK:n riveissä.

Fordson Super Major ihastuttaa vielä lähtiessä. Kyllä sen perään pitäisi vielä aurat jostain löytyä - ja löytyivätkin! Aurojen edellinen omistaja huomasi koeajolla, että ei ollut Antti ensimmäistä kertaa kyntämässä.(Teksti: KP, kuva Mia Pietikäinen ja KP)

Kuukauden kyläläinen -sarjassa tutustutaan Vihtijärven asukkaisiin. Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita tai saavutuksia. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.