Marraskuu 2013: Marit Peura, 57

Marraskuu 2013: Marit Peura, 57

Marraskuu 2013: Marit Peura, 57

Oma pesä löytyi Vihtijärveltä

Sateisena, myrsky-yötä enteilevänä iltana toimittaja lähestyy tunnelmallisesti valaistua asuntoa Hiiskulan keskustassa. Vieraat otetaan vastaan Marit ja Ari Peuran kotona erittäin lämpimästi, vaikka yrittäisivätkin tulla väärästä ovesta sisään. Tämän mielenkiintoisen ja luovan pariskunnan kodin pääoven puolella eteisessä on toimittajan tulo huomioitu ihanasti liitutauluun.

Marit on kotoisin Nummelasta ja on asunut perheineen suurimman osan ajasta Vihdissä. Lasten, Sallin (27) ja Severin (25), muutettua pois kotoa halusivat Marit ja Ari löytää pienemmän kodin. Kriteerinä oli, että talosta piti löytyä jonkinlainen tulipesä. Tällainen asunto löytyikin Vihtijärveltä, Hiiskulan väensaunan rakennuksesta, viisi vuotta sitten. Heti kun Marit astui tulevaan keittiöönsä, hän tiesi, että etsintä oli päättynyt: tässä se oli. Muuttopäivä osui samaan aikaan teatterin ensi-illan kanssa, mutta niin kova hinku oli uuteen kotiin, ettei sen annettu häiritä. Ensi-illan jälkeen hyppäsi Marit mukaan muuttoauton kyytiin kohti Vihtijärveä.

Teatteriharrastus on suuri osa elämää

Marit on tullut tutuksi Vihdissä pitkäaikaisen teatteriharrastuksen myötä. Jo 42 vuotta on Marit ollut mukana Vihdin teatteritoiminnassa. Ensin oli kansalaisopiston alainen näytelmäpiiri, mutta toiminnan laajetessa piti perustaa vuonna 1983 Vihdin teatteriyhdistys ry. Marit on ollut mukana sen toiminnassa alusta asti ja viimeiset kuusi vuotta puheenjohtajana. Hänet valittiin puheenjohtajaksi myös seuraavalle kaudelle juuri nyt torstaina 31.10.
Teatteri on aina ollut Maritille intohimo. Hän pyrki aikoinaan teatterikouluun useita kertoja kuitenkaan sinne pääsemättä. Hän sai 80-luvun alussa olla mukana Ansa Ikosen Äiti rakastaa -näytelmäkiertueella yhdessä mm. Tommi Rinteen, Riitta Havukaisen ja Eija Vilppaan kanssa. Viiden hengen porukalla esitettiin Seppo Kolehmaisen ohjaamaa näytelmää yli 200 kertaa ympäri Suomea. Silloin Marit pääsi suurille näyttämöille kokeilemaan näyttelijän arkea. Kokemus oli hieno, mutta joskus työ oli uuvuttavaa ja hieman tylsääkin.

Vihdin teatterin mukana Marit on päässyt  80-luvulla myös esiintymään Viroon ja ystävystymään Vihdin ystävyyskunnan Otepään teatterilaisten kanssa. Virolaiset ovat esiintyneet myös Vihdissä ja pitkäaikaisen yhteistyön ja ystävyyden seurauksena Marit ja Ari räägivät Eesti keelt erittäin hyvin. Marit oli myös eestin kielen intensiivikurssilla pari viikkoa ja sen kurssilaisten 15-vuotistapaaminen pidettiin viime kesänä.

Tällä hetkellä Vihdin teatterissa esitetään koko perheen näytelmää Lumikki ja seitsemän kääpiötä, joka on näyttävä ja hiukan jännittäväkin uusittu versio vanhasta sadusta.  Näytelmä sopii kaikenikäisille ja katsomossa nauravatkin vuorotellen lapset ja aikuiset.  Marit pitää tästä produktiosta erityisesti sen tunnelman vuoksi: "Tämän päivän hektisessä maailmassa on hyvä, että lapsille voi joskus tarjota jotain rauhallista ajanvietettä."

Koulusihteerinä Otalammen koululla

Leipätyökseen Marit toimii Otalammen koululla koulusihteerinä hoitaen lähes 500:n oppilaan asioita. Työhön kuuluu lähinnä hallinnollisia tehtäviä: viranhaltijapäätösten valmistelua, uusien oppilaiden ja opettajien perehdytystä, oppilasrekisterin ylläpitoa, bussilippujen järjestelyä ja muuta paperisotaa eri suuntiin.

Työmatkat Marit kokee nautinnollisina. Voi valita eri reittejä sen mukaan, millaisia maisemia tahtoo kulloinkin katsella. Reilun vartin työmatkalla ehtivät myös ajatukset selkiytyä. "Vihtijärvelle tullessa on ihanaa, kun kaikki kylällä kävelevät tervehtivät lähes aina", kertoo Marit.

PS. Ei luovuuden omena kauas puusta putoa: Maritin ja Arin pojan Sisare-bändi on juuri julkaissut progressiivisen rockin debyyttilevyn, joka on ilmaiseksi kaikkien ladattavissa osoitteessa www.sisare.net.

(Teksti Anu Nilsson, kuvat AN ja Ari Peura)

Kuukauden kyläläinen -sarjassa tutustutaan Vihtijärven asukkaisiin. Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai sirkustemppuja. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.