Helmikuu 2019: Markku Juslin, 36

Helmikuu 2019: Markku Juslin, 36

Intohimona BBQ

Markku on grillannut koko ikänsä, mutta neljä vuotta sitten BBQ vei miehen täysin mennessään. Hän kävi Humppilassa yhdysvaltalaisen alan maailmanmestarin opissa, eikä sen jälkeen ole ollut paluuta perinteiseen suomalaiseen grillaamiseen. Nykyään muurattu grilli rannassa on enemmänkin tunnelman tuoja kuin ruoanvalmistukseen käytettävä laite.

Ensinnäkin grillaaminen on ympärivuotista tekemistä. Seitsemänkiloinen joulukinkku valmistui amerikkalaisessa Big Green Egg-grillissä. Toisekseen kun grillataan Texasin tyyliin, niin olennaista on epäsuora lämpö, savu ja valmistukseen käytetty pitkä aika. Ja tietenkin marinointi. Näin valmistaen voidaan käyttää – ja usein kannattaakin käyttää – jotain muuta kuin sisäfilettä. Markun innostuneessa puheessa vilahtelee brisket (naudan rinta), pulled pork, ribs ja kokonainen kana. Kaikki alusta alkaen itse valmisteltuna tietenkin. Hiilien rooli on myös olennainen; Black Ranch Marabu-puuhiilet ovat tällä hetkellä Maken suosikkeja. Tiesitkö muuten, että yksi hiilisatsi riittää helposti yön yli grillaamiseen tällä jenkkigrillillä? Noh, ei tiennyt toimittajakaan, vaikka luuli osaavansa yhtä sun toista grillaamisesta.

Kilpailutoimintaa ja tuomarointia

Harrastus on vienyt Markun myös kansainväliseen kilpailutoimintaan. 2018 hän pääsi osallistumaan Smoking Finns- joukkueen mukana Virossa järjestettyihin BBQ-kilpailuihin. Kilpailutuotoksena valmistui yli 20 kiloa herkkuja neljästä eri raaka-aineesta. Kolmas sija kilpailuissa kannustaa jatkamaan eteenpäin. Ensi vuonna Make aikoo osallistua Suomessa järjestettävän kansainvälisen BBQ-kilpailun yhteydessä tuomarikurssille. ”Tietää sitten paremmin, mitä arvostelussa painotetaan”, hän perustelee.

 Markku elelee Mäntyrinteen tilalla, korkealla Petäys-järven törmällä. Viidennen sukupolven Vihtijärveläinen on asunut koko ikänsä kylillä. Isän verenperintönä Make puuhailee koko ajan jotakin, kun päivätöiltään ehtii. Rakentaa, korjaa, ropaa (Vihtijärveläinen ropaa siinä missä muut korjaavat jotakin) koneita ja laitteita, ja ratkoo visaisia pulmia liittyen tekemisiinsä. ”Usein ratkaisu välähtää päähän suihkussa, vaikka en sitä aktiivisesti miettisikään. On tämä ihmismieli kummallinen”, naurahtaa Markku. Toinen talon kissoista köllöttää raukeana yläkerran rappusilla.

 ”Ennemmin teen, kuin makoilen”

Rannassa on sauna, grillikatos muurattuine tulipesineen ja ensi kesänä sinne rakentuu laituri. Samalla rantaviiva tulee muokatuksi oleskelukelpoisemmaksi, ja jyrkkään rinteeseen tehdään portaat ylös talolle jo olevan autotien lisäksi. Pihapiirissä on useita rakennuksia ja suunnitteilla on koko ajan jotain uutta. Metsäautotiet, ojat ja rumpuputket pidetään kunnossa omalla mehumaijalla (yhdistelmäkaivuri). Tämä kaikki siis itse tehtynä! Muokkaantuipa pieni metsälampikin lähdepohjaisen puron uomaan kauriiden, hirvien ja lintujen juomapaikaksi. ”Sitä paitsi se on kaunis, eikä ollut mitään muutakaan tekemistä juuri silloin.”

Ei mene sormi suuhun Makelta sisähommissakaan. Autotallissa odottaa vuosikerta-Chevrolet Corvette Stingray uutta elämäänsä. Toisessa tallissa entisöityy kaksi pappatunturia, että pääsee avopuolison kanssa kylille asioimaan. Ai niin, pari vuotta sitten Noora muutti Hyvinkäältä Mäntyrinteeseen.

Ja vähän vielä lisää

Vaikka kaikesta tästä tekemisen määrästä meinaa tulla hiki, niin ei se tässä ole vielä kaikki. Omaa makkaraa on jo valmistettu, ja tuotekehitys jatkuu paikallisista raaka-aineista. Omien hiilienkin valmistus saattaa kuulostaa Makesta mielenkiintoiselta. Onhan meillä Vihtijärvellä vuosisataiset perinteet hiilenpoltosta. Todisteena toiminnasta löytyy mm. Aleksis Kiven metsästysmailta Keihäsjärveltä useita hiilimiiluja 1800-luvulta. Haaveissa on myös tutustumismatka BBQ-festareille jenkkeihin. Samalla pääsisi näkemään kunnostettuja vintage-amerikanrautoja niiden kotiseudulla. BBQ ja vanhat autot kun kulkevat käsi kädessä. Niin kuin Noora ja Markku.

(TP)