Maaliskuu 2016: Leena Viitaniemi, 66

Maaliskuu 2016: Leena Viitaniemi, 66

Maaliskuu 2016, Leena Viitaniemi, 66

Kylän kotisivujen maaliskuu alkoi tervetulleella uutisella ”Rokokallion latu on avattu”. Vihtijärven  facebook-ryhmään ilmestyy pian päivitys: ”Kiva oli hiihtäjän hiihdellä. ISO KIITOS laduntekijöille!”
Päivityksen takana oleva tyytyväinen hiihtäjä on Leena Viitaniemi. Rokokallion ladulle pääsee helposti Hiiskulasta, jonka Väentuvassa Leena asustelee. Sukset jalkaan rapun edessä, mäki alas ja ladulla ollaan!


Sukset voidellaan kelin mukaan. Suosikki-suksipari on palvellut Leenaa uskollisesti jo yli kaksikymmentä vuotta.

Maaliskuun kuukauden kyläläisemme Leena on syntyperäinen vihtijärveläinen, kotoisin Perälän talosta Karkkilan rajalta, ja peräti kaksinkertainen paluumuuttaja. Koulutie alkoi Vihtijärvellä ja jatkui siitä kulkuyhteyksien vuoksi Ahmooseen. Työkokemusta koulun jälkeen kertyi kotikylältä,  puotipuksuna J.E. Salon kaupassa.

Kauppakouluun Leena lähti Hyvinkäälle, näinä vuosina löytyi myös Pertti-puoliso - kuinkas sattuikaan - Nummituvalta. Hyvinkäältä Nummelaan muutettua alkoi yli 40 vuotta kestänyt ura Osuuspankin leivissä, eri konttoreissa. Vihtijärven Osuuspankissa Leena toimi Koiviston Katrin tuuraajana, ja lopulta Katrin jäätyä eläkkeelle, pankkivirkailijana. Kun kylän pankki lopetettiin, siirtyi Leena töihin kirkonkylän konttoriin.

Vuonna 1983 Leena muutti ensimmäistä kertaa takaisin Vihtijärvelle, Rantasuolle Teerimäkeen.  ”Meille oli Pepen kanssa aina ollut selvää, että haluamme joskus muuttaa vanhaan taloon”, ja näin sitten kävikin. Reilun parinkymmenen vuoden jälkeen, leskeksi jäätyään, muutti Leena taas pois kylältä - vain palatakseen takaisin nelisen vuotta sitten.  ”Vihtijärvellä viihdyn”, kertoo Leena. ”Tärkeimpiä vetovoimatekijöitä ovat tietysti lapset ja lapsenlapset, mutta kylä on kyllä muutenkin rakas”.  Leena on aktiivisesti mukana myös kylän touhuissa ja hänet tapaa usein esimerkiksi tiistaikerhon keittiövuorolaisena.

Lappi on ollut Leenalle suosikki-lomapaikka jo kolmen vuosikymmenen ajan. Siellä ollaan käyty työporukalla, ja jonkun kerran myös perheen kanssa.  Parasta on hyvien kavereiden lisäksi hiihtäminen, vaikkei ruska-ajan patikointikaan hullumpaa ole. Leena kuuluu nautiskeluhiihtäjiin: katse pois suksien kärjistä ja keskitytään maisemiin ja luonnon ihmeiden tarkkailuun. Näin eläkkeellä siihen on sopivasti aikaa.  Lapissakin on nyt mahdollista käydä useita kertoja vuodessa.

Haastatteluhetki on lopuillaan, ja on aika ryhtyä suksien voiteluun. Tänään on sovittu yhteisestä hiihtolenkistä Jokisen Eijan kanssa.  

Muutamaa tuntia myöhemmin näkyy facebookissa hiihtokaverin päivitys: ”Hyvä on hiihtäjän hiihdellä, kun on hyvät ladut ja mukava hiihtokaveri. Kiitos Leena! ”   

Teksti: Kaarina Pullinen, kuvat: Kaarina Pullinen ja Eija Jokinen

Kuukauden kyläläinen -sarjassa tutustutaan Vihtijärven asukkaisiin. Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita tai saavutuksia. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.