Maaliskuu 2015: Tommy Hoffstörm, 79

Maaliskuu 2015: Tommy Hoffstörm, 79

Kuukauden kyläläinen maaliskuu 2015, Tommy Hoffström, 79Tommy Hoffströmin omistuksessa aikoinaan ollut hiekkajaala Inga I on ikuistettu maalaukseen, valokuvaan ja piirrokseen.

Vihtijärvi löytyi työkaverin vinkistä

”Olen löytänyt unelmieni talon paikan!”, hehkutti kuukauden kyläläisemme Tommy Hoffströmin työkaveri 1980-luvun loppupuoliskolla. ”Etelärinne! Tontti rajoittuu jokeen! Upeat maisemat! Ihanteellinen paikka!”. Mutta voi. Työkaverin vaimo ei halunnutkaan muuttaa Vihtijärvelle.

Sen parempi, koska Tommy ja hänen Pia-vaimonsa päättivät tulla katsomaan Pohjoiselle Vihtijoentielle Flinkeillä myynnissä ollutta joenrantatonttia. ”Noh, olisihan tässä kiva olla pieni saunamökki, jota voitaisiin pitää asemapaikkana hiihto-, sienestys- ja marjastusreissuilla”, tuumivat Pia ja Tommy.

Tuumasta toimeen. Tonttikaupat tehtiin 1988 ja Heiskasen Taisto kaatoi tontilta puita mökin rakentamista varten. Naapurit olivat avuliaita. Sahuri Sohlman naapurikylästä tuli kenttäsahoineen paikan päälle ja sahasi mökkitarpeet. ”Mitäs näille lopuille kahdellesadalle tukille tehdään?”, kysyi sahuri.

”Kaupunkiasunto” Vihtijärvellä

Hoffströmien talo valmistui Vihtijärvelle 1991 ja Pia ja Tommy muuttivat pysyvästi maalle vuokra-asunnosta Helsingistä. Pariskunnan pojat olivat juuri muuttaneet pois kotoa. Uudesta kodista työmatkaan kului saman verran aikaa kuin aiemminkin, mutta asuinympäristö muuttui. Ja asunto oli oma.

Meilahden sairaalan tutkimuslaboratoriossa töissä ollut Pia ja Hartwallilla muun muassa laboratorio- ja tuotekehityspäällikkönä pitkän työuransa tehnyt Tommy eivät ole katuneet päätöstään. Vihtijärven koti, Hemtomten, on Hoffströmeille ”kaupunkiasunto”. Mökille he suuntaavat Turun saaristoon Vänöhön.

Mielenkiintoisia yhteyksiä

Vihtijärveläisille Tommy on tullut tutuksi 2000-luvun alkupuolella järjestämänsä purjehduskoulun myötä. Hän osallistui myös Vihdin Kruunu-kyläkirjan tekemiseen. Vihtijärven takseja sekä Ainolaa koskevat kirjoitukset ovat Tommy käsialaa. Ainolan, silloisen Sjöbodan tilan rakennuttanut insinööri Ivar Schoultz oli naimisissa Tommyn äidin tädin, Hannan kanssa. Hannan äiti, Emilia, oli omaa sukua Brummer ja kotoisin Turusta. ”Tätä kautta löytyy ehkä selitys sille, miksi Ivar Schoultz rakennutti kesäpaikkansa juuri Vihtijärvelle”, arvelee Tommy.

Sukututkimus on mieluinen harrastus Hoffströmeille. Molempien suvusta löytyy jo lyhyen keskustelun aikana toinen toistaan mielenkiintoisempia henkilöitä ja kohtaloita. Esimerkiksi Tommyn äidin serkku, Elna Schdanoff joutui Stalinin aikana karkotetuksi Siperiaan ja kirjoitti jälkeenpäin Christian Sundgrenin kanssa kokemuksistaan kirjan ”Brevet från Sibirien”. Toistaiseksi Tommyn suku on isän puolelta onnistuttu jäljittämään vuoteen 1637 Hofin kylään, Ruotsiin.

Hiekkajaalasta jazzklubiksi

Keskustelun aikana käy ilmi että Tommy harrastaa useammallakin saralla. Hän on ollut aktiivisesti mukana urheiluseuratoiminnassa ja vetää tätä nykyä Hartwallin eläkeläistoimintaa. ”Kaikista rakkain harrastukseni on kuitenkin purjehdus ja lähinnä sydäntäni ovat veneet”, tunnustaa Tommy. Hän vietti lapsuutensa kesät Turun saaristossa isoisänsä luona ja on purjehtinut sekä touhunnut muutenkin veneiden kanssa siitä lähtien. Veneitä on tullut ja mennyt useita.

Eräs niistä, kodin seinältäkin kunniapaikan saanut hiekkajaala Inga I, oli Tommyn kertoman mukaan erityinen lahonkeineen päivineen. Inga I:n osti sittemmin muuan ranskalainen ja se on toiminut Seinen varrella asuntolaivana. Jossain vaiheessa Inga I pelastui täpärästi hävittämiseltä ja on edelleenkin olemassa Ranskassa, Marseillessa. Tosin alkuperäinen tehtävä hiekkajaalana on painunut unholaan - nykyään alus täyttää tehtävänsä jazzklubina ja on uudelta nimeltään Inga des Riaux.

(9.3.2015 KP)

Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai merkkipäivää. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.